fbpx

LAY

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

DSC02275_kicsi

A hét zenekara: LAY

Műfaj: Modern/Hibrid Metal

Alakulás éve: 2011

Város: Őcsény

A héten egy igen izgalmas formáció mutatja meg magát rovatunkban. Rengeteg stílust ötvöző vidéki ötös, megalakulásuk óta nem sokat tétlenkedett. Az együttes eredeti neve az AnsweR volt, de egy év és egy tagcsere után a zenekar nevet váltott, azóta futnak LAY néven. A zenekar 2013 novemberéig működött az új  felállással, majd visszavették Csabit az eredeti felállásból, aki nem sokkal később ismét távozott a csapatból. 2014 február 15-én találkoztak a fiatal dobossal Kovács Kornéllal, aki egészen november 8-áig erősítette a zenekart. Helyét László Arnold vette át. 2015 májusában Gergő letette a ritmus gitárt, amit Horváth Tamás vett át tőle, mint a banda ötödik tagja. 2015 októberétől új tag ékesíti a dobos posztot Kiss Gergő személyében. A sok tagcsere nem vette a zenekar kedvét, 2017 végén például egy erős és kiforrott új EP-vel jelentkeztek, mely az Emberöltő címet viseli.

Motivációkról, tervekről, szövegekről és sok más érdekességről beszélgettünk a zenekarral, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. Interjúnkat a klip után olvashatjátok a zenekarral.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Nehéz kérdés. A mi zenénket az mozgatja igazán, hogy változatos. Nincsenek stílushatárok, és nem is akarunk falakat emelni magunk köré. Van olyan számunk, ami tartalmaz punkos húzásokat, van olyan dalunk amely a hardcore jegyében született (ilyen az októberben megjelent első klippes dal, a Fake Democracy), van lírai oldalunk és persze vannak breakdownok, duplázós részek, kemény metalos tételek és lazább énekelhetős rockos dalok is. Ez a sokszínűség és változatosság az, ami a LAY legfőbb mozgatórugója.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Természetesen változtak. Amikor egy amatőr bandát alapít néhány srác, akik haverok, akkor a cél a közös zenélés, a közös hobbi kiteljesedése és a szórakozás. Ez volt a helyzet akkor, amikor Lőrincz Gergő (ének), Simon Ákos (gitár) és Jenei Máté (basszusgitár) eldöntötték, hogy zenekart alapítanak. Persze ahogy telik az idő, esetleg jön egy-egy koncert lehetőség, megváltoznak a célok és így tud egy hobbi egy olyan közös érdekké válni, amiért vállvetve küzdünk és mindent megteszünk. A banda legfontosabb éve a 2015-ös volt, hisz azóta állandó a tagság (Horváth Tamás (gitár), Kiss Gergő (dob)). Ekkor lett teljes a csapat, és kezdhette meg az igazán komoly munkát. Az elmúlt két évben sokkal többet töltöttünk a színpadon, mint az azt megelőző négyben. A célkitűzés 2017-re csak egy EP volt (amely mellé egy komoly videoklip is becsatlakozott), de néhány éven belül tervben van a harmadik nagylemez és legalább egy rövidebb külföldi túra is. Szeretnénk rengeteg dolgot kipróbálni és nagyon sok városba eljutni, így határon belül és kívül is próbálkozunk úgy, mint ahogy ezt a 2017-es évben is tettük. Emellett az új kislemeznél és a logónál is felkerestünk egy grafikust (lowlife prod). Ez is egy kitűzött cél volt, hogy profi egységes kinézete legyen a zenekarnak.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Lőrincz Gergő: Számomra a dalszövegek döntő fontosságúak. Akár egy komoly témát dolgoz fel, akár személyes jellegű, vagy kicsit vidámabb hangvételű a szám, a szövegnek és a szavaknak mindig passzolnia kell a zenéhez és a mondandóhoz. Az általam írt dalszövegeknél eleinte az számított, hogy egyszerű, könnyen érthetőek legyenek, viszont ahogy komolyodik az ember, úgy próbál költői eszközök, metaforák, hasonlatok, költői képek, utalások, alliterációk stb. irányába fordulni, mindezt úgy, hogy az üzenet továbbra is viszonylag könnyen érthető legyen. Általánosságban az mondható el, hogy a pillanatnyi inspiráció szüli egy szöveg témáját (sörpong, szex, düh, szerelem, elmúlás, remény), de egy visszatérő elem minden lemezen akad, az pedig a hatalommal való visszaélés, a lázadás, az elnyomó zsarnokok elleni küzdelem. Mivel a történelemben mindig volt és mindig lesz ilyen hatalom, ez gyakorlatilag egy kiapadhatatlan forrás.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Természetesen mindkettő ugyanannyira fontos dolog. Eddig a mi hanganyagaink otthon készültek és a gitárosunk, Ákos dolgozott vele. Ez is egy jövőbeli terv, hogy a következő albumot már egy profi stúdióban készíthessük el (az anyagi vonzata miatt eddig erre még nem volt lehetőségünk). Ettől függetlenül a kérdésre egyértelműen az a válasz, hogy a színpadon vagyunk igazán elemünkben. Ekkor mindenki megőrül és 110%-ot teljesít. Mondhatni, hogy olyankor egy energiabomba vagyunk és mindent beleadunk abba, hogy a koncert látványos, erőteljes és élvezetes legyen.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Természetesen merítünk. Ákos a fő dalíró a csapatban és bár megvannak a kedvenc előadói/stílusai, rengetegféle zenét hallgat (ez igaz nagyjából az összes tagra). Ez pedig azért fontos, mert így senki nem zárkózik el attól, hogy például a metal vegyüljön a pop zenével, lásd a Rakpart (WellHello) átdolgozásunkat. Ez a szemléletmód nem csak átdolgozásban, de a saját számokban is jelen van. Szeretünk kipróbálni mindent, ami az eszünkbe jut.

