fbpx

Lordi – Sexorcism (2018)

 

1200x630bbElőadó: Lordi

Album: Sexorcism

Származás: Finnország

Megjelenés éve: 2018

Stílus: Heavy Metal

Honlap: https://www.lordi.fi/

Értékelés:5.5/10

 

Épp lecsengőben van az idei Euróviziós dalfesztivál hercehurcája, ahol hazánkat az ugyancsak metalban utazó AWS zenekar képviselte. Igaz korábban, de ugyan úgy Euroviziós résztvető a mostani cikkünk alanya is, aki nem más, mint a finn hard rock zenekar, a Lordi. A zenekar hírnevét egyértelműen a 2006-os meglepő győzelem hozta meg, de szó se róla, az akkoriban éppen aktuális lemezeik nagyon jól sikerültek, szóval inkább csak a népszerűség robbant be a szörnymaszkos északiak életébe. Ezzel persze nem kis elvárás elé állítva saját magukat, a régi/új rajongókkal szemben. A soronkövetkező lemezük nem is lett elsöprő siker, sőt igen megosztó lett a rajongók, és a kritikusok részéről is egyaránt. Nem sikerült kifogástalanul megismételni azt a zenei orgiát, amit még a kétezres évek elején produkáltak.

header

Azóta eltelt több mint tíz év, de még mindig hiányzik az a katarzis, amit az annó világuralomra törő szörnyek varázsoltak elő. Nem is olyan rég lengették be a hírt, hogy 2018 nyara környékén érkezik a következő korong, a Sexorcism. Az előzetesek alapján, ez az album sem kecsegtetett túl sok reménnyel, de azért nem volt érdemes egyből temetni a brigádot. Na de… Távol álljon tőlem a sznobság és a maradiság, mert vevő vagyok a morbid és/vagy fekete humorra, de az elmúlt időszak botrányai árnyékában nem tartom túl szerencsés dolognak pont nőnapon nyilvánosságra hozni a Sexorcism igen morbid és csöppet ízléstelen lemezborítóját. Már alapból eme végtelenül elmés és véletlenül sem sértő (ja de…) albumcím is sejtette, hogy az egész lemez eköré a csodás téma köré fog felépülni, ami még a legbetegebb humorral mérve is minimum ízléstelen. Na de nézzük mi lett a végeredmény:

A nyitótétel, ami egyben az album címadó dala, nem kezdődik rosszul. A Sexorcism egy tradicionálisnak mondható heavy metal riffel nyit, amit a klasszikus billentyű kísér, amolyan tipikus Lordis hangzással. Egyáltalán nem hangzik rosszul, sőt bizakodásra ad okot, amit talán most nem is annyira alaptalan. Az egész dalra jellemző a középtempós, dallamos megvalósítás, és a közönség énekeltetős, skandálós refrén. Egy picit emlékeztet a régi idők Lordiájra a dallamvilága. A dalszöveggel viszont már nehezebben barátkozom meg, és kicsit tanácstalan is vagyok ennek megítélésében. Megszokott a zenekartól hogy morbid és szexuálisan túlfűtött témákkal rukkolnak elő. Elég csak arra gondolni, hogy volt már szó nekrofíliáról és démoni orgiáról is a korábbi albumokon, de valahogy szofisztikáltabban volt megfogalmazva, és ötletesebb rímeket hoztak össze. A Sexorcism viszont nem tököl ilyen dolgokkal, és könyörtelenül polgárpukkaszt. Nagyon vékony jégen táncol az egész démoni erőszakolós, megrontós koncepció, és már látszódnak a repedések a jég felületén, amitől igen könnyen beleszakadhatnak a röhejes és szánalmas pöcegödörbe. De ezt majd a rajongók eldöntik helyettem is.

A Your Tongue’s Got the Cat is egy érdekes eset, mert ez meg arról szól, hogy egy démon által megszállt emberke hogyan tolja be tízóraira a házikedvenc Fluffy-t, a macskát. Abba szerintem külön bele se menjünk, hogy micsoda mélységekkel rendelkezik ennek a dalnak a mondanivalója. De gyanítom nem is ez volt a cél… de azért na… Maga a dal alapvetően szerethető, olyan elemekből építkezik amik alap elemei a klasszik Lordinak. Itt már jobban felfedezhető a kórus ének is, ami azért elég fontos tud lenni egy orgonahangzással megtámogatott dalnál, de nem érzem azt, hogy túl sokat hozzátenni a dologhoz ebben az esetben. Mr. Lordi hangja van annyira karakteres és egyedi, hogy simán elnyomja a kórusban résztvevőkét. Viszont nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy számomra teljesen elvérzik a dal a tempója miatt. Szinte minden részénél üvölt róla, hogy nagyobbat ütne egy icipicit gyorsabb tempóval, feszesebb ütemmel.

