fbpx

LIFEHACK

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNIVALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERETSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI, VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT. 

A HÉT ZENEKARA: LIFEHACK

MŰFAJ: pop-rock, modern rock

ALAKULÁS ÉVE: 2016

VÁROS: Budapest

 

A budapesti, frontcsajos LIFEHACK csillaga 2016-ban tűnt fel az újdonsült tehetségek egén, és messziről sem tűnik úgy, mintha ez a csillag leáldozóban lenne. Hogy is tűnhetne, hiszen fennállásuk két éve alatt már megannyi koncertet tudhatnak a hátuk mögött, és egy hét számot tartalmazó lemezzel is büszkélkedhetnek, amelyben egy igazi őserő lakozik, ezt pedig bárki átérezheti, ha berakja őket a lejátszóba, vagy ellátogat egy bulijukra. Mostanában kevesebbet hallhattunk Karai Annáról, és zenekaráról, ám ez közel sem jelenti azt, hogy a banda egy időre sarokba dobta volna a hangszereket. Szó sincs erről, ehelyett a csapat ismét stúdióba vonult, hogy első lemezük anyagát angol nyelven is rögzítsék, és tárják rajongóik elé. Nem lehet kérdés, hogy a fiatalos ötös csapat méltó utánpótlása a hazai zenekaroknak, és még sokáig láthatjuk őket muzsikálni, hiszen tele vannak lendülettel, célokkal, és annyi energia lakozik bennük, amiről bármelyik csapat példát vehet.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, lássuk az interjút, meséljenek inkább ők maguk, mint a Hét Zenekara. Következzen a LIFEHACK:

2016-BAN ALAKULTATOK, ÍGY EGY VISZONYLAG FRISS ZENEKAR VAGYTOK. MESÉLNÉTEK A MEGALAKULÁSTOKRÓL? HOGYAN KEZDŐDÖTT A KÖZÖS ZENÉLÉS? 

ÁDÁMAnna és én már együtt zenélünk 2012 óta. A LIFEHACK az ANNÁVAL együtt tapasztalt négy év kifejlete, amikor megtaláltuk azt a zenei stílust, amit szeretnénk csinálni, megtaláltuk azt a zenekari imidzset, amin el szeretnénk indulni tiszta lappal. A LIFEHACK induló formációja Anna, Schiszler Soma az AWS basszusgitárosa, és NAGY ZOLTÁN a LIFEHACK előtti KARAI ANNA ÉS ZENEKARA formáció tagja. Elkészült az első lemez a Miracle Sound stúdióban, VÁRI GÁBOR hangmérnökkel, akit az ég küldött hozzánk, ugyanis annyira megtaláltuk a közös hangot, hogy bátran állítom a többiek nevében is, hogy sikerült életünk eddigi legjobb anyagát létrehozni. Aztán SOMÁNAK besűrűsödött az élete az AWS miatt, ZOLI pedig Szegeden él és ezért nehezen tudott feljönni Budapestre zenekari ügyekben, aztán történt egy nagyobb tagcsere. LAKATOS DÁVID jött gitáros, STURCZ KRISTÓF basszusgitáros posztra és múlt héten mutattuk be HAUSER KRISZTIÁNT, az új gitáros-billentyűsünket, egy olasz zenekarral, a Halflivessal közös koncerten.

MI A ZENÉTEK LEGFŐBB MOZGATÓRUGÓJA? 

ANNA: Számomra sosem volt kérdés, hogy miért zenélek. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, miért veszek levegőt. Valami megmagyarázhatatlan erő késztet erre és akkor érzem, hogy élek, amikor a színpadon vagyok, illetve zenével foglalkozhatok. Szerintem ez kicsit mindenkiben benne van, aki valaha zenélt, csak egyesekben erősebb. Az első LIFEHACK lemezbe sikerült abszolút beletenni ezt a nagy energiát (én legalábbis ezt érzem). Nagyon szeretem a mély érzéseket kifejező zenéket.

VAN-E A ZENEKARNAK VÉGŐS, KITŰZÖTT CÉLJA? MILYEN IRÁNYBA SZERETNÉTEK HALADNI A JÖVŐBEN, ILLETVE A KEZDETI CÉLOK VÁLTOZTAK-E AZ IDŐ MÚLÁSÁVAL? 

ÁDÁM: Természetesen, ahogy más zenekaroknak is, nekünk is van végső célunk, viszont azt valamilyen szinten mindig homály fedi. Jelenleg amin rajta vagyunk az az, hogy a nemrég megjelent angol nyelvű lemezünket minél több olyan helyre el tudjuk juttatni világszerte, ahol hallgató fülekre talál, valamint hamarosan nekiállunk az új dalok írásának. A LIFEHACK megalakulásánál szerintem egy olyan útnak a kezdetére léptünk, ami akár egy életen át tartó kalandokkal teli út is lehet.

