fbpx

Márciusi metal szemle

Eljött a március, itt a tavasz, dagad a… koncertnaptár; a hírek, megjelenések, meg a metalesemények csak úgy jönnek és jönnek…

Az alábbiakban szerkesztőségünk a teljesség igénye nélkül szemezget Nektek egy kicsit az elmúlt hónap legfontosabb külföldi és hazai rock/metal eseményeiből, híreiből, történéseiből. Ha szeretnétek, elérhetőségeinkre Ti is küldhettek be információkat, híreket! Alább márciusi metal szemlénket olvashatjátok. Érdemes mazsolázgatni!

Saqqara – Teljes a zenekar, hamarosan jön az album is!

A Saqqara zenekar Facebook-ján jelentette be, hogy teljessé vált a tagságuk, debütáló nagylemezük pedig április végére/május elejére várható! Csekkoljátok elérhetőségeiket, ne maradjatok le a megjelenésről!

Saqqara FacebookSaqqara YouTube

Lobotómia – Mitru Tímeával készült számuk!

Még február végén jelent meg a Lobotómia legújabb száma, mely az Abúzus címet viseli. A számban az a Mitru Tímea működött közre, aki anno az X-Faktorban csalt mosolyt a szájaink sarkába azzal, hogy bevitte a populáris műsorba a kemény, hörgős metalt. A Lobotómia új száma egyébként a családon belüli erőszak témakörét járja körbe, és itt lentebb nálunk is meghallgatható.

Lobotómia FacebookLobotómia YouTube

Phrenia – Új EP-vel jelentkezett a vajdasági brigád!

A vajdasági Phrenia már nálunk is szerepelt Hét Zenekaraként nemrégiben, ám azóta, március 1-én megjelent legújabb EP-jük is, mely Perspectives névre hallgat. Különlegessége, hogy a bandától eddig megszokottaktól eltérően ezen a kislemezen már két magyar nyelvű szám is szerepel, a Vakfolt és az Időtlen. Az EP-t most nálunk is végigfülelhetitek, aztán pedig lentebb kattintgassatok!

Phrenia FacebookPhrenia YouTube

Down For Whatever – Új magyar nyelvű dalt jelentettek meg!

Az előző Phrenia-hoz hasonló irányba tendál a budapesti Down For Whatever is, legalábbis ha a nyelvi változtatást nézzük, ugyanis nemrégiben, február utolsó napján ők is egy magyar nyelvű nótával rukkoltak elő a Nincs helyed képében. Érdemes figyelni DFW-ileg a metal.hu-t, mondjuk jövőhét szerda délelőtt, hátha ők lesznek a hét zenekara…

DFW FacebookDFW YouTube

USEME – Új, utópisztikus klippel jelentkeztek!

Március közepén jelent meg a számos, metalos körben nagyágyúnak számító tagot tömörítő USEME legújabb klipje, melyet legutóbbi albumuk, a Szélesvásznú Ég egyik koncertfavorit track-jéhez, a Mézmocsárhoz készítettek és mely Orwell 1984-ének szimbolikáját járja körbe:

USEME a Hét Zenekara!USEME Szélesvásznú Ég kritika

USEME FacebookUSEME YouTube

Road – Április 6-án jelenik meg az új album!

Április 6-án érkezik a Road zenekar legújabb, a sorban a hetedik stúdióalbuma, melyen 12 szám kap majd helyet. Lentebb a zenekar hivatalos honlapján megrendelhetitek a lemezt is, ráadásul a banda a személyes átvételt választóknak egy amolyan közönségtalálkozót is szervez április 5-ére a Barba Negra Music Club-ba, tehát ebben az esetben már a hivatalos dátum előtt egy nappal a kezükben tarthatják majd a _TKLTSSG_HBJ névre keresztelt anyagot! Valamivel alább egy kis ízelítő videó látható/hallható a lemezen szereplő dalokból, lentebb pedig rendeljetek bátran!

