fbpx

Januári metal szemle

Boldog új évet kívánunk mindenkinek a metal.hu szerkesztősége nevében! Lássuk az év első szemléjét! Az alábbiakban szerkesztőségünk a teljesség igénye nélkül szemezget Nektek egy kicsit az elmúlt hónap legfontosabb külföldi és hazai rock/metal eseményeiből, híreiből, történéseiből. Ha szeretnétek, elérhetőségeinkre Ti is küldhettek be információkat, híreket! Alábbi, januári szemlénk beszámol a magyar és külföldi metalvilág történéseiről, kellemes olvasást!

Ground Zero bemutatkozó EP

Megjelent az Unleash the Fire, a 2017-ben újjalakult budapesti Ground Zero zenekar bemutatkozó EP-je. A zenekar így nyilatkozik az albumról és a koncertjeikről: ,,Az Unleash The Fire című EP-n három dal szerepel, és az is találhat köztük kedvérevalót, aki a scream-et és a zúzást szereti, és az is, aki a dúdolható refréneket. Egyelőre viszonylag keveset koncertezünk, de amikor igen, azok kiváló hangulatban telnek, imádjuk a még apró, de nagyon lelkes közönségünket! Zeneileg a Ground Zero mindig próbál őszinte és lényegre törő maradni, szóval ha valaki szereti a bólogatós, bunkó riffeket, mi vagyunk az emberei.”

Ground Zero YoutubeGround Zero Facebook Ground Zero Spotify

Acid Victoria – Megjelent a ‘Get High’!

Új számmal jelentkezett a stoner hatású hard rock-ban utazó budapesti trió, az Acid Victoria. A csapat körülbelül két éve nem adott ki új hangzóanyagot, ám idénre egy monumentális “visszatéréssel” készülnek, amely az első nagylemezükben fog megtestesülni. Ennek előhírnöke a január 1.-én megjelent Get High, mely a másnap/ a másnaposság körüli témát és az abból való menekülést járja körbe.

Akiknek megtetszik a muzsikájuk, bátran látogassanak el február 10.-án az Under Budapestbe, ahol a brigád a 4. születésnapját fogja megünnepelni!

Acid Victoria 4. születésnapi koncert az Under Budapestben!

Acid Victoria Facebook – BandCamp

 

The Four Keys – Kijött a ‘Keserédes’ EP-jük!

Még tavaly szilveszter napján pottyant ki az internetre a 2015-ben alakult, pécsi The Four Keys legújabb EP-je, mely a Keserédes nevet viseli. A csapat a punk rock és a post-hardcore határmezsgyéjén mozog, elmondásuk szerint új kiadványuk inkább az utóbbi stílus felé húz.

Alább nem csak az új EP teljes anyagát hallgathatod végig, de a 2016-ban megjelent Gyökerek és Szárnyakba is belefülelhetsz. Ha megtetszett a srácok muzsikája, bátran látogass el Pécsre, ahol a Colmena és a Forgotten Promises társaságában fognak zúzni február 2.-án!

Colmena, The Four Keys, Forgotten Promises koncert a pécsi Ti-ti-tában!

The Four Keys FacebookBandCampSondCloudYouTube

Gyökerek és Szárnyak EP (2016)

Keserédes EP (2017)

Nightwish – Előrendelhető a ‘Decades’ válogatáslemez!

Azt már jó ideje lehet tudni, hogy a Nightwish idén egy különleges turnéra indul Decades címmel, mely túra hazánkba is elér november 20.-án, ám a szimfonikus metal banda kiadója, a Nuclear Blast a 9 hónapos monumentális világjárást egy kis pavlovi nyálelválasztással indítja el a rajongók felé. Ez azt takarja, hogy még a masszív kirándulás előtt, március 9.-én piacra kerül egy válogatás lemez, mely a zenekar elmúlt 22 évét foglalja majd össze. A többféle formátumban kapható kiadványon az alábbi számok lesznek hallhatók, ráadásul a korábbi megjelenésekhez képest mind-mind újramaszterizált állapotban:

Első CD
01. The Greatest Show on Earth
02. Élan
03. My Walden
04. Storytime
05. I Want My Tears Back
06. Amaranth
07. The Poet and the Pendulum
08. Nemo
09. Wish I Had an Angel