MEKKORA NÁLATOK A DALSZÖVEGEK SZEREPE A ZENÉN BELÜL? MILYEN FORRÁSBÓL SZÁRMAZNAK AZ INSPIRÁCIÓK A SZÖVEGEK MEGÍRÁSÁHOZ? VAN ÖSSZEFÜGGÉS A DALOK SZÖVEGEINEK TARTALMA KÖZÖTT, VAGY INKÁBB AKTUÁLISAN FELMERÜLŐ TÉMÁKAT DOLGOZTOK FEL? 

ÁDÁM: A lemez készítésénél figyeltünk arra, hogy a szöveg hangulata kivetüljön a dallamvilágra. Ez mondjuk inkább sorsszerűen működött és haladt a maga útján, viszont az új daloknál ezek jobban irányítottak lesznek.

ANNA: A magyar lemezünk szövegének nagy részét én írtam, megtörtént lelki folyamat alapján. Természetesen nem konkrétan fogalmaztam meg az adott helyzetet, hanem általánosítottam és kicsit ködössé, többféleképpen értelmezhetővé tettem. A szövegek korrigálásában NAGY ZOLTÁN is segédkezett. A 7 dal folyamata és sorrendje kötött, hiszen olyan, mint egy story, amit elmesélek. A dalokhoz témát szoktam kiválasztani az alapján, hogy első hallgatásra, milyen érzéseket kelt bennem. Utána már csak meg kell írni a rímeket.

EGY HÉT SZÁMOT TARTALMAZÓ LEMEZT MÁR MAGATOK MÖGÖTT TUDHATTOK. MESÉLNÉTEK ARRÓL, HOGYAN SZÜLETETT MEG A LEMEZ? GÖRDÜLÉKENYEN MENTEK A MUNKÁLATOK, ÉS EGYBŐL JÖTTEK A JOBBNÁL JOBB ÖTLETEK, VAGY AZÉRT VOLTAK NEHÉZSÉGEK? HA VAN, MELYIK A KEDVENC SZÁMOTOK A LEMEZRŐL, ÉS MIÉRT PONT AZ? 

ÁDÁM: Az első lemez munkálatait én nagyon pozitívan éltem meg. Nagyon örültem SOMÁNAK, hogy egy olyan gitárost találtunk, aki a dalszerzési folyamatokban is oda tudta tenni magát. Valójában ő is befolyásolta azt, hogy ANNA és én is egy olyan útra lépjünk stílusilag, amiben megtaláltuk azt, amit szeretnénk folytatni. Jó pár dalt írt a lemezre úgy, ahogy én is, jó volt vele a közös munka. ANNÁVAL pedig szintén jó együtt dolgozni. Nem hiába zenélünk már együtt ennyi ideje. 🙂 A stúdiózás is nagyon nagy élmény volt.

ANNA: Kedvenc számot mindig nehéz választani. Hangulatomtól függ, vagy épp az aktuális élethelyzetemtől, hogy mire pörgök rá. Jelen pillanatban a KÁOSZ a favorit, mert fiatalos, gyors mégis kemény, darálni kell a szöveget és lehet rá zúzni meg ugrálni.

DÁVID: Mióta együtt játsszuk a dalokat, már az összes szám volt aktuális kedvenc. A VISZLÁT mondjuk mindenkori favorit. Ezt a dalt akusztikus formában is szeretnénk előadni.

ÉLŐBEN, VAGY INKÁBB STÚDIÓKÖRNYEZETBEN ÉRZITEK MAGATOKAT OTTHONOSABBAN? AZ ÉLŐ PRODUKCIÓ, VAGY INKÁBB A STÚDIÓANYAG TÖKÉLETESÍTÉSE A LEGFŐBB CÉL? 

KRSITÓF: Természetesen ez a zenei stílus amit játszunk, vagy egyáltalán a rock zene a színpadon teljesedik ki igazán, ott éri el legvégső célját, ebből kifolyólag nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ütős és igazán átélhető legyen az, amit a színpadon nyújtunk. Ilyenkor az ember teljesen átszellemül és egy nagyon különleges kapcsolat alakul ki a közönséggel. De természetesen idáig nem lehet eljutni a megfelelő stúdiómunka nélkül,  az viszont egy teljesen más környezet, ott tényleg dolgozunk és a lehető legprofibb módon rakjuk össze az anyagot, hiszen ha a lemezen nem lenne jó az anyag, akkor az emberek nem jönnének el a koncertekre. Úgy gondolom manapság már alap elvárás egy zenekarral szemben, hogy jól szólaljon meg a felvételen is és mi is ezt várjuk el magunktól. Összefoglalva, egyik sem fontosabb a másiknál, de teljesen más, viszont mindkét dolog nagyon fontos és élvezetes része egy zenész életének.

