fbpx

A semmi kapuin dörömböltünk – Vágtázó Halottkémek, Slogan koncertbeszámoló

Fellépők: Vágtázó Halottkémek, Slogan

Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2017. október 6.

esemény_22

A Vágtázó Halottkémek zenekar hosszú múltra tekint vissza, ez alatt a 42 év alatt pedig rengeteg minden lezajlott már körülöttük. Nem egyszer voltak már botrányok főszereplői, rendőri zaklatások célpontjai, de még a régi rendszer ellenségének is titulálták a Grandpierre Attila által vezetett etno-punk legendát, mely többek között Lemmy Kilmisternek és Jello Biafrának is nagy kedvence volt.

Az évek persze telnek, és míg a csapat által felszínre hozni kívánt őserő valóban halhatatlan, addig a VHK sajnos nem. 2001-es feloszlásuk után ki-ki a saját útját járta, és előbb Vágtázó Életerő néven alakítottak egy zenekart, majd megtörtént a VHK várva várt újjáalakulása. A halandósággal jár az is, hogy Németh László és Balatoni Endre már csak odafentről szemlélhetik a VHK munkáját, melyben a régi tagok közül már csak Grandpierre Attila és Soós Lajos tevékenykedik. Az együttes története során többször is voltak már tagváltások, a jelenlegi felállás pedig az idei évtől működik, mégpedig nem is akárhogyan.

A zenekar két évvel ezelőtt indított lemezidéző koncertsorozatot az A38 Hajóval karöltve, amikor is A Halál móresre tanítása című kultikus album került eljátszásra. A hagyomány nem tört meg, idén októberben ugyanis A semmi kapuin dörömbölve lemez közös felidézésének apropóján hirdetett koncertet az A38 Hajó. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy helyszíni jegyértékesítés nem volt, az elővételes jegyek ugyanis mind elfogytak.

Az estét a szintén nagy múltú Slogan vezette fel egy körülbelül háromnegyed órás koncerttel, melynek során régebbi és újabb számokat egyaránt hallhattunk tőlük. Az új énekes az új profilhoz nagyon is illett, hiszen a régi thrash metal-bázisú vonal mára progresszív metallá alakult, mely minden műfajból szippantott magába egy kicsit. A jó értelemben vett idétlenség és poénkodás nem csak a zenében, hanem a színpadképen is észrevehető volt. Noha a VHK díszlete a háttérben volt („Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a véháká díszletei között játszhatunk!”), nem volt különösebben zavaró. A tekintet egyből odatévedt a Slogan legújabb lemezéhez, az Előbújhat minden állathoz igazított itt-ott felbukkanó papírállatkákra. Volt bárányfej, tehén, de a legjobb talán a szintetizátorra rögzített pincsimaszk volt, melyhez hasonlót egy ugrabugrálásra noszogató emberke, afféle élő kabala is viselt. ”Kabalánk” nem volt egyedül, társának az új lemez egyik klipjéből már ismert kutyamaszk fedte el az arcát. Eme eszközök azonban nem csupán hangulatfokozó, illetve megmosolygást előidéző tárgyak, annál sokkal többek, mögöttük komoly mondanivalót talál az ember.

A csapatot ezelőtt csak felületesen ismertem, a hajón azonban olyan koncertet adtak, mely egy ideig benne fog maradni az emlékezetemben. Zenéjükben a technikás, néhol jazzbe hajló elemeken túl természetesen thrashesebb, keményebb motívumok is feltűntek. Rüjön énekében a magas és mély hangok váltakozása megadta az egész produkció abszurditását, erre tett rá még egy lapáttal az a valami, amit az arcán viselt (tényleg nem tudom, hogy mi volt). A Slogan dalszövegei szintén megérnek egy misét, szemelvényként vegyünk egy pillantást az alábbi részletre:

„miért forog miért lángol / miért rohad a hús a hullákon / miért forog miért lángol / miért forr a víz 100 fokon”

A fő téma – mint megannyi más esetben is – maga az élet. Ez azonban abszolút nincsen sablonos köntösbe bújtatva, meglehetősen őszinte módon adja elő a zenekar. A társadalmi feszültség mindenkiből mást hoz ki, a Slogan pedig bizonyíthatóan értelmesebb módon vezeti ezt le a zenén keresztül, mint mondjuk a gladiátorokat egymás ellen hergelő római polgárok.

