fbpx

Marilyn Manson – Heaven Upside Down (2017)

marilyn-manson-kill4me

 

Előadó: Marilyn Manson

Album: Heaven Upside Down

Származás: Amerika

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Alternatív metál

Értékelés: 10/10

Arról az emberről, akiről szól ez a cikk, nem lesz egyszerű írni. Sok felejthetetlen pillanata miatt emlékezhet rá az a zenét kedvelő, aki már legalább egyszer hallott róla. Polgárpukkasztó megjelenésétől és szövegeitől még a legerősebb keresztények is kitérnek a hitükből, szélsőséges színpadi megnyilvánulásai mindenkiből kiváltanak “valamit”.

Ő hozza el a megtestesült ördögöt, Ő a hívők és sznobok rémálma, Ő Marilyn Manson, aki elhozta nekünk a The Pale Emperor folytatását a Heaven Upside Down-t.

Általánosságban el lehet mondani, hogy egy idő után már nem csak a fülünkre akar hatni a maga alternatív-industrial metál hangzásával, hanem a szívünkre, mert a szöveg elől elveszi a zene a szerepet. De pontosan ez a célja Mansonnak. Van, amikor teljes egyensúlyban van a kettő. Akad olyan dal, amit mind a mai napig az első riffekből felismerünk, és ott vannak azok is, ahol a mondanivaló lényegre törőbb, mint bárhol máshol. Ez ad egyfajta lüktetést az egésznek.

És ez nincsen másképp a Heaven Upside Down-al sem, ahol a kezdést a Revelation #12 kapta meg. Kicsit lazább, kicsit dallamosabb, mint egy ’átlagos’ sötét költemény,  élvezhetően bársonyos és belecsöppenünk ebbe a természetfeletti világba, ahol nincsen jó, nincsen rossz, nincsenek hősök, csak Ő maga, és a halhatatlansága.

A folytatást a kicsit kegyetlenebb Tattooed In Reverse kapta, ahol máris előbukkannak a felszín alól azok a motívumok, amik miatt mindig megkapja a figyelmet Manson, ezért lehet őt imádni vagy gyűlölni. Viszont egyiket sem kéri, mindenki maga dönti el mit érez iránta, de igazából arra sem kíváncsi. Egy biztos, hogy amikor a “hőn szeretett” Bibliájáról áradozik, valaki itt fogja kikapcsolni a zenéjét, de akad olyan is, aki vele együtt tépi szét…

A következő az egyetlen kislemezdal ehhez az albumhoz, ahol aztán még jobban bemutatja a világnak a középső ujját. Latex szerkó, gépfegyverek, pisztolyok, lövöldözés, tűz  és a végén egy kis felnőtteknek szóló tartalom. Azért nem lennék senki helyében, akinek tudják a címét, We Know Where You Fucking Live. Féljetek csak…

A SAY10 egy nagyon érdekes dal lett az egyik kedvencem. Nem csak azért, mert az egyik kedvenc színészem és Manson jó barátja, Johnny Depp szerepel a klipjében, hanem azért is mert ez a dal róla szól. Fantasztikus leírás mellett szembe állítja magát mindenkivel, aki nem úgy gondolkodik, ahogy ő  és ezt még megcsavarja egy kis ördögi hittel. Pokoli.

Ritkán hallani olyat egy ilyen stílusú zenésztől, hogy szerelmes dal. Persze vannak a jól bevált, sablonos  kedvesünknek írt verses költemények, aminek a végén a szerelmesek összeborulnak,sírnak és kikiáltják a “mi számunk”-nak. Na, ez pont nem ilyen. Te ölnél a szerelmedért? Meg sem várja a választ, egyszerűen, Kill4Me.

Saturnalia. Az emberek félelme a haláltól, maga a sötétség. Ez a dal bizonyára az édesapjának szól, akit idén nyár közepén, július 7-én vesztett el. Elmondása szerint az apja megtanította neki ’hogyan legyek férfi, harcos, túlélő’.

A JE$U$ CRI$I$ és a Blood Money is egyfajta életfilozófiának tekinthető, lassabb, komorabb dalok. Aki nem tud máshogy harcolni önmagáért, az próbáljon meg valahogy kiteljesedni. De, ha bajai vannak, akkor azt senki ne vegye észre, mert bánthatják, és odavész az egész életének az értelme.

Az album címadó dala, a Heaven Upside Down egy kicsit tovább megy a Saturnalia-n, ahol egy el*aszott mennyországot próbál leírni, ahol ő is él és már az apja is. Semmi nincsen a helyén, érzi, hogy szar az egész, de valahogy mégis otthon érzi magát benne, mert tudja, hogy ez a saját világa. A történet befejezése…rakjátok össze.

Az egésznek a végére pedig kapunk egy haláltól, elmúlástól fenyegetett románcot, ez a Threats of Romance. Ami már nem is lehetne ennél szarkasztikusabb és egyben prózaibb. Mert minden ‘love story’ rózsásan kezdődik, de mindenki érzi, hogy valami zajlik a háttérben. Ennek ellenére végig nézik, hátha most másképp alakul…fájdalom, betegség, de a szemfedél mögött ott lapul a mindenkit megtévesztő gyönyör.

Valahogy így lehetne összefoglalni ennek a korongnak a tartalmi lényegét: Mindenki azt gondol és érez, amit akar, Manson úgyis tudja az igazságot.

Írta: Románszky Attila

// //