fbpx

Magor

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

16463280_1226715824032784_2629120113091194502_o

A hét zenekara: Magor

Műfaj: Metal/ Heavy metal core

Alakulás éve: 2007

Város: Jászberény

A jászberényi Magor zenekar már tíz éve létezik. Ez idő alatt ők is jártak hullámvölgyekben, ám 2012 óta úgy látszik, a hullám teteje felé igyekeznek. Korábban megjelent két EP-jük; 2008-ban Túl Mindenen-, majd pedig 2009-ben Végig az Úton címmel. Utóbbit 2012-ben kicsit átalakították és egy új számmal együtt újra kiadták.  Első nagylemezük, a 2015-ös masszivitás, Testamentum címmel jelent meg az Edge Records gondozásában. Magorék igyekeznek a komoly ikergitáros témák segítségével minél fogósabb és erősebb nótákat összepakolni, ami a hörgős és tiszta énekrészek váltakozásával-, valamint a különösen tartalmas magyar szövegekkel együtt sikerül is. Nemrég jelent meg legújabb klipjük, az Ígérj Holnapot. E szám az őszre ígérkező második stúdióalbum előfutára. Kérdéseinkre a banda smirglitorokja, Speck Roland (Speki) mellett a dobos, Sápi Márton (Marci) válaszoltak.

MAGOR 2015 promófotó v2 (2)

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Szeretjük csinálni és próbáljuk feszegetni a saját határainkat, illetve egy lépcsőfokot feljebb lépni, hogy érezzük, talán fejlődött az, amit csinálunk és imádunk. (Speck Roland)

Minket a pozitív visszajelzések nagyon visznek előre. Ha kapunk egy-egy levelet, üzenetet, amiben valaki leírja, hogy mit jelent neki a zenénk, a Magor, az rengeteg energiát ad. Talán nem is tudják azok, akik követnek minket, hogy mennyit segítenek egy lájkkal, megosztással, kommenttel. Egyrészt minket nagyon feltölt, másrészt a közösségi média működése miatt nagyban hozzájárulnak a visszajelzésekkel ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson, amit csinálunk. (Sápi Márton)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Egyszer szeretnénk tisztességgel feloszlani és végtelen számú búcsúkoncertet adni, mint a nagyok (nevet). (Marci)

Szeretnénk mindig magunkhoz képest egyre jobb dalokat írni és egyre jobb koncerteket adni. Annyiban változtak a dolgok, hogy tizenévesen veszett nagy rocksztár akar lenni az ember, de most már nem ez a mozgatórugó. Ha örömmel tölt el az alkotás, a koncertek, akkor jó helyen vagy és velünk most ez történik. (Speki)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A szövegek szerepe elég nagy. A forrás mi vagyunk, mi öten. Azokról a dolgokról szólnak a szövegek, amiket átélünk, megtörténnek velünk vagy a környezetünkkel. Amit érzünk, tapasztalunk. Mint például milyen volt amikor legyőztünk egy sárkányt vagy megvívtunk az Éjfél Hercegnő seregével. (nevet) (Speki)

Amikor én a Magorhoz csatlakoztam, először a szövegekre lettem figyelmes. Aztán bekerülve a bandába meglepő, de nagyon jóleső volt számomra, hogy mennyien jelzik nekünk, hogy mennyit segítenek nekik a szövegek, átsegítik őket életük nehezebb pillanatain, vagy azt mondják, hogy olyan, mintha róluk szólna. (Marci)

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Egyértelműen a koncertek élveznek elsőbbséget nálam. A stúdióhoz idő és pénz kell, nekünk pedig mind a két keretünk szűkösre van szabva. Azért jó, ha az adott szituációban megpróbálod a legtöbbet kihozni magadból, és a zenekarból. Az ember mindig fejlődni akar mindenben, mert így van összerakva. (Speki)

Számomra azért nagy élmény volt, mikor az előző lemez felvételekor az ország legjobb stúdiójában felállíthattam a dobcuccom, és ott rögzíthettük a dalokat. Én élvezem mindkét folyamatot, de a koncertezést nem hagynám abba soha, viszont stúdiózás nélkül azért túl lehet élni (nevet). (Marci)