ROAD_PROMO_02_resized

Egyébként a lemez címadója már meg is jelent, és meghallgatható/letölthető/streamelhető a különböző online áruházakból. Máté, a Road énekese ezt fűzte a címadóhoz:

“Sokszor elgondolkodtam már azon, micsoda csoda az ember, hogy már-már tökéletes, hibátlan gépeket épít és sorra dönti le a technikai korlátokat. Közben meg egymást öljük, vagy ha nem, akkor éhen-szomjan halunk, vagy a saját hülyeségünk lesz a vesztünk. Szóval a fejlődésünknek, ha úgy tetszik a “tökéletességünknek” egyetlen gátja van, az pedig mi magunk vagyunk, az az ember, aki állandóan a tökéletességre törekszik. Miközben félig-meddig már mi is gépek vagyunk, ha nem is a szó szoros értelmében, de akkor is, élő mechanikák. Szerintem az emberi agy megvan hozzá, hogy kimásszunk a szarból, ez már nem azon múlik. Inkább a szívet, azt kéne bennünk kicserélni egy újra és akkor talán, vagy ki tudja? Erről szól a dal (?) talán, vagy ki tudja…”

No és ezek után, hogy az egészet megfejeljék, még remélhetőleg ebben a hónapban kijönnek egy tök új klipel, mely az album zárónótájához-, a Sokkal jobb jónak lennihez készül Csuja Imre vendégszereplésével, a Mihaszna Film munkájával.

Road honlapRoad Facebook

Road InstagramRoad YouTube

Epica – Itt a Decoded Poetry klipje!

Új klipel jelentkezett a holland szimfonikus metal nagyágyú, az Epica. A tavaly ősz elején megjelent The Solace System EP (kritika itt!) Decoded Poetry című számát látták el videóval, ez már a harmadik nóta, melyhez hasonló, mangás, rajzolt klip készül, ráadásul az immáron trilógiává bővült sorozat történetét is tovább bővíti, meséli.

A Simone Simons énekesnő vezette zenekar egyébként idén nyáron, július 25-én a székesfehérvári FEZEN fesztiválon is fellép majd, találkozunk?

Epica Facebook

Archaic – Horrorfilmet készítettek!

Horrorfilmbe illő klipel rukkolt elő az Archaic, méghozzá a tavaly megérkezett nagylemezük (How Much Blood Would You Shed To Stay Alive?kritika itt) The Saw című számához. Érdemes meglesni és meghallgatni, a klipről pedig ezt köll tudni:

“Egy átlagos nap jópár holttestre bukkant a telephelyi portás egy eldugott raktárrészen. A rendőrségi helyszínelés során tüzetesen átnézték a szomszédos zenekari próbatermeket is, ezek közül a leggyanúsabb az volt, amiben még búgtak az erősítők a rég otthagyok sörök savanyú szagában, és a falon egy hatalmas ARCHAIC felirat árválkodott. Egy patkányarcú srác vigyorogva somfordált oda egy darabokra tört videokamerával, amit kukázáskor lelt, hátha valami kis jutalom leesik neki a láncdohányos nyomozóktól, de csak egy földről felkapart elfojtott cigaretta lett a jussa. A következő képsorok a sérült memóriakártyáról származnak…

Archaic a Hét Zenekara!

Archaic FacebookArchaic YouTube

ØRDØG – Fonogram díjat nyertek!

A tavaly év elején megjelent Sötétanyag (kritika itt) kapcsán kaphatták meg a Fonogram díjat, mely akárhogy is, de nagy elismerésnek számít. Az EDGE Records gondozásában megjelent lemez “Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele” kategóriáját nyerte meg, szerkesztőségünk nevében innen gratulálunk nekik!

ordog_fonogram

ØRDØG FacebookØRDØG YouTube

Kalapács – Április 13-án jön az Örökfekete!

