fbpx

Készül az új Tiansen album – Interjú

Mai kérdezz-felelek alanyunk az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb popmetalos alakulat, a Tiansen. Az első lemezük óta töretlen siker övezi a zenekart, és egyre több fesztiválon, klubban és nagyszínpadon vetik meg a lábukat. Mindezek mellett már készülőben a második album is, aminek az előfutáraival hamarosan ti is találkozhattok. Természetesen a koncertezés sem állhat le, amit a legjobban az bizonyít, hogy a közeljövőben két nagyobb hangvételű fellépése is lesz a bandának. Ez alábbi interjúban ezekről, és még sok más érdekes témáról faggattuk a zenekart. Íme:

Ebben a hónapban van két éve annak, hogy a Tiansen napvilágot látott. Hogy értékelitek ezt az elmúlt két évet?

Egy elképesztő első két éven vagyunk túl! Azt mondják, a kezdeti időszak mindig nehéz, de nagyon szerencsések vagyunk, hogy már az elejétől kezdve rengeteg zenekarral játszhattunk, különféle színpadon. Emellett pedig érezzük magunkon a fejlődést, zeneileg és színpadi rutinban egyaránt, a közönség pedig koncertről-koncertre egyre nagyobb energiát ad nekünk. Szóval, jobb nem is lehetett volna.

Mi volt a legmeghatározóbb esemény ebben a két évben a zenekar számára?

Természetesen az első nagylemezünk megjelenése. Onnantól kezdve kialakult rólunk egy kép, hogy kik is vagyunk, és mit képviselünk pontosan és talán ezt nevezhetjük az eddigi legmeghatározóbb dolognak.

Szinte minden jelentősebb rendezvényen és fesztiválon jelen vagytok. Hogy sikerült ilyen jó lehetőségeket/kapcsolatokat kiépíteni?

Szerencsére nagyon segítőkész emberekkel vagyunk körülvéve, akik segítik a munkánkat és lehetőségeket biztosítanak számunkra egy-egy koncert lebonyolítására. A másik út pedig az, hogy mindenhova elküldjük az anyagunkat, hátha felfigyel rá az adott fesztivál szervezője.

Viszont folyamatosan keresitek az új lehetőségeket, és akár tehetségkutatókon is részt vesztek. Ha jól tudom idén több ilyen is volt. A Wacken Metal Battle, Dobbantó Zenei tehetségkutató és az Öröm a zene tehetségkutató. Az utóbbi kettő talán ismeretlen az olvasók számára, mit kell erről a tehetségkutatóról tudni?

A Dobbantó Zenei Tehetségkutató az Öröm a zene tehetségkutató sorozat része, Szarvason rendezték meg. Az elődöntő után a döntőt is sikeresen megnyertük, így jutottunk be az Öröm a zene tehetségkutatóba. Itt további 23 bandával mértük össze erőnket. A fődíj hatalmas segítség egy induló, kezdő zenekarnak, amit az Antares nyert meg. Ezúton is gratulálunk nekik.

Elég jól szerepeltetek az Öröm a zene tehetségkutatón is. Milyen lehetőségekkel, előnyökkel jár egy ilyen „versenyen” indulni?

Szeretjük azokat a tehetségkutatókat, ahol olyan díjakat lehet nyerni, amik segítik a kezdő és amatőr zenekarokat a további működésben. Az is tök jó, hogy megismerkedhetünk olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, illetve különféle zenekarokkal is, akikkel a jövőben akár közös bulit is szervezhetünk.

Természetesen nem szabad kihagyni semmilyen adódó lehetőséget, de mit gondoltok, mennyire van létjogosultsága manapság egy tehetségkutatónak?

Szerintünk minden zenekarnak érdemes indulnia egy-egy ilyen megmérettetésen, mert csak pozitív élménnyel és motiváltsággal távozhat. Nagyon nehéz manapság elindulni gördülékenyen a zenei pályán és nagyon király, hogy vannak, akik gondolnak a következő generáció támogatására!

A Wacken Metal Battle is jól sikerült nektek, külön díjat is nyertetek. Mennyiben másabb egy kimondottan metálos tehetségkutató? Másképp készültök rá?

Lényegében az összes élő koncertünkre ugyanúgy készülünk. Az induló zenekarok stílusbeli eltérésében van csak ilyenkor különbség, de mindenhol az a lényeg, hogy önmagunkat adjuk és 110%-osan pörögjünk!

Ha már Wacken… Külföldi koncertekkel hogy álltok? Mennyire jelent gondot, egy hazai feltörekvő bandának leszervezni/összehozni egy külföldi fellépést?

Mivel inkább pozitív visszajelzéseket kapunk, annak ellenére, hogy angol nyelvű dalokra alapozunk, ezért szeretnénk megpróbálni először belföldön érvényesülni, így a külföldi fellépés gondolata a későbbiekben fog csak szóba jönni. Az biztos, hogy egyszer megvalósítjuk, úgyhogy addig egy rendkívül szervezett csapatot szeretnénk magunk mellé összehozni. Lehet jelentkezni. 😀

És a vidéki bulik? Sok helyről hallani, hogy irtó nehéz összetrombitálni a közönséget egy vidéki bulira. Mi a tapasztalatotok erről?

Vidéken már viszonylag sok helyen megfordultunk. Először nem tudtuk, hogy mire számítsunk, vajon meddig terjedt el a hírünk, de inkább az volt a tapasztalat, hogy amelyik városban van éjszakai élet, ott a bulik is fergetegesek voltak.

A bemutatkozó lemezetek nagy sikert aratott. Azóta azért eltelt egy kis idő, mit gondoltok, ez idő alatt kiforrta magát a zenekar, megvalósítottátok azokat a célokat, amiket kitűztetek?