Második CD
01. Ghost Love Score
02. Slaying the Dreamer
03. End of All Hope
04. 10th Man Down
05. The Kinslayer
06. Dead Boy’s Poem
07. Gethsemane
08. Devil & the Deep Dark Ocean
09. Sacrament of Wilderness
10. Sleeping Sun
11. Elvenpath
12. The Carpenter
13. Nightwish (demo)

A kiadvány már előrendelhető, kicsit lejjebb tekerve pedig mindenféle elérhetőséget megtaláltok, ám előtte lessétek meg ezt a-, kifejezetten oldschool Nightwish számot/klipet:

Nightwish honlap YouTubeFacebook

Nightwish koncert az Arénában!

Előrendelés

Nightwish Shop (rengeteg új Decades termékkel!)

Gyilkos – Megjelent a második nagylemezük!

A 2014-ben alapított budapesti Gyilkos második albuma még január elején jött ki, Gyilkos II címmel. A banda elmondásuk szerint ezzel a koronggal “egy sötétebb, mélyről fakadó, primer ösztönökből táplálkozó arcát mutatja” meg a nagyérdeműnek, továbbá hozzá teszik: “Elég messze van ez az igazi pokoltól, ez csupán a mi személyes poklunk; de legalább eléggé jól dokumentált.”

Az anyagot egyébként a kifejezetten pozitív hírnévnek örvendő SuperSize Recording stúdióban vették föl, míg a lemezborítót Barber’s Art munkája.

Itt végighallgathatjátok az egéz albumot, lentebb pedig a banda megannyi elérhetőségét fellelhetitek. Érdemes böngészni a banda FaceBook-ját, a következő hetekben jónéhány helyen elkaphatjátok őket!

Gyilkos honlapFaceBookYouTubeBandCamp

SoundCloudTwitter

Megjelent a magyar Symmetry of the Void nagylemeze!

Hosszú hónapok kemény munkája után végre elkészült a Symmetry of the Void első teljes nagylemeze. A melodeath projekt 2015-ben született, a  Dusty Chopper, Conan’s first date, Ignotus Enthropya és az Effrontery tagjaiból, hogy toljanak egy kis minőségi dallamos death metalt. Hamarosan elérhető lesz az összes közismert online felületen, addig pedig a Youtube-on végighallgatható:

A zenekar nevét viselő album Through Dimensions c. dalára klip is készült:

Symmetry of the Void FacebookSymmetry of the Void Youtube

Újdonságok a Vale of Tears zenekar körül

Tagcsere történt a magyar Vale of Tears háza táján, azonban aggodalomra semmi ok, a srácok teljes gőzzel koncerteznek, és már a nagylemez anyagán is dolgoznak! Saját szavaikkal: “Egy kis késéssel ugyan, de szeretnénk Boldog Új Évet kívánni Mindenkinek! A 2017-es év sem telt el számunkra zenekari tagcsere nélkül. Oli távozott tőlünk, ezúton szeretnénk a legjobbakat kívánni Neki és köszönjük a megannyi közös élményt és emléket. A helyére egy régi ismerősünk, Csécsei Szabi érkezett, aki a Sorrow Is A Sage soraiból lehet ismerős. A 2018-as év izgalmasnak ígérkezik számunkra. Tavasszal lesz egy pár buli, ahol találkozhattok az új felállással. Ami viszont a legfontosabb, hogy készülnek az új dalok, melyeket reményeink szerint végső formába tudunk önteni, és egy nagylemez képében megmutatni Nektek! Tartsatok velünk 2018-ban is!

Vale of Tears FacebookVale of Tears Youtube

Megjelent a Black Sequoia első videoklipje

A budapesti Black Sequoia a tavalyi évben rengeteg mindenen ment át. Hogy csak néhányat említsünk, lebonyolították első önálló turnéjukat, játszottak a határon túl, kiadtak egy új dalt, mely új irányt is mutatott, valamint átestek egy meghatározó tagcserén. A dobos poszt változása mellett a stílus is változott. 2018-tól a csapat kevésbé szeretné beskatulyázni magát. Az új tétel, a Marked Ones is ezt bizonyítja, mely január 18-án a zenekar első hivatalos videoklipjeként lát napvilágot. “Bemutatjuk első klipes dalunkat, a “Marked Ones”-t. A felvételeket a nyár folyamán készítettük hozzá, ami rengeteg munka után végre elnyerte végleges formáját és január 18-án csütörtökön 18:00-kor meg is osztjuk veletek.”