A műfaji megjelölésetek hibrid-metal. Ez nálatok mit takar pontosan?

Erre a kérdésre talán a legelső válaszunk a legpontosabb. A metalon belül (sőt még kívül is) rengeteg irányzat van. Mi nem zárkózunk el semmitől. Ha egyben hallgatod a dalainkat, akkor nem érzed azt, hogy annyira elütne egyik a másiktól, de ha egyesével nézzük, akkor mégis minden egyes számban valami más bújik meg. Nem tudjuk azt mondani, hogy mi egy metal zenekar vagyunk, de azt sem mondhatjuk, hogy rock/hc/metalcore vagy bármi hasonló. Így jött a hibrid-metal. Ha elkezdenénk sorolni a stílusokat, amik a zenéinkben elegyednek, akkor elaludna mindenki és reggelig itt ülnénk. Ezért találtunk ki egy rövid, de frappáns megállapítást.

Rendszeresen koncerteztek és már egy klipetek is megjelent a zenekarral. Jövőre nézve mik a tervek?

Tervben van egy második klip, új dalok írása és egy külföldi mini-turné, ami a távoli terveket illeti. A tavaszi szezonra nézve pedig tartunk egy lemezbemutató túrát itthon. Ez főleg az áprilist érinti majd. Ennek legfontosabb állomása az I. Alisca Festivál lesz, aminek előfutára volt az őszi saját szervezésű szekszárdi koncertünk. Ez a buli remélhetőleg félévente kerül majd megrendezésre. Most tavasszal 6 zenekart hívunk meg, tehát egy egész estét rock-metal mókára lehet számítani, ami ráadásul rendkívül alacsony, 500 forintos belépővel lesz elérhető.

LAY EMBERÖLTŐ TOUR 2018/1
Március 30. – Club Armstrong – Baja
Március 31. – Legenda Sörfőzde – Budapest
Április 7. – Iparos Kávézó – Bátaszék
Április 13. – Nyolcas Műhely – Székesfehérvár
Április 21. – La Palm Beach – Szekszárd
Augusztus 24. – Kaptár klub – Dunaújváros

Nagyon szépen köszönjük a válaszokat a zenekarnak! Jövőhéten ismét találkozunk, erre a hétre pedig ajánljuk a zenekar legutóbbi EP-jét!

Facebook x Bandcamp x Youtube

// //