A fenti dátumon új albummal jelentkezik a Kalapács zenekar. Az Örökfekete névre keresztelt korong nem csak a régóta várt 12 új és bivalyerős track miatt lesz különleges, de limitált példányszámban (1000 db) a CD mellé csapnak egy DVD-t is, mely Félszáz év Total/30 év Metal (Kalapács József 50. születésnapi életmű) koncert képi anyagát fogja tartalmazni. Ez azért is különleges, mert videóanyag szempontjából ez a koncert azóta hivatalosan, fizikai formátumban még nem jelent meg (YouTube-on már 1-2 éve megtalálható), csak a hangzóanyagot tarthatták eddig a rajongók a kezükben, ám az is anno rettenetesen limitált példányszámban jött ki. Úgyhogy tessék lecsapni a lenti linkeken erre, amíg még lehet…

Kalapács honlapKalapács Facebook

Runeshard – Az első EP

Megjelent Kemény Bálint epikus metal szólóprojektjének első EP-je, a Dreaming Spire. A zenei inspiráció nagy része a Bal-Sagoth-tól származik, de szintén megjelenik a korai sword & sorcery irodalom ihlette szövegvilág és a videojátékok atmoszférája is. A négy dalt tartalmazó EP-t a Moonsorrow és a Finntroll zeneszerzője, Henri Sorvali keverte.

Runeshard FacebookRuneshard Bandcamp

Hypocrites Breed – Új klip!

A budapesti Hypocrites Breed-ről már korábban írtunk, most a feltörekvő csapat új klipjét mutatjuk be. Azt hiszem, ilyen tökösen hangzó stúdióprodukciót nem minden nap hallani, úgyhogy már csak emiatt is érdemes csekkolni a videót, plusz ilyesmi stílusú zenét ritkán hallani magyar nyelven, szóval mindenképpen kuriózum! A klippet készítette Marjai Bertalan (Berci), aki igyekezett a szám témájához illő képi- és hangulatvilágot teremteni. Mondanivalója egyenes és aktuális, mégsem konkrét.

Hypocrites Breed FacebookHypocrites Breed Youtube

Wishes – Megjelent a budapesti punk hardcore zenekar első nagylemeze!

Február 25-én megjelent a Count Me In, Hatebreed előtt is előzenekaroskodó Wishes lemeze. A csapat 2015-ben alakult, már tapasztalt hardcore zenészekből, akik az elmúlt tíz év útkeresése után ebben a zenekarban találták meg a teljességget. A brigád így nyilatkozik zenéjük, zenekaruk szellemiségéről: ,,Mi a Wishes-ben hiszünk abban, hogy ezzel az egységgel átadhatjuk a hallgatóságnak azokat az értékeket és élményeket, amiket mi kaptunk a zene által, legyen az metál, hardcore vagy punk.” 

Az albumot nálunk is meghallgathatjátok:

Wishes DeezerWishes FacebookWishes Instagram

Thy Catafalque – Újabb betekintés a Geometria albumba!

A Thy Catafalque érkező, új albumáról elsőként bemutatott dalról már írtunk a februári szemlénkben, és azóta újabb dallal örvendeztetett meg bennünket. Akinek hosszú a várakozás május 4-ig, lesse meg a Sárembert, a Perihelionos Vasvári Gyula és Misha Doumnov szereplésével:

Hexotol – Bemutatkozó album és lemezbemutató buli

A Hexotol 2015-ben alakult, első nagylemezük 2017 végén jelent meg, Éld az álmod címmel. A gyulai csapat zenéjét talán leginkább a hardcore és a nu metal stílusok között lehetne elhelyezni, szövegeik a többek között a valódi értékek és érzelmek háttérbe kerüléséről, a belső félelmeikről, illetve a mások általi elnyomásról szólnak. A teljes lemez meghallgatható itt:

A budapesti lemezbemutató március 31-én lesz a Rocktogonban.

Hexotol FacebookHexotol InstagramHexotol Youtube

Elanor – Már nem kell sokat várni a nagylemezre!

