fbpx

MEGKÉRDEZTÜK: Kylfingar interjú a Rockmaratonon

Névtelen

Még  nyáron, a Rockmaratonon első napján tudtuk elkapni egy kis beszélgetésre a srácokat. Sikerült pár értékes információt megtudni a zenekarról, tagokról és a hamarosan megjelenő albumjukról is egyaránt. Persze egyéb érdekességéket és újdonságokat is megtudhatsz az alábbi interjúból. Jó olvasást!

 
Metal.hu.:
 Sziasztok! Üdv újra itt a fesztiválon, hogy érzitek magatokat? Napindítóként hogy sikerült a koncert?

Kylfingar: Hát hihetetlen volt, nem számítottunk erre a fogadtatásra, nagyon jó élmény volt ekkora tömeg előtt játszani ilyen korán. Nem gondoltuk, hogy meg tudjuk tölteni a nézőteret.

Metal.hu: A tavalyi „incidens” után nehezen jött létre az idei Rockmaraton, ti érzékeltek ebből bármit is?

Váczi Viktor (frontember): Magából a szervezési nehézségből semmit nem észleltünk, a szokásos módon történtek az egyeztetések. A helyszíni rész már kicsit problémásabb volt. Az elején kicsit akadoztak a dolgok, mikor ideértünk, így kicsit megcsúszott a kezdés, lehetett volna gördülékenyebb. Nem tudom, ez minek tudható be. Lehet hogy a felkészületlenségnek, vagy a szervezésekhez kapcsolódó „majd lesz valahogy” hozzáállásnak, de semmi komoly nem volt végül is.
Péderi Tamás (manager): A technika kicsit felkészületlen volt a dolgokkal, de tudjuk be annak, hogy első nap van. Első nap, első zenekar, nincs még backline a színpadon, de csak öt percet késtünk. 3 napja (Dürer kert, Nine Treasures koncert) másfél órás késésbe voltunk, szóval teljesen korrekt a dolog. (nevet)

Metal.hu: A zenekar többsége ugye vidéki, nem okozott nektek logisztikai gondot, vagy más fennekadást, hogy most Pestről kellett felcuccolni ide Dunaújvárosba?

Váczi: Nem, semmit. Főleg a gitárosok tudnának erről mesélni. Szerencsére most már nem kell ládákat cipelgetni fellépésről fellépésre, átszoktunk a digitális pedálokra, ami nagyon megkönnyíti a dolgot. Egy kábel vagy kettő a pedáloknak meg a gitároknak, és így egy autóba belefér a motyó. Ami a legtöbb, az a dobcucc és annak a kiegészítői.

Toma: Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a pénteki és a mai buli kapcsán a Niburtának jár a köszönet, mert az ő dobcuccukat használhattuk. Úgy volt eleinte, hogy két dobcucc lesz a színpadon, és azokat cserélgetik, így mi helyi dobbackline-t használhatunk, de az végül nem lett. Viszont szerencsére félórával kezdés előtt a Niburta dobosa, Tomi kisegített minket és kölcsönadta a saját motyóját.

Metal.hu: Nemrég tagcserétek volt, meséljetek róla.

Váczi: Tényleg? Kicsoda? Jah, tényleg, mintha hiányozna valaki… (nevet) Nem voltunk megelégedve az előző basszerosunk teljesítményével, hozzáállásával, szóval eldöntöttük, hogy…
Peti  [basszusgitár]: Hát, kerestek egy basszerost, akinek nincs gond a teljesítményével és a hozzáállásával. (nevet)

Metal.hu: Egyébként hogy működik nálatok ez a tagfelvétel? Kiírjátok plakátokra városszerte, hogy bőgőst kerestek, és várjátok a jelentkezőket?

Peti: Egy Facebook-posztot láttam, amihez belinkelték a nevemet. Eleinte nem is értettem a helyzetet, de azt írták, hogy basszusgitárost keres egy zenekar, bár a név nekem még nem mondott semmit. Úgy voltam vele, hogy azért ránézek mit is játszanak, belehallgattam. Hát mint kiderült, nem annyira ocsmányul rossz, mint amire számítottam (nevet), szóval úgy voltam vele, hogy odatrollkodok egy olyat hogy „hát akár mehetnék is”.  Bár a f*szomba, szombatonként úgysem tudok lejárni (vidékre) próbálni, de azt hazudták, hogy simán fel lehet tolni a próbát Pestre is. Így hát beléptem. De a próbát nem tolták fel Pestre. (nevet)
Toma: Azért az előző basszer, Krisz ügyéhez hozzátartozik, hogy ő sem volt már igazán benne a dologban, szóba került, hogy cserélni kellene, és ő ezzel párhuzamosan közölte velünk, hogy már nem igazán szeretné folytatni, így találkozott ez a dolog. Számára a család és a munka lett az elsődleges, a zenéléssel elvileg fel is hagyott szinte teljesen.

Metal.hu: Nem gondoltatok arra, hogy más hangszerekkel, elemekkel bővítenétek a repertoárt?

