fbpx

Unmuting Absolution

 

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

 

ub

 

A hét zenekara: Unmuting Absolution

Műfaj: Modern metal

Megalakulás éve: 2017

Város: Mezőkövesd

Eheti hét zekeránk a csak most alakult, de annál ambíciózusabb Unmuting Absolution. Ritka, hogy egy vidéki zenekar ennyire nagy lendülettel, komoly célokkal fogna bele a zenélésbe, ezért úgy érzem, érdemes nekik figyelmet szentelni, mind szakmai, mind hallhatósági oldalról. A zenekarról korábban olvashatattok már a Metal Szemle novemberi, bemutatkozó számában. A tagok más felállásban már korábban együtt zenéltek a Living Steel nevű formációban, túlnyomórészt feldolgozásokat játszva motorostalálkozókon, hazai fesztiválokon. 2017-ben jött változás a formációban, az új felállás: Floszmann Gergő – scream/harsh vocal, Erős László – basszusgitár/ének, Erős Ferenc – dobok, Köteles Máté – gitárok. A tagok egy nagylemez elkészítését tűzték ki célul, saját studiójukban megkezdték a dalok összeállítását és felvételét, majd 2017. decemberében megérkezett az első két single. Ezután újévkor megjelent 11 dalból álló nagylemezük a Web of Fate. A 2018-as évre debütáló koncert mellett számos más fellépés is szervezés alatt van, ezekre felkéréseket szívesen fogad a zenekar.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Az önkifejezés, és az, hogy vannak olyan érzések, amelyeket nehéz más formában megfogalmazni és kiadni magunkból. Feltett szándékunk volt az, hogy valami újat alkossunk a mai sablonos metal, metalcore bandákkal szemben. A dalaink írásakor igyekeztünk arra törekedni, hogy egyértelmű hangulati világot és érzelmeket vigyünk bele a számokba úgy, hogy mégis megmaradjon a zeneiségük és a letisztultságuk.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Korábban már zenéltünk együtt másabb felállásban és stílusban. Rendszeresen megfordultunk motoros találkozókon, fesztiválokon, ám a repertoárunkban a feldolgozásdalok voltak többségben, mindössze néhány saját dalt játszottunk. Pár év után úgy döntöttünk, változtatunk az alapkoncepción, és új irányvonalat jelölünk ki mind zenei stílusban, mind a zenekar működését tekintve. Az első gondolatunk az volt, hogy kizárólag saját dalokkal szeretnénk előrehaladni, ennek eredményeképp létrejött a Web of Fate lemez. Ez a lemez stílusban is egészen új irány volt számunkra, sokkal nyersebbek és letisztultabbak lettek a dalaink, mint addig bármikor. Angol szövegeinkkel bízunk benne, hogy más országok felé is sikerrel nyithatunk. Egyébként eddig elégedettek vagyunk, pozitív visszajelzések és üzenetek érkeznek szép számmal külföldiektől is.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A dalszövegek és a témáik szerepe igen nagy, gyakran annak megfelelően alakítjuk a zenét, hogy a szöveg története hogyan halad előre. Volt, hogy komplett dalötleteket, riffeket tettünk félre azért, mert a hangulatuk nem illeszkedett rá egy-egy dalszöveg hangulatára. Bizonyos értelemben konceptnek is lehet nevezni az albumot, hiszen a dalok témáikban és a narráció módjában összefüggenek. Az inspirációkat és a témaötleteket saját tapasztalataink és kérdéseink révén nyerjük. Nem célunk az, hogy egy-egy dalszövegünk témája elsőre érthető és világos legyen, gyakran találni hosszabb allegóriákat a szövegekben. Arról, hogy mennyire sz*r a világ és a társadalom romlik, nap mint nap jönnek új metal dalok. Ezt mindenképp el akartuk kerülni, és inkább megoldásokat keresünk arra, hogy egyre jobbá váljunk. Erre persze nincs recept, ennek az egyenletnek nincs megoldása, folyamatos vívódást és útkeresést jelent.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

A saját stúdiónkban lett rögzítve és masterelve az anyag. Ez számunkra kőkemény munkát jelentett több hónapon keresztül. Ez kellett ahhoz, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel. Most jól fog esni inkább az élő zenére és az előadásra koncentrálni, ez egy sokkal gyakorlatiasabb és pörgősebb munkát jelent. Természetesen az a célunk, hogy a következő lemezünk belátható időn belül megjelenjen és még jobban szóljon, mint a mostani, azonban jelenleg az élő fellépések színvonalasságára fektetünk hangsúlyt. Elejétől a végéig kőkemény és kíméletlen műsort fogunk adni, mellyel az a célunk, hogy külföldön is megállja a helyét, és a más stílusokat kedvelők is felfigyeljenek ránk.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

A zenénkben megtalálhatóak olyan hangszerek és dallamok, melyek kifejezetten a klasszikus zenére jellemzőek. A szimfonikusok segítségével bizonyos esetekben nagyon jól lehet fokozni az érzelmi hatásokat egy-egy dalban. Ahol a dalok megkívánták, kifejezetten előtérbe hoztuk őket, bizonyos esetekben csak az érzet kedvéért a hátteret töltik ki. Egyébként az album első dala az Exordium, mely az intro szerepét tölti be. Itt kifejezetten a klasszikus hangszerek érvényesülnek, és ezáltal a dal egy filmzenéhez hasonlítható.

Felmerült bennetek, hogy esetleg magyarul adjátok elő dalaitokat? Az énekeseitek meglehetősen tehetségesnek tűnnek tiszta és harsh vokálban is, milyen képzésben volt részük?

Egyelőre nincsenek ilyen irányú terveink, később persze lehet, hogy kedveskedünk a hazai rajongóknak valami hasonlóval. Kizárólag autodidakta módon tanultunk zenélni és így énekelni is, semmilyen zenei előképzettségben nem volt részünk. Reméljük, hogy a jövőben lesz lehetőségünk tökéletesíteni és tovább képezni magunkat zeneileg, hiszen ez egy folyamatos fejlődési folyamat.

Videoklipet várhatunk valamelyik dalra? Melyikre, és milyen témákban gondolkodtok?

Következő nagyobb tervünk az, hogy néhány hónapon belül videoklipet forgassunk egy dalunkra, de hogy melyiknek, azt még szeretnénk titokban tartani! 😉 Egyaránt szeretnénk, hogy a zenekar is megjelenjen benne, és egy történettel is illusztráljuk majd a dal témáját. Addig is jelentkezünk a Youtube csatornánkon további, a zenekar munkáját bemutató kis videókkal, illetve hangszeres playthrough-kal bizonyos dalokhoz. Érdemes tehát feliratkozni a csatornánkra!

// //