Sosem lehet eleget tanulni, úgyhogy persze, kiforrtunk az első évekhez képest és rengeteg mindent megéltünk, amire nem is gondoltunk volna. A cél mindig az lesz, hogy kis lépésekben előrébb kerüljünk.

Készülőben van az új lemez is. Ez miben lesz más, mint az első album? Amikor nekiálltok, egy új album vagy dal írásának akkor próbáljátok a jól bevált stílust és módszert alkalmazni, vagy mertek kísérletezni? (és miért) Előzetesen milyen gondolatokkal tudnátok jellemezni az új albumot a rajongók számára?

Ennek az albumnak a publikálása merőben el fog térni az előző albumtól. Még nem szeretnénk lelőni a „poént”, de érdemes lesz figyelgetni a Facebook és az Instagram oldalunkat. Zeneileg és szövegvilágban nyilván „tiansenes” lesz az új anyag is, de a zenei részét tekintve még kísérletezősebb és komplexebb lesz és szeretnénk majd egy másik oldalunkat is megmutatni…

Alapvetően mik a legnagyobb kihívások, amiket meg kell oldani, amikor új lemez írására adjátok a fejetek?

Semmiképpen nem szeretnénk magunkat ismételgetni, mind zeneileg mind szövegileg. Próbálunk új dolgokat belevinni a dalokba, kicsit feszegetni a határainkat, és továbbra is izgalmasnak maradni úgy, hogy az irányvonal megmaradjon.

Idén még számíthatunk egy új dalra tőletek, amit klip formájában adtok ki. Ezzel, hogy állnak a munkálatok? Milyen előzetes felkészülést igényel egy zenekar számára egy ilyen forgatás? És mi alapján választotok dalt, amihez klipet készítetek?

Alapvetően azt a dalunkat választjuk klipesnek, amelyik a legfülbemászóbb és ami szerintünk tetszene az embereknek, és így van, hamarosan kiadjuk az egyik új gyöngyszemünket, aminek stúdiófelvételei már elkészültek úgyhogy már szerveződik a klipforgatás. Igazából eddig az előkészületek abból álltak, hogy tudjuk mi a dolgunk, mi a koncepció, és milyen kellékeket kell beszereznünk. Talán a „Bored to see you” klipje tekinthető improvizatívnak egyedül.

A klip témáját ti határozzátok meg a dal/elképzelés alapján, vagy a „rendező” érkezik egy konkrét elképzeléssel? Hogy működik ez?

Eddig mindig a saját elképzeléseinket valósítottuk meg, szeretjük a kreatív megoldásokat és kihozni az egyszerű dolgokból, amit csak lehet. Most ez kicsit másképp lesz, mert kaptunk egy felkérést egy stábtól, úgyhogy izgatottan várjuk velük a közös munkát.

Hamarosan színpadra léptek az AWS társaságában egy Halloweeni bulin, Gödöllőn, és a Down For Whateverrel az Akváriumban. Velük milyen a kapcsolatotok? Hogy kerültetek kapcsolatba velük? Készültök valami különlegességgel/meglepetéssel ezekre a bulikra?

Igen, elképesztő koncertek elé nézünk és érdemes lesz mindkettőre ellátogatni, mert merőben más hangulatúak lesznek! Éden személy szerint közreműködött a 2018-as „A DAL” című műsorban az AWS egyik vokalistájaként, a Down For Whatever-rel pedig évek óta nagyon szoros barátságot ápolunk. Mindkét zenekart a barátainknak mondhatunk és visszatérve a kezdetekre, sok mindenben segítették az utunkat tanácsokkal és lehetőségekkel.

Manapság egyre több embert vonz be a befogadhatóbb, dallamosabb pop-metal. Mit gondoltok, ez lehet az irány, ami meggyőzheti a mezei zenehallgatót? Persze kritika is éri ezt a zsánert elég gyakran. Mit gondoltok ezekről a véleményekről, mennyire van befolyással a munkásságotokra?

Az embereknek nagyobb lett a befogadó készsége amióta a mainstream hallgatók elé is kivetült a metál zene. Például olyanoktól hallunk pozitív visszajelzést, akik soha nem hallgattak hasonlót se, de mégis azonosulni tudnak a zenénkkel. Mi annak örülünk, hogy amit eredetileg is akartunk csinálni az működik, és folytatjuk is tovább a mi elképzeléseink szerint.

Tegyük fel, holnaptól megszűnik a zene a világon. Az élet milyen területén próbálnátok szerencsét? Együtt maradna a brigád?

Ebbe még belegondolni is rossz, hogy megszűnik a zene, hiszen mindannyiunknak ez az élete, ez a mozgatórugója. Ha mégis így alakulna, valamilyen formában biztos együtt maradna a brigád, segítenénk egymáson hiszen barátok vagyunk.

A legtöbbször úgy hallunk egy összeszokott zenekarról, hogy a második családja az embernek. Ez gondolom nálatok is így van. Na de ehhez hogy viszonyulnak otthon a hétköznapokban?

A zenekar tényleg a második családja minden tagnak, szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy mindenkit maximálisan támogatnak otthon is!

Mire számíthatnak a rajongók, mik a terveitek a közeli és távoli jövőben?

Idén még biztos, hogy kihozunk egy dalt klippel együtt, illetve szerveződnek a jövőévi koncertek, amiket nagyon várunk. Közben folynak a munkálatok az új dalokon, amiket az év első felében szeretnénk rögzíteni. Illetve nemsokára eljön a legmeghatározóbb időszak a zenekar életében, amiről hamarosan többet is mondunk.

// //