fbpx

Könnyed péntek este – Refraction és divideD koncertbeszámoló

27908399_1810189125709943_530192713477207751_o

Fellépők: Refraction, divideD

Helyszín: Living Room

Időpont: 2018. 02. 23.

Könnyed péntek estének indult, éppen csak egy kis pörgés, egy kis hangzavar hiányzott már csak a napból. Tudom, ezen igények kielégítésére tökéletesen megfelel a Blaha aluljáró is, de én mégis inkább valami zenei programot preferáltam jobban. Keresgetni sem kellett sokat, és máris célba vettem a belváros szívében lévő, számomra teljesen ismeretlen Living Room nevezetű objektumot, ahol a híresztelések szerint a divideD és a Refraction tart esti hangversenyt.

Be kell valljam, nekem eddig ez a Living Room nevű helyiség teljesen kimaradt az életemből, és nem is emlékszem más korábbi alkalomra, hogy itt szerveztek volna koncertet. Szóval egy gyors terepszemlével kezdtem az estét, és meglepődve állapítottam, meg, hogy ez a hely bizony ideális lenne egy belvárosi rock-barlangnak, ugyanis a kialakítása és hangulata igencsak tetszetős. Viszont az már az első pillanatban kiderült, hogy koncertek lebonyolítására közel alkalmatlan.

Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy a legtöbbször disco-ként üzemelő klub a lehetőségekhez képest szépen helytállt hangosítás téren. Főleg annak a tudatában, hogy nagyobb, gyakorlattal rendelkező klubok is néha mennyire bénán oldják ezt meg.

Az estét a Refraction nyitotta, akikről semmiféle információm nem volt előzőleg, leszámítva azt az egy számot, amit még koncertre indulás előtt hallgattam meg tőlük. Nem tagadom, nem túlságosan mozgatott meg az az egy szám, de hát tévedtem én már zenekarral kapcsolatban előítélet miatt. Második számuk közepette tudtam becsatlakozni a buliba, és figyelni, mi is történik a színpadon. Az első sorokat szépen megtöltötték a zenekar rajongói, és láthatóan jót is buliztak. Az úgynevezett sciencefiction metal-lal operáló srácok mindent beleadtak a produkcióba, de még így sem tudtak meggyőző alakítást produkálni számomra. Zenéjük bőségesen merít a Fear Factory és a SOAD munkásságából, és sok alap klisét is felhasználnak az industrial műfajból. Lássuk be, láttunk már hasonló vonalon mozgó zenekart jobban kivitelezni ezt a fajta zúzást. Párszor szétesőnek és erőltetettnek éreztem a számokat, és egy kicsit esetlennek hatott az egész koncert. Félreértés ne essék, nem lehúzni szeretném a zenekart, mert az alapanyag, amiből dolgoznak az nagyon jó, és amikor ütött a zene, akkor az nagyon ütött. Egy kis finomhangolással és több rutinnal pofás kis zenekar válhat ebből a csapatból. Én csak drukkolni tudok.

A divideD koncert előtti átszerelés egy kicsit nyögvenyelősre sikerült, de ez nem rontott a hangulatom, ráadásul a tánctér is kezdett megtelni. Itt szeretném megemlíteni, hogy a fellépések előtt/után elhangzó konferálás, illetve köszönetmondás, ami a hangosítók felől érkezett, egy nagyon jó és hasznos dolog, de ebben a formában inkább volt kínos, mintsem jópofa. Alapvetően nincs vele gond, de egy kicsit összeszedettebben is meg lehetett volna ezt oldani. Na de sebaj, nem ettől fogunk eret vágni egy koncerten.

Akkor pörgött fel igazán az este, amikor a divideD a színpadra lépett. Teljesen kimaxolták a hely és a színpad adottságait, és a koncetre érkezők is szépen megtöltötték rendelkezésre álló teret. Az amúgy is látványos maszkos és/vagy festett megjelenésüket a színpad hátfalán kivetített videókkal, dalszövegekkel és egyéb látványelemekkel spékelték meg. Ígéretük szerint bele is vágtak a buli közepébe, miszerint eltolják az egész Modulus albumot. A srácok debütáló albuma már szerepelt az oldalon, és akkor is lenyűgözött, most így élőben meg főleg. Lehet kicsit elfogult vagyok velük szemben, de engem kilóra megvettek ezzel a koncerttel, és piszok jól szórakoztam. Érdekességképpen azért azt érdemes kiemelni, hogy elég kicsi azon énekesek száma, akik élőben is kiéneklik a stúdióminőséget. Hát Jósa Tamásnak, azaz Belmont-nak ez úgy tűnik, nem okozott komolyabb kihívást. Persze volt az előadásban bőségesen sampler, de a tiszta ének zseniális volt, és minden meglepően jól hallatszott. Meg úgy egyébként is… rengeteget hozzátesz a közönség hangulatához, meg az egész show kinézetéhez, hogy a zenészek is beleadnak mindent, és élvezik amit csinálnak. Ennél a zenekarnál nincs hiány egyikből sem, ráadásul igencsak közönségbarát konferálásokat hallhattunk. Külön a számokat nem részletezném, mert ugye a Modulus ment le, és ez így magába is foglal mindent. Nagyon pörgős, nagyon jó hangulatú és profin felépített show-t kaptunk a divideD-től, és remélem mihamarabb látjuk még őket.

Egy kis péntekesti kikapcsolódásnak tökéletes volt, és mindenképpen pozitív élmény. A Refraction zenekarnak sok sikert kívánok a jövőben, és mindenképp javaslom, hogy csiszolgassák a produkciót a következő színpadra lépés előtt. A divideD pedig… Ez a zenekar miért nincs még rendszeresen a nagyszínpadokon?

Írta és fotózta: Dani

 

// //