ANNA: Abszolút élőben érzem magam otthonosabban. Stúdióban nehéz “eljátszani” az érzelmeket, pedig ott az egyik legfontosabb, hiszen örök emlék lesz az emberiség számára a felvett ének hang. Ezért kell ott igazán jónak lenni, és pont ezért (meg a zárt szobában egyedül levés miatt) baromi nehéz. Minél többször próbálod, annál rosszabb és gépiesebb lesz, pontos és szép, de üres. Úgyhogy általában az első vagy második éneket szoktuk meghagyni.

MENNYIRE VAGYTOK NYITOTTAK A ROCKZENÉN KÍVÜL MÁS ZENEI STÍLUSOKRA? TUDTOK INSPIRÁCIÓT MERÍTENI A SAJÁT MUNKÁTOKHOZ MÁS ZENEI STÍLUSOKBÓL, ELŐADÓK MUNKÁSSÁGÁBÓL?

ANNA: Én kislánykoromban SPICE GIRLS-t és MADONNÁT hallgattam. Most is szeretem a hasonló zenéket, vannak egészen minőségi pop dalok, pl. JUSTIN TIMBERLAKE-től. De imádom BEYONCÉ energiáját és erős kisugárzását is vagy GWEN STEFANI vagányságát. Ugyanakkor másik oldalról abszolút kedvenc a LIMP BIZKIT és a LINKIN PARK nu-metal szekciója. Lenyűgöz az “ének” tudásuk, ahogy kifejezik a csalódottságot vagy a haragot a scream és a rap részekkel.

DÁVID: Nagyon sokféle zenét hallgatok, amiből tudok inspirációt szerezni. Viszont ha pop-rocknak legegyszerűbb skatulyázni, amit csinálunk, akkor is a rockzene és annak élő hangulata viszi az egészet.

EBBEN A HÓNAPBAN JELENTETTETEK MEG EGY EP-T, AMELYEN TULAJDONKÉPPEN AZ ELSŐ LEMEZETEK DALAI SZEREPELNEK, CSAK ANGOL NYELVEN, NÉMI VÁLTOZTATÁSOKKAL. HONNAN JÖTT AZ ÖTLET, HOGY ANGOL NYELVEN IS ÚJRA VEGYÉTEK A NÓTÁKAT? SZERETNÉTEK A KÜLFÖLDI CÉLKÖZÖNSÉG FELÉ NYITNI? 

ANNA: Pontosan ez volt az ötlet. Úgy gondolom, hogy itthon túl sok a zenekar és csak kevés érvényesül, akik “kihalásos” alapon cserélődnek pl a fesztiválokon és a nagyobb klubokban. Ezért nem szabad csak Magyarországra korlátozni az energiánkat. Ez olyan, mintha csak fekete ruhát hordanál.

MIK A JÖVŐBELI TERVEITEK ZENEILEG? A SZÖVEGEKET TEKINTVE SZERETNÉTEK MEGMARADNI AZ ANGOL NYELVNÉL AKÁR KONCERTEKEN IS, VAGY MAGYARUL FOLYTATJÁTOK? ESETLEG MINDKETTŐ? 

ANNA: Igazából én már az első lemezt is angolul szerettem volna kiadni, előadni. Úgyhogy, ha rajtam múlik, akkor szeretném ezt tovább vinni. A mai fiataloknak már nem okoz nehézséget az angol nyelv megértése, ebben nőnek fel, jobban nyomják, mint mi, úgyhogy a magyar közönségünk miatt sem aggódom. A zenei stílus már kiforrott annyira, hogy ezt lehessen folytatni és nem hiszem, hogy nagyobb stílus váltási dolgok előfordulnának a LIFEHACKNÉL.

UTOLSÓ KÉRDÉSKÉNT MARADJUNK KICSIT A JÖVŐNÉL. MIRE SZÁMÍTHATNAK TŐLETEK A RAJONGÓK AZ ELKÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN LEMEZ, ÉS KONCERT FRONTON? AKI RÉSZESE AKAR LENNI EGY IGAZI LIFEHACK BULINAK, AZ HOL TALÁLKOZHAT VELETEK LEGKÖZELEBB AZ ŐSZI IDŐSZAKBAN? 

ANNA: Megmondom őszintén (és itt még inkább beigazolódik, hogy nagyobb látószög kell), hogy egy tíz állomásos turnénk lett volna ősszel, ami egy másik zenekar szervezési problémái miatt meghiúsult, így ősszel kicsit kevesebb helyen leszünk láthatóak, hallhatóak. De akik követnek minket, azok biztosan nem fognak lemaradni azokról a koncertekről, amiket a szerencsétlen helyzet ellenére sikerül majd leszerveznünk.

LINKEK, ELÉRHETŐSÉGEK:

 

LIFEHACK FACEBOOKINSTAGRAM 

YouTube

 

(Készítette: TM)

// //