Váczi: Terveink szerint lesz didgeridoo meg lesz mindenféle ausztrál és afrikai népzene. (nevet) Komolyra fordítva egyelőre még nem hivatalos, de nyár vége felé be lesz jelentve, hogy csatlakozott hozzánk egy hegedűs leányzó. Ősszel már fel is lép velünk, ha minden jól megy, október táján. Reméljük, kellemes meglepetés lesz a közönségnek. Emellett valószínűleg a következő albumon is közreműködik már, terv szerint nem csak hegedűvel.

Metal.hu: Ha már így szóba jött az új album, mikorra várható? Miről fog szólni, melyik népcsoportról?

*nevetés*

Kylfingar (együtt): Hát, azt még nem tudjuk. Bevándorlókról! Mormonokról! A kínai zsidó kisebbségről! (nevet)

Váczi: A lemez munkálataival már majdhogynem készen vagyunk, de igazából sosincs kész egy album, csak néha kiadják. Az első album is ki lett adva, de a mai napig van rajta olyan, amin simán tudnék változtatni. A második albumra a zenék már egy éve meg vannak írva, de mindig jött hozzá egy olyan új téma, egy olyan új ötlet, amiről úgy gondoltuk, hogy muszáj belerakni, mert minél többet hallgattuk, találtunk rajta változtatnivalót. Idén télre tervezzük a kiadást. Az előzőnél, úgy gondoljuk, sokkal jobb és ütősebb lesz. Sokkal több húzós gitártéma, sokkal több folkos elem lesz rajta, és a szövegek is kissé komolyabb mondanivalóval szolgálnak majd.

Metal.hu: Lesz is majd hozzá exkluzív buli?

Váczi: Lesz majd mindenképp lemezbemutató, ezt sajnos idén nem tudjuk megcsinálni, hiszen a dobosunk megy ki Finnországba, és csak december közepén fog visszajönni és ugye három hónap kiesés után azért fontos összepróbálni a dolgokat. A bemutató valószínűsíthetőleg a következő Nordic Metal Night-ra tolódik, ami 2018 február-március környékén kerül megrendezésre. Bár a lemez remélhetőleg már előtte ki fog jönni.

Metal.hu: Dobosotok külföldön…Ti mikor?

Váczi: Idén adódott volna egy-két lehetőség már, hogy menjünk külföldre, de pont Beni távolléte miatt ezt most kihagyjuk. Az igazság az, hogy körbejártuk a témát, és még lenne is csereember, de rengeteget kellene összepróbálni a dolgokat, és logisztikailag is megoldhatatlan a helyzet. Munka és család mellett nem jut elég időnk ennek az orvoslására.
Toma: Elsősorban a környező országokban tervezzük magunkat megmutatni, egy szlovák, egy lengyel és egy osztrák buli már fix lehetőség, tavasszal ezeket szeretnénk megejteni. Illetve van egy nagyon északi dolog is, de az még igazából csak koncepció, na és persze volt már meghívás külföldi fesztiválokról is, úgyhogy bármi lehet.

(Időközben megérkezett köreinkbe a dobosunk is, sörrel a kezében, hozza a formáját. Ha késik, akkor késve késik. [nevet])

Metal.hu: Gondolkodtatok azon, hogy angol nyelvű produkciót is csináltok?

Váczi: Nem gondolkoztunk, mert nagyon sok olyan zenekar van. Szerintem ugyanúgy kimehetsz magyar szöveggel is, és nagyon jól el tudsz koncertezni külföldön is. Például ott van a Korpiklaani, akiknek sok szövege finn nyelven íródott, vagy mondhatnám példának a Finntrollt is vagy a Moonsorrowt, ők sem csak otthon tudnak érvényesülni. Vagy a magyar közegből mondhatnánk akár a Dalriadát is. A Kylfingar egyik extrája pont az, hogy magyarul énekeljük meg az északi történelmet, mondavilágot, és a viking-magyar kapcsolatokat. Már a banda megalakulása elején kikötöttük, hogy nem fogunk angolul énekelni. Esetleg egy-egy óskandináv nyelvű, vagy egyéb autentikus rész szóba jöhet, de nyilván nem fog skandinávra váltani a zenekar. Ha egy magyar zenekar elkezdene most például norvégul énekelni, szerintem az gáz lenne.

Metal.hu: A kölpényekkel foglalkozó témáról fogunk még hallani?

Váczi: Lesz még ilyen a második albumon. Az elsőn ugye volt a Kölpény vihar első része, az Új Haza. Elvileg ez egy háromepizódos sorozat lesz, ami rövid történetek mesél el, de külön számok is lesznek, amik még hozzájuk kapcsolódnak. Van ennek az egész ősmagyar-viking kapcsolatnak történelmi háttere, amit még senki nem énekelt meg, ezekből is merítünk, és szépen lassan körüljárjuk, feldolgozzuk a témát. Mind a skandináv vikingek, mind a magyar honfoglalók-kalandozók ugyanabban a korban élték virágkorukat, voltak köztük kapcsolódási pontok, ezt pedig északi hatású magyar bandaként alapvető, hogy érdemes megénekelni – ez egyfajta ismeretterjesztés is.

Köszönjük szépen!
A zenekarral legközelebb október hetedikén találkozhattok a Dürer kertben megrendezésre kerülő Folk Metal Marathon fellépőjeként.

// //