fbpx

Imádjuk a magyar embereket – Hatesphere interjú

Legújabb Reduced to Flesh című albumát érkezett népszerűsíteni immáron másodjára egy hónapon belül a dán Hatesphere, ezúttal szintén a Dürer Kert nagytermében léptek fel, korábban a Sinsaenum, most pedig a Decapitated előtt. Ezen utóbbi alkalom apropójából beszélgettünk Peter “Pepe” Lyse Hansen alapító gitárossal és Esben “Esse” Hansen énekessel. A koncert beszámolóját ide kattintva olvashatjátok.

Két egymást követő turnén vettetek részt, az előző és a legutóbbi között összesen másfél hét telt el. Mi az oka, hogy ilyen szorosan lettek lekötve a turnék?

Peter “Pepe” Lyse Hansen: A mostani Anticult Balkan Turné a Decapitated-es srácokkal már korábban le lett fixálva és nem úgy terveztük, hogy más turné is lesz közel ehhez, de jött a lehetőség, hogy csatlakozzunk a Sinsaenum turnéjához és természetesen nem tudtuk visszautasítani a dolgot.

Ahogy elnéztem, nem volt túl sok szabadnapotok a két turné alatt. Van bármilyen bejáratott metódus arra, hogy megfelelően kipihenjétek magatokat és felpörögjetek a koncertek előtt?

Pepe: Minden szabad percet pihenéssel és feltöltődéssel töltünk, akár azzal is hogy szétnézünk az adott városban, illetve beszélünk a családunkkal, de semmi bevett gyakorlat nincs erre vonatkozóan.

És mit szól a család a rengeteg turné kapcsán?

Pepe: Általában amikor otthon bejelentjük, hogy egy újabb körútra megyünk, a tipikus reakció az, hogy „Komolyan? Megint…?”. Nem meglepő, hogy nem örülnek a dolognak, de megértik, hogy ez a zenészélet része, mondhatjuk úgy is már megszokták, de őrülten hálásak vagyunk a támogatásukért.

Négy héttel ezelőtt már volt egy koncertetek ugyanezen a helyen. Mi volt a különbség a két buli között?

Esse: Az emberek. Októberben talán több ember előtt játszottunk, úgy tűnik most nem volt akkora érdeklődés, de ez van.

Szeretitek Budapestet és Magyarországot egyébként?

Esse: Teljes mértékben. Imádjuk a magyar embereket, őrült barátságosak. A várost és az országot is szeretjük, voltunk már Magyarországon több alkalommal és szeretnénk mindenképpen visszatérni. Vannak ám magyar barátaink is, Vörös Attilával kifejezetten nagy cimborák vagyunk. Nem olyan régen meglátogattam őt Budapesten, őrült jó pár napot töltöttem el vele és a barátaival. Szóval turistáskodtam egyet nálatok, nagyon szép a város is, az emberek jó fejek, minden klappol, úgyhogy jó itt lenni Magyarországon mindig.

(a Hatesphere tagjai a budapesti koncert napján Vörös Attilával)

Beszéljünk most a legújabb albumotokról, ami sorban a tizedik, a „Reduced to Flesh” címet kapta és ezév október 19-én jelent meg. Milyen visszajelzést kaptatok a lemez kapcsán?

Esse: Akik már hallották csak pozitív dolgokat mondtak, legalábbis nekünk csak ezt merték mondani, haha! De a különböző értékeléseket is olvasva úgy néz ki tetszik az embereknek, aminek nagyon örülünk, hiszen nem csak magunk miatt csináljuk amit csinálunk.

És mit gondoltok ti magatok róla? Volt egyébként bármi koncepció az anyag írásakor?

Ez a lemez kicsivel sötétebb az előző New Hell korongnál, ez az én személyes elképzelésem és kérésem volt, hogy egy sötétebb anyagot hozzunk ki és azt hiszem sikerrel jártunk, nagyon szeretjük srácokkal.

Általában hogyan írjátok a dalokat és hogyan áll össze az anyag a lemezhez?

Esse: Igazság szerint Pepe írja a témákat, ő az agy ilyen szempontból. Ő hozza az anyagot elénk és utána közösen dolgozunk rajta. Először Pepe ül le Mike, Jimmy és Kasper társaságában, majd összerakják a darabkákat egy egésszé, én ezután jövök és teszem hozzá és véglegesítem a vokált. De őszintén szólva, ez egy nehéz és bonyolult folyamat nálunk, mivel száz vagy több mint száz kilométerre lakunk egymástól, szóval nem olyan egyszerű például egy próbát leegyeztetni egymással és leülni a dalok befejezéséhez. Általában havonta egy próbánk van, de persze a turnék és a stúdiózás előtt sokkal többet találkozunk.

És mik a terveitek a jövőre nézve? Megvan már az anyag a következő lemezhez?

Esse: Dehogy, örülünk hogy a Reduced to Flesh kész van és ezzel most elégedettek vagyunk egy időre. Jelenleg tervezünk további turnékat a világ többi pontján, mint Ázsia vagy Ausztrália, de ez szigorúan bizalmas, nem mondhatunk többet 🙂

Interjú: Bányai Gábor „Bányu”
Fotó: Facebook (a koncertről készült kép Franciaországban készült)

// //