Black Sequoia Facebook

Saqqara – Friss budapesti metal formáció!

A Saqqara névre keresztelt banda még egy éves sincsen, ám már több számmal is megörvendeztették a metal-ra éhes közönséget. A budapesti brigád gondolatának megszületése 2017 augusztusára datálható, ám a tényleges munka szeptembertől indult meg, ám olyan ütemben, hogy három hónap leforgása alatt 10 dal is rögzítésre került. Ezeket még csak apránként csepegtetik, legutóbbi számuk tavaly év végén került ki a YouTube-ra Arany Nap címmel.

A zenekar jelenlegi tagjai: Nagy Viktor (gitár, sampler), Szaládi Károly (ének), Magyar Zoltán (gitár)

Érdemes rálesni a formáció lentebbi elérhetőségeire, ám előtte azért pörgessétek le az Arany Napot, megéri!

Saqqara YouTubeFaceBook

One Headed Man – Új EP készülődik!

A One Headed Man háza táján is mozgolódások vannak. Hamarosan kiadnak egy kislemezt, ám erről már egy szám meg is hallgatható a banda BandCamp oldalán Stone-Blind címmel.

A budapesti banda ez egyébként már nem mai csirke, még anno 2007 tájékán alakltak, azót számos kisebb kiadványuk, számk kiadásra került, lessétek meg őket a lentebbi elérhetőségeken, pszichedéliával erősen átitatott, igényes rock-metal-juk sokaknak felkeltheti az érdeklődését!

One Headed Man FaceBookYouTubeBandCampHonlap

ÚJ GITÁROS Tehetségkutató 2018-ban is!

A Hear Hungary vezér, Szarka József szavai az Új Gitáros tehetségkutatóról:

“Immár harmadik alkalommal indítjuk útjára az ÚJ GITÁROS tehetségkutatót annak reményében, hogy megismerjük és a nagyközönséggel megismertessük az utolsó seregszemle óta beérett új gitárosokat.

2010-ben Jimi Hendrix életműve előtt tisztelegve indítottuk útjára a kezdeményezést. 2014-ben Santana aktuális albuma kapcsán szerveztük meg a versenyt. A mostani kiírás apropója a 2018. január 12-én megjelenő új Joe Satriani album, a “What Happens Next”, ami azért is ideális választás, mert a korábbi szériákban a legtöbb egy művészhez köthető pályamunka Satriani-feldolgozás volt.

Nevezési határidő: 2018. február 11. éjfél
Közönségszavazás vége: 2018. február 18. éjfél
Döntő: 2018. március 2. 16:00

Sok sikert kívánok a jelentkezőknek és sok kellemes percet azoknak, akik végigkísérik az ÚJ GITÁROS 2018 eseményeit.”

Új Gitáros HonlapFaceBook YouTube

Dimmu Borgir – Megtörik a “csendet”!

7 év után ad ki új stúdióalbumot a Dimmu Borgir. A 25. évfordulójuk alkalmából az Eonian kiadása nem csak a banda, de örökségük, valamint a norvég black metal előtt is főhajtás. A Nuclear Blast gondozásában május 4.-én kerül ki a híres-neves Jens Bogren producer nevével (is) fémjelzett korong.

dimmu_borgir_2018

FacebookShop

Auri – Tuomas Holopainen új projektje!

Még 2011-ben fogant meg a Nightwish főnök fejében az Auri névre keresztelt formációja; akkor az azóta már szintén Nightwish tag-, a mindenen játszó Troy Donockley-vel, valamint az idők alatt “Holopainenné”vé vált Johanna Kurkela-val (ének, brácsa) rakta össze az első közös-, Aphrodite Rising névre keresztelt számot. Az eltelt idők alatt egy teljes lemezre elég track született, a debütáló album pedig március 23.-án fog megjelenni, szintén a Nuclear Blast gondozásában. Figyelem! Ez nem metal album lesz! Ugyanakkor a pszichedéliával és Alice-os nyúlüregekkel telefűtött muzsika bőven megmozgathat a hallgatóságban valamit, de minimum a képzeletet, de talán nem is vártunk mást Tuomas-tól. Ugyan az eddig hivatalosan kikerült egyetlen szám, a Night 13 még csak stream oldalakon hivatalos, hivatlanul a YouTube-on is megleshetitek, például itt lent:

UPDATE! Időközben kikerült a hivatalos videoklip is:

Auri előrendelésAuri online streaming

U.D.O. – Új album augusztus 31.-én!