Az Elanor sok év várakozás után végre elkészülőben van az epikus szintifutamokkal, trollidéző gitárriffekkel, férfi hörgéssel-női énekkel gazdagított dalokat tartalmazó nagylemezével. A csapat már a felvételeken túl van, csak a keverés van hátra, és nemsokára kezünkben tarthatjuk az új stúdióalbumot! A zenekar így nyilatkozik a közeljövő eseményeiről: ,,Még élünk, és csak jó hírekkel szolgálhatunk.  A sok tagcsere sok nehézséggel járt, de minden nehézséggel együtt megérte, mert a zenekar felállása jobb, mint valaha.  A készülő lemezünk hangszeres részeivel végeztünk, már csak az énekfelvételek váratnak magukra. Várhatóan áprilisban kiadunk egy rövidebb hangzóanyagot, hogy hallhassatok egy kis ízelítőt a készülő anyagról, továbbá áprilisban végre bejelenthetjük új énekesnőnket is. Természetesen koncerteken is hallhattok minket, ezeket a zenekar Facebook oldalán hamarosan megosztjuk veletek. Mindenkinek köszönjük, akik követnek minket és nem feledkeztek meg rólunk. Ígérjük, hogy fel fognak pörögni a dolgok a zenekar háza táján. 😉 Kövessetek minket a Facebookon és a Twitteren!”

Elanor FacebookElanor Twitter

Amorphis – Kint az első single az érkező albumról!

Május 18-án érkezik a Queen of Time, a finn Amorphis legújabb albuma. Az első dalt már közzétették, a The Bee a régebbi hangzással, és keleties dallamokkal operál – nálunk is meghallgathatjátok. A dalszöveg a zenekarvezető Tomi Joutsen elmondása alapján metaforikusan értendő, de egyben szól a valódi méhről, mint az élet fontos, és szép részéről, az élet fennmaradásáról.

Ideas – Kun Anita nélkül folytatják

Az énekesnő Kun Anita és a szimfonikus metalos Ideas útjai különváltak. A barátságos szétválást a zenekar így kommentálja: ,,Szeretnénk mindenkivel tudatni, hogy Kun Anita és az Ideas útjai külön válnak egymástól. Egy meghatározó szakasz zárul most le a zenekar életében. Köszönetünket fejezzük ki Anitának, hogy 13 éven keresztül megajándékozott minket a tehetségével, gyönyörű hangjával, illetve hálásak vagyunk a közösen készített remek albumokért, a koncertekért és a rengeteg közös élményért! A legjobbakat kívánjuk a folytatásban az élet minden területén!  Ami minket illet, szeretnénk folytatni az Ideas pályafutását, jelenleg ehhez keressük Anita utódját.” 

Anita pedig Facebook oldalán a következő szavakat idézte a rajongókhoz: ,,Kedveseim! Szeretném nektek bejelenteni, hogy 13 év után befejezem az Ideas zenekarral való közös zenélést. Az okokat nem szeretném mélyen szántva ecsetelni. 13 év alatt sok olyan esemény történik egy ember életében, ami kihatással lehet az élete különböző területeire és felülírhatja a dolgokat. Viszont tudnotok kell, hogy ez a búcsú a zenekar és közöttem baráti hangulatban zajlik le. Köszönöm nektek a sok szeretetet, kitartást és a sok-sok jó szót, amit tőletek kaptam! Köszönöm a zenekarnak jelenlegi felállásban és a volt zenekari tagoknak […] felejthetetlen éveket, koncerteket! Személy szerint nem fogom letenni a mikrofont és a tollat. 🙂 […] Az Ideas várhatóan ősszel egy nagyobb rendezvény keretein belül lép fel utoljára a jelenlegi felállásban.”

Jó hír tehát, hogy mindketten folytatják a zenélést, remélhetőleg hamarosan az is kiderül, hogy hol!

Dalriada – Fellépnek a Wackenen!

Tegnap jelentette be Facebook oldalán a soproni Dalriada, hogy a 2018-as fesztiválszezonban nem másutt, mint a méltán híres, legnagyobb metal fesztiválként számon tartott németországi Wacken Open Air-en játszanak. A csapat hivatalos Japánba, és már megjárta a 70.000 Tons of metal hajóját a Karib-szigeteken, most pedig eljött az idő, hogy a metal-valhallában is megmutassák magukat!