A Sexorcism után talán a másik nagy slágergyanús dal a Naked In My Cellar kapott is egy „Explicit Version” klippet is, hadd fortyogjon a YouTube népe, és erősítsék a sztereotípiát, hogy a szörnyespólós vasbakancsos rokkerok valójában beteg állatok. Jó, tudom, nem kell ennyire sarkítani a dologt, az internet elbírt már ennél betegebb hülyeséget is, de nem mindig kifizetődő az emberek arcába tolni. Főleg egy olyan világban, ahol az AWS egy sátáni, démoni hörgéses…. áhh… úgyis tudjátok.
Naszóval, a Naked In My Cellar zeneileg talán a legkreatívabb és átgondoltabb az egész albumon. Itt már a tempóba se tudok belekötni, mert az is teljesen rendben van, kellően pörgős. Ha nagyon szőrszálhasogató szeretnék lenni, akkor talán azt hozhatnám fel negatívumként, hogy a Naked In My Cellar skandálása kicsit megakasztja a dal dinamikáját, és kicsit bazári megoldásnak tűnik a váltások közt.

A magasröptű gondolatok katarzisa egyértelműen a The Beast Is Yet to Cum. Én már nem is próbálok logikát vagy miértet keresni a szövegben, feladtam. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a hideg ráz ki ettől a daltól, főleg ettől a vinnyogástól. Értem én, hogy mi lenne a szerepe, de szerintem ez nem az a stílus, amiben működőképes. Az egész dal végtelenül középszerű és fantáziátlan. Még a refrén az, ami tök dallamos, és jól szól, de totálisan megöli az egészet ez a skandálás. De igazából nem csak ezt. Az egész album hemzseg ettől a megoldástól. Olyan érzése van az embernek, mintha kifogytak volna az ötletekből, és hát valamivel ki kell tölteni a három és fél percet.
Jah, és azt még nem is említettem, hogy tizenhárom szerzemény kapott helyet a lemezen, szóval lehetőség volna rá, hogy kiéljék a kreativitásuk, de nem vagyok benne biztos, hogy ez sikerült. Az egész lemezre elmondható, hogy viszonylag egy kaptafára íródtak a dalok, és bizonyos elemek akár dalról dalra ismétlődnek, aminek hatására elég egyhangú és néhol igencsak fárasztó lemezt kapunk.

Nem mondom, hogy rossz lett a Sexorcism, de ez közel sem az a Lordi, amit annyian megszerettünk tizenpár évvel ezelőtt. Vannak kiemelkedő pillanatai, és amikor betalál a dallam, akkor az nagyot üt, de összességében zeneileg elég lapos és monoton lett. A témára és a szövegekre nem is tudom mi a jó szó. Lehet én lihegem túl a dolgot, de szerintem jelen helyzetben nem kéne ilyet piacra dobni. Főleg nem egy olyan mainstreamnek mondható zenekarnak, mint a Lordi. Meg is lepődtem, amikor utánaolvastam a dolognak, és nem nagyon találtam egy olyan kritikát sem, ahol ezt negatívumként említik. Annál is furcsább, mivel a zenekarban egy hölgy is munkálkodik, és a nevét adta hozzá. Furcsa, mert ennél bagatellebb dolgok miatt is mentek sokszázan bíróságra és bizonyos szervezetekhez. Erre meg semmi reakció? Hát érdekes.
Úgy gondolom hogy a Sexorcism elsősorban a rajongóknak szól, és én is csak nekik tudom ajánlani. Lordival ismerkedőknek nem biztos, hogy ez a legjobb kezdet, de egy próbát természetesen megér.

Na és azt sem szabad elfelejteni, hogy november 14-én a Barba Negrába is ellátogatnak a szörnyek a lemezbemutató turné keretein belül. Én a kritikus hangvételem ellenére is nagyon kíváncsi vagyok az előadásra, mert lehet, hogy csak élőben jön át, amit ki akartak hozni ebből az egészből.

->Esemény eléréséhez katt ide<-

// //