Ugyan a Dirkschneider formációjával Udo Dirkschneider az elmúlt néhány év alatt körbeturnézta a világot, hatalmas sikereket aratva a csupán klasszikus Accept nótákra “korlátozódó” túrával, időközben a legújabb U.D.O. lemez számai is megszülettek. Bár a heavy metal egyik nagy hangja azt állítja, hogy az októberi utolsó Accept program után nem fogja többet ezeket a dalokat eljátszani (legalábbis amíg az Accept létezik), azt azért elismeri, hogy a masszív világjárás és az Accept-nosztalgia hatással voltak rá is és az új U.D.O. dalokra is. Ugyan címet még nem tudunk, az AFM kiadónál való megjelenés időpontja biztos: augusztus 31.

U.D.O. FaceBookHonlap

Mytra – Új klip a közelgő lemezről!

A szinte már veteránnak számító, kazincbarcikai Mytra zenekar új klipel jelentkezett, mely az idénre ígért nagylemezük Initium című számához készült. Az elektronikával, elektronikus zenével erősen fűszerezett metalban és ambientben utazó csapat legutóbb 2014-ben adott ki korongot, még pedig Beta címmel.

Mytra FaceBook – YouTube

Omega Diatribe – Itt a Trinity beharangozó dala!

Tavasszal fog megjelenni a budapesti math-groove csapat, az Omega Diatribe következő nagylemeze Trinity címmel, ez lesz az első korong, melyen már a Sleepless-ből ismerhető Lucsányi Milán hangját hallhatjuk majd. Lessétek/ hallgassátok meg az első beharangozó nótát, a Divine of Nature-t majd kattingassatok alul a linkekre!

Omega Diatribe Facebook

Omega Diatribe Hét Zenekara interjú a metal.hu-n!

Radics Peti most már nyíltan metal-kodik!

Radics Peti leginkább a szinkron-paródiáiról ismeretes YouTuber, ám aki nyomon követte valamennyire is eddigi munkásságát – no meg csak megpillantotta a srác megjelenését -, az tudhatja, hogy igazi metal arcról van szó! Olyannyira, hogy nem régiben ki is dobott a TeCső-re egy heavy-s, hard rock-os közös szerzeményt Vállai Krisztiánnal, mely Perfect Lie névre hallgat:

Hogy előre meg volt-e tervezve vagy az érkezett reakciókon felbuzdulva, de Peti azóta hivatalosan is metal-gitár tanításba kezdett (alább látható). Akár még jó is kisülhet belőle…

Radics Peti FaceBookYouTube

Orient Fall – Itt a ‘Mankind’ videóklip!

Egy viszonylag csöndes időszakot tör meg a fővárosi Orient Fall, hiszen a 2015-ben kijött Fractals névre hallgató korongjuk óta a Mankind testesíti meg az első új számot. A dal és a klip egyébként előfutára egy új-, négy számból álló EP-nek, mely track-jei folyamatosan fognak napvilágot látni.

A Mankind nem csak a képi világ szempontjából, de a dal hangulatában is előre vetíti a masszív, progos metalban utazó banda új kislemezének igen komor hangulatát. A szám egyéb iránt tartalmilag disztópikus, utópisztikus hangulatával az emberiség, a világ, valamint az egyén önnön bekorlátozásával foglalkozik. A főszereplő hölgy (Papp Dorka) egy kijárat nélküli labirintust épít maga köré, ám csak akkor ébred erre rá, amikor már késő… A klipet John Peter Kiss rendezte.

Ha megtetszik az alábbi klip alapján a banda, akkor ne habozz, lejjebb kattingass rájuk és/vagy látogass el február 18.-án a Dürer Kertbe, ahol az USA beli The Faceless-el fognak játszani!

Február 18.-i koncert a The Faceless előtt!

Orient Fall FaceBookInstagramYouTube

// //