fbpx

Nagyon bejött nekünk az új Fit for an Autopsy lemez

Will Putney-nak bejött az élet. Amellett, hogy az egyik legsikeresebb deathcore zenekarban dalszerző/gitáros, elismert szakember hangmérnökként és producerként is. Olyan zenekarok albumai fűződnek a nevéhez, mint a Pig Destroyer, Misery Index, vagy a Grammy-jelölt Bloodlust a Body Count-tól. Mindezek mellett az STL Tones cég egyik új erősítőszimulátorának signature modellje is az ő nevét viseli, tehát minden túlzás nélkül generációjának egyik emblematikus figurájáról van szó.

Hazai pályán az előzetes nyilatkozatok alapján várható volt, hogy érezve a műfaj határainak szűkösségét, a paletta óvatos bővítgetése lesz várható.

Ez esetben ez a kortárs stilusok, de leginkább a metalcore felé nyitást jelenti. Az eddig megszokott stacatto riffek és breakdown-ok dallamosabb szólókkal és kvázidallamos refrénekkel egészültek ki. Nagyívű, tiszta énekdallamokról természetesen nincs szó, a három-négy hangból álló többszólamú, “együttüvöltős” részek a Gojirát idézik, bombasztikusnak szánt formában.

A franciákkal szemben viszont a tökéletes, miliszekundra editált hangzás kicsiszolja az emberi tényezőt a zenéből, így ez a stilisztikai nyitás legnagyobb kerékkötője is egyben. Egy hangmérnök gitárossal nagyon nehéz kiszállni abból a versenyből, ahol a hangerő maximalizálása és a technikai tökéletesítés mindennek az alapja, és valószínűleg régen elértük a limitet ebből a szempontból. Már csak a karakterépítésben vannak lehetőségek, amiket a dalszerzés előnyére, vagy hátrányára lehet megvalósítani és ezzel el is jutunk a zeneírás kiindulópontjához, azaz a hagyományos értelemben vett RIFFEK szerepéhez a groove-okkal szemben. Ebböl a szempontból a legjobban sikerült darab az album utolsó trackje, a Napalm Dreams, amit az ösrajongók biztosan köpni fognak, de ebben valósul meg hibátlanul a műfaji karakter megtartása egy tágasabbra vett, zeneibb megközelítésben. Ez a dal akár a The Ocean legutóbbi lemezén is elfért volna.

Minden lehetőségükkel a kezükben sincsenek irigylésre méltó helyzetben az amerikai zenészek, egy tökéletesre épített ház belsejébe kényszerülnek, ahonnan nehéz feladat lesz a kérót kifelé bővíteni.

Értékelés: 9/10

– Vikomt

 

Élőben februárban is bemutatják nekünk a lemezüket a Thy Art Is Murder, Carnifex, Rivers Of Nihil és az IAM társaságában. Iszonyat nagy buli lesz! https://www.facebook.com/events/679213585890377/

// //