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Én mindenféle zenét hallgatok. Van egy csomó „bűnös élvezet” is a zenelejátszómban amire a metal közösség köpködne, de én mindig is ilyen vegyes ízlésű voltam. (Marci)

Én teljesen nyitott vagyok. Nem is csinálhatom másképp, mert otthon a gyerekek mindent hallgatnak csak metált nem (nevet). De hallgatok magyar underground rapet, magyar hard core-t, viszont ami mostanában nagyon bejött az Zaz. Ő egy francia énekesnő és ahhoz képest, hogy egy mukkot nem értek abból amit énekel, a hangja nagyon megfogott. Tudatos merítés nincs de hát ezek a dolgok is biztos hatással vannak ránk, mint ahogy szinte minden. (Speki)

Legutóbbi klipes dalotok, az Ígérj holnapot nem kevés pozitív visszajelzést kapott. Mi volt a klip készítésekor a koncepció? Számotokra mit jelent ez a dal, mit akartatok vele átadni a hallgatóknak?

Mit akarunk átadni? Az érzéseinket. Azt is egy bizonyos aspektusból, de nyugi a lemezen ez a téma lesz más szemszögből is vizsgálgatva. (nevet) A dal a szerelemről szól, egy olyan témáról amiben majd’ mindenki volt már érintett vagy jelenleg is az.  Ez a dal a Magor életében elég fontos szerepet játszik, ezt már a nóta írása közben is éreztük. (Speki)

Szerettünk volna egy olyan klipet készíteni, ami kicsit más, mint a megszokott klisék: zenekar zenél egy gyártelepen és kurva kemények; zenekar zenél egy réten és kurva kemények, zenekar zenél egy barlangban és kurva kemények (nevet). A táncosok ötlete a dal szövegírójától, Galli Krisztától jött, aztán mindazt, amit láthatsz, Radó Norbi barátunk álmodta meg és hozta össze, kiváló szakember kollégái, Telek Dani és Flatsker Robi segítségével. Szerintem jól szimbolizálja azt, ami mi vagyunk: brutális de dallamos zene, üvöltés és tiszta ének kombinációja. A klip is lágy és érzelmes a táncosok miatt de persze mi is ott vagyunk és kurva kemények vagyunk (nevet). (Marci)

Ezt a számot már egy új Magor album előfutárának tekinthetjük? Mikorra várható a Testamentum folytatása és mit árulhattok el jelenleg róla?

Az Ígérj Holnapot reméljük, hogy valami új kezdete és egyben beharangozója is az ősszel megjelenő második nagylemezünknek, amiről a nyár folyamán már tuti játszunk dalokat. Annyit azt hiszem el lehet árulni róla, hogy kiforrottabb lesz, mint elődje – legalábbis mi így érezzük. És sokkal “smirglisebb”. (nevet) (Speki)

Köszönjük!

E héten a jászberényi zúzdászok, a Magor zenekar képviselte megát a metal.-hu-n a hét zenekaraként. A nyáron több koncerten is elkaphatjátok őket, legközelebb július 7.-én Hatvanban, majd pedig július 13.-án Dunaújvárosban, a hírhedt Rockmaratonon. Alább több infó-link mellett a banda első nagylemeze, a Testamentum is végighallgatható (és be is szerezhető), előtte viszont lessetek bele a banda koncertfotóiba, melyeket Radó Norbi készített.

Weboldal: http://www.magorzenekar.hu/kezdolap.html

Facebook: https://www.facebook.com/magorzenekar/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCOJPjCdItGfs93gPCQN9WtQ

Magor Store: http://mfmmusic.viltor.hu/tcslista/magor_53875

Testamentum (2015): https://www.youtube.com/playlist?list=PL0942kGVXJ92YPjuAwPXEr4-rDyE6ubw-

Koncertfotók: Radó Norbert (photo in-visible)

// //