fbpx

Emma Undressed

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

EmmaUndressed_2

A hét zenekara: Emma Undressed

Műfaj: Pop/Rock/Metal

Alakulás éve: 2014

Város: Debrecen

Eheti választottunk a magukat csak „csajénekes pop-metál”-ként beazonosító négytagú debreceni csapat. 3 éves fennállásuk alatt nem tétlenkedtek, már az első évben komoly sikereket értek el. 2015-ös év elején megjelent az első albumuk és klipjük, valamint megnyertek és közönségszavazást, amelynek keretében az EastFest-en léphettek fel, valamint a Pure Music by studio-iNside tehetségkutatót. 2016-ban egy 3 számos magyar nyelvű EP mellett felléphettek a Leander Kills előtt Debrecenben, ahova maga a banda menedzsmentje választotta őket be. 2017 elején történt tagcsere az énekesi poszton, de ez nem vette el a banda lendületét. A Dobbantó tehetségkutatón bejutottak a döntőbe, melynek elődöntőjében első ízben léptek fel új énekesükkel, Zakar Szilviával. Öröm a zene rendezvénysorozat keretein belül pedig még az idei Budapest Music Expon is felléptek.

A rövid időn belül igencsak szép eredményeket elért, nagyon ígéretes csapat dobosával, Docsa Gáborral beszélgettünk. Interjúnkat a klip után olvashatjátok.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Nyilván az, hogy imádunk zenélni, imádjuk a zenét magát. Emellett pedig nagyon sok olyan plusz dolgot ad az egész, ami szebbé teszi az életünket: az önmegvalósítás, az alkotás, egy összetartó csapat tagjaként működni, a bulik, a stressz levezetése vagy akár az elismerés is.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

A végső cél jelenleg az, hogy az ország legnagyobb fesztiváljainak nagyszínpadán zenélhessünk főműsoridőben, többezer ember előtt. Szerencsére ahhoz képest, hogy 3 éves a zenekar, elég szépen haladunk, főleg idén elég sok elismerést és pozitív visszajelzést kaptunk. Persze még nagyon-nagyon sok munka áll előttünk, rengeteget kell fejlődnünk, de egyre reálisabbnak és elérhetőbbnek tűnik a cél. Persze ha mondjuk másfél évvel ezelőtt kérdezték volna ezt, lehet ettől szerényebb célt fogalmaztunk volna meg, de mindig próbáljuk a lécet magasabbra és magasabbra rakni.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt, szerintünk a zene és a szöveg is egyaránt fontos, és még fontosabb a kettő közötti összhang. A szövegek forrása változó, az énekes és én írjuk a szövegeket, és mivel különbözőek vagyunk, más hatások érnek, más inspirál bennünket, így a végeredmény is más lesz, de ez csak színesíti az egészet. A dalszövegek közt van szerelmes, társadalomkritikus, önreflexív, elmélkedős, iránymutatós, szóval tényleg változatos. Az első lemezünk amúgy lényegében egy konceptalbum volt, egy szakítást és az annak feldolgozását végigkísérő érzelmi állapotokat mutatta be (még angolul), szóval ott elég meghatározó volt az összefüggés a szövegekben is. Azóta ez nem jött fel ennyire tudatosan, de persze az időben egymáshoz közelebb születő daloknál a hasonló hatások hasonló mondanivalót hoznak.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Inkább koncert közben érezzük magunkat jobban. Sokkal szabadabb, megvan a közvetlen kontakt a közönséggel, egymással, átéljük a zenélés minden örömét. Az az igazság, hogy igazi, kimondott stúdiókörnyezetben még csak egyszer voltunk, mert azt leszámítva az összes anyagunkat saját magunknak vettük fel otthon, az pedig kicsit családiasabb. Így van idő mindent átgondolni, átírni, csiszolni a dolgokon, kevésbé stresszes, mint amikor a stúdióban ketyeg az óra.
Mind az élő fellépések, mind a stúdióban felvett anyagok tökéletesítése fontos. Nyilván a felvételezéskor minden hangnak a helyén kell lennie, míg a koncerten pár hamis hang belefér, ha közben a színpadon a gitárosok kiugrálják a lelküket is. Nálunk elég fontos a koncerteken a megfelelő színpadi jelenlét, bár igazából egyikünk se tudna lehozni egy koncertet, de még egy próbát sem egyhelyben állva 😀

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Abszolút nyitottak vagyunk mindenre. Stílusunkból adódóan a pop-metal vonalba pedig szerencsére elég sok minden bele is fér. Bár a neten lévő hangzóanyagainkban annyira még nem domináns, de az idei koncertjeinken már hallhatta a közönség, hogy egyre bátrabban nyúlunk elektronikus megoldásokhoz is, ami az új dalokban is egyre hangsúlyosabban fog megjelenni. Emellett külön-külön is elég változatos zenéket szeretünk elég széles palettáról, pl. Szilva is alapvetően jazz énekesként ténykedett az Emma előtt, miközben Dave Grohl a mindene.

Milyen újdonságok várhatóak a közeljövőben a zenekartól? Mennyire előre vannak terveitek a jövőre és mennyit árulhattok el ebből nekünk? 🙂

Jövő év elejére szeretnénk megírni egy új, 4-5 számos kislemezt, amit majd dalonként, klippel megfűszerezve szeretnénk bemutatni. Jelenleg ezen dolgozunk gőzerővel. Illetve szeretnénk közben minél többet koncertezni is. Október első hetében  zenélhettünk a Cseh Tamás Program élő meghallgatásán: mondanunk sem kell, hogy hatalmas álmunk válna valóra, ha minket is támogatnának, illetve ez alapjaiban véve meghatározná a zenekar jövőjét is. Hosszú távon szeretnénk minél többet fejlődni, egyre több helyre és egyre több emberhez eljutni, ott lenni a nagy fesztiválokon, sokat koncertezni, miközben mi is élvezzük az egészet, az alkotástól a koncertezésig.

Nagyon köszönjük ezt a tartalmas beszélgetést!

Az alábbi linkeken tudjátok követni a zenekart:

Facebook: https://www.facebook.com/EmmaUndressedOfficial

Web: http://www.emmaundressed.com

Youtube: https://www.youtube.com/c/emmaundressed

Instagram: https://www.instagram.com/emmaundressed/

// //