esemény_7

Már maga a Slogan késve kezdett, úgyhogy az egész program csúszott egy jó fél órát. Így a főattrakciónak, a Vágtázó Halottkémeknek az elvileg fél kilenckor esedékes kezdése is kilenc utánra tolódott. A VHK színpadra lépését lelkes „Attila!” kiáltások előzték meg, ekkorra a hajó gyomra már teljesen megtelt, egy talpalatnyi hely sem maradt szabadon. A hét tag hatalmas tapsvihar közepette olyasféle in medias res módon kezdett bele a koncertbe, mely egy instrumentális vágtát követően A semmi kapuin dörömbölve kezdődalával, a Hunok csatájával folytatódott.

Amikor régebben a zenekarról olvastam, több helyen is szó volt róla, hogy a közönség sokszor megőrül, illetve átszellemül a koncertek alatt. Ahogy az első hang fölcsendült, azonnal megértettem, hogy mit is jelent ez. Akármerre néztem, nem láttam egy helyben álló embert, mindenki mozgott valahogyan, olyan volt ez, mint egyfajta csoportos révülés. Mindez a zene révén, mindenféle narkotikum nélkül.  Ki-ki egyedül, de a legtöbben mégis a tömeggel együtt mozogtak, melynek leírására a pogó kifejezés nem lenne megfelelő, hiszen nem volt az. A szimpla tánc megnevezés se lenne idevaló, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ez VHK, jobban mondva annak el nem szakítható része.

esemény_23Az ősi sámánoknál is valahogy így működhetett, habár az ő kábítószer-fogyasztásukat nem áll módomban ellenőrizni. Abban viszont biztos vagyok, hogy a (bizonyos fajta) zene régen is és most is beindított valamit az emberekben, ennek hatását pedig bátran nevezhetjük akár átszellemülésnek is.

Számomra külön öröm volt, hogy első VHK koncertemen teljes egészében hallhatom a legkedvesebb albumomat tőlük. A dalok ugyanabban a sorrendben hangzottak el, ahogyan a lemezen is szerepelnek, az együttes az Ősvilágot is eljátszotta, mely kissé meglepett. Persze lemez-idéző koncertről van szó, melynek az Ősvilág is szerves része, valahogyan mégsem tudtam elképzelni ezt az instrumentális dalt élőben. Az eredmény: kellemes csalódás.

A koncert első felében megkaptuk az ominózus albumot, melynek a fények és a sejtelmes, régmúltba tekintő díszlet valóban elég földöntúli hangulatot adtak. A második, kissé rövidebb rész alatt olyan dalok hangzottak el, mint a Távoli világok zenéje, a Valaha ringó táj, vagy A Halál móresre tanításáról származó Mi történt?!. Utóbbi dalba mindig beleborzongok, mondhatni velőig hatol. Az egyik leghatásosabb VHK szerzemény az együttes eddigi pályafutása során. Élőben igazán különleges élmény volt hallani, főleg ilyen kitűnő hangosítással, amit az A38 Hajó stábja biztosított számunkra az este folyamán. Nem tudom, hogy mindig átszelik-e a hajó kamerái a nézőközönség fölötti teret, most azonban így történt, úgyhogy aki nem tudott részt venni az eseményen, az az élményt a későbbiekben részben pótolhatja.

esemény_10

A koncert után a kijárat felé baktatva több mondatfoszlányt is elkaptam egy-két ”ős-véhákás”  szájából, miszerint a zenekar ugyanazt az élményt nyújtja  30-40 év távlatából is, mint annak idején. A VHK zenéjében többek között az a jó, hogy nem igazán lehet beskatulyázni, magam is csak jobb híján nevezem őket samanisztikus etno-punkot játszó zenekarnak. Ez a kifejezés elég bugyutául hangzik, szóval hogyha valaki elő tud állni valami jobbal, ne tartsa magában. Az együttes által megalkotott ”mágikus népzene” már találóbb, hiszen aki ismeri a zenéjüket, és azt át is tudja érezni, az aligha száll vitába azzal, hogy ez a muzsika valami földöntúlit is megszólít, és azt egyenest a lelkünknek közvetíti. A zenészek nem csak a hangszereik húrjait pendítik meg, hanem az emberi lélekét is. Hejj!

Írta: Béres Mátyás

Képek: infinitebeat.hu (IDE kattintva még több képet találsz)

// //