A hírt a Dalriada zenekarvezetője, Ficzek András így kommentálta: ,,Nagy örömmel és büszkeséggel jelentjük be, hogy idén a Dalriada zenekar is meghívást kapott a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb metal ünnepére, a legendás Wacken Open Air fesztiválra. Metal zenekarral ennél nagyobb dolog nem nagyon történhet a pályája során, főleg, hogy mindezt a Wacken történetében is az első magyar nyelven éneklő csapatként sikerült elérnünk…”

28577834_10160209415445438_8256480219442529401_n

Dalriada Facebook

Drudkh – Megjelent az új nagylemez!

Március 9-én jelent meg az ukrán black metal csapat, a Drudkh tizenegyedik nagylemeze. A március 9-én napvilágot látott kiadvány az Їм часто сниться капіж (They Often See Dreams About the Spring) címet kapta, és öt dalt tartalmaz. A lemez teljes egészében végighallgatható a Season of Mist kiadó Youtube-csatornáján.

Drudkh Facebook

Show Your Otherside – Új dal feloszlás előtt

A kecskeméti metalcore csapat nemrégiben jelentette be, hogy két taggal is különválnak útjaik, a magára maradt három zenész viszont megújulva folytatja tovább. Ennek ellenére – egyfajta zárszóként – visszahívták Ragó Norbert énekest és Héjjas Luca gitárost egy új szám erejéig, mely a Reality címet kapta. A dal premierje a NuSkullon volt, a Kalmár Simonból, Kalmár Ferencből és Szappanos Ádámból álló triumvirátus pedig biztosította a közönséget arról, hogy a Show Your Otherside feloszlása után is találkozni fognak még.

Show Your Otherside Facebook

The Wedding At The Slaughterhouse – Rockmaraton-fellépés és új dal!

A fővárosi retrospektív suttyócore csapat, a The Wedding At The Slaughterhouse ezúttal egy Ámokfutók dallal kedveskedik a közönségének. Ami most terítékre került, az nem más, mint a Szomorú Szamuráj című örökzöld sláger.

Szintén a hónap elején derült ki az is, hogy a zenekar ott lesz az idei Rockmaraton Fesztiválon! Azt, hogy melyik színpadon és melyik napon fognak játszani, még sajnos nem tudni.

The Wedding At The Slaughterhouse FacebookThe Wedding At The Slaughterhouse Youtube

Witches Brew – Megszűnik az underground lemezkiadó

A németországi, elsősorban thrash metal zenekarokkal foglalkozó kiadó üzemeltetője a következőket írta ki a Witches Brew Facebook-oldalára: ,,Az utolsó Witches Brew-kiadvány a Tumourboy-Condemned To Extinction lesz. A cél, hogy elérjük a 100. kiadást, nem sikerült, az élet mást tartogat nekem és a férjemnek is, és habár nem sikerült ezt a szép számot elérni, büszke vagyok mindenre, amit sikerült megvalósítanom és a sok király zenekarra is, akikkel együtt dolgoztam. Egy underground kiadó működtetése érdekes, mókás, időigényes, kissé hiábavaló, eredménytelen, pénznyelő fekete lyuk, és ki tudja még hogy micsoda. Az anyagi részét mindig is utáltam. A letöltögetők meggondolatlanságát is megvetettem. Amit viszont szerettem, az a közös munka volt pár nagyon király zenekarral, és az ütős metal-anyagok kiadása. A kiadványainkat a Hell’s Headbangers továbbra is terjeszteni fogja, a TWS / Source of Deluge és a Plastic Head szintén, talán még a Rock Stakk is, de ez még nem biztos. A bandcamp shop továbbra is elérhető lesz, és ahogyan az időm engedi, úgy rá is fogok nézni. Köszönet mindenkinek, és elnézést kérek azoktól a zenekaroktól, akiket magukra hagyok ezzel a döntéssel. Nem volt könnyű, és adtam neki egy esélyt, de a jelenlegi helyzet alapján nem tudok egyszerre két kiadót üzemeltetni. Thrash ’till death!”

A Witches Brew olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Toxic Holocaust, a Deathhammer, a Scythe vagy a Sauron.  A szóban forgó másik kiadó pedig az extrém metalra szakosodott Barbarian Wrath.

Witches Brew weboldalBarbarian Wrath weboldal

// //