fbpx

Így lehetsz környezettudatos a Rockmaratonon is!

We’ve poisoned the water
We’ve poisoned the sky
Can’t you wash the blood from your hands?
No, it will never turn to wine

Tudjuk-tudjuk, régen nem igazán számított keménynek a környezetvédelem, nem nagyon lehetett összeegyeztetni a “rockeri” szabadsággal a tudatosságot és a zöld szemléletet, azonban higgyétek el – védeni a környezetet igenis metal!

Mi sem bizonyítja jobban, hogy konkrét metal dalok is szólnak a környezetről, zöld aktivitásról, amikből mi is csemegéztünk nektek. Bár a környezetvédelem nagy részben a világhatalmak és cégóriások dolga,  de azért mi, hétköznapi metalosok is tehetünk érte – elsősorban a vásárolt csomagolóanyag és “szemét” csökkentésével, de a takarékoskodással is.

Lássuk azonban konkrétabban, hogy a környezettudatos elveket hogyan tudod a Rockmaraton Fesztiválon is kamatoztatni:

Az odajutás

Ha lehet, érkezz vonattal, de ha autózni vágysz, mindenképp beszélj össze a haverokkal, vagy akár csak a még-nem-barát további fesztiválozókkal is, és töltsétek meg az autót, menjetek együtt Dunaújvárosba! Persze a bulisabb arcoknak ott a vonat is, amiből elég sok jár Dunaújvárosba, és így már a szerelvényen elkezdődhet a buli és az ismerkedés; de az biztos, hogy így sokkal kisebb a fesztiválozók ökolábnyoma, mintha mindenki külön-külön autóval jutna le.

A repoharak

A Rockmaratonon már évek óta csak repohárba mérik a sört, ami egy nagyon szuper dolog. Ha tudsz, vigyázz a repoharadra, vagy mielőtt bemész a tömegbe bulizni, inkább váltsd vissza – így nem törik össze, a te pénzed is megmarad, és nem is termelsz pluszban műanyaghulladékot. Megesik, hogy a fröccsöt vékony műanyagpohárba adják, ha teheted és van nálad, inkább kérd a repoharadba!

Kisbolt, zacskók

Nagyon szuper mini ABC szokott működni a fesztivál területén, ami naponta többször is friss péksüteménnyel vár, ami majdnem annyira népszerű cikk a Rockmaratonon, mint a sör, pláne reggelente. Ha tudsz, szerezz be és vigyél magaddal 1-2 mosható vászonszatyrot, és kérd meg az eladókat, hogy abba szedjék neked a kiflit és a kakaós csigát. Ne vegyél csak azért egy műanyag zacskót, hogy körülbelül fél perc múlva már a kukában is landoljon!

Víz

Jó, persze, vizet inni fesztiválon, milyen dolog az… De azért valljuk be, reggelente igencsak jól tud az jönni… A kisboltban vizet is lehet kapni, de leginkább csak műanyag flakonokban. Ha nem ragaszkodsz a széndioxiddal dúsított verzióhoz, akkor inkább használj saját kulacsot (vagy hasznosíts újra egy régebbi vizesüveget, amíg bírja), vagy persze a repoharad, és töltsd meg csapvízzel. Magyarországon a csapvíz teljesen iható és egyáltalán nem egészségtelen, sőt, minősége vetekszik az üveges vízével. Viszont itt figyelj oda, a mobilzuhanyzók, mobilvécék vize “nem ivóvíz”-ként van besorolva, úgyhogy a biztonság kedvéért a kemping kőépületének (ahol a zuhanyzók is vannak) csapjáról töltsd meg a flakonod, kulacsod! (99.99%, hogy a mobilkonténerek vizétől sem lenne semmi bajod, de jobb biztosra menni!)

Evőeszköz

Ha már étel és ital, azt is megteheted, hogy otthonról egy régebbi, csúnyácskább, vagy árván maradt evőeszközt viszel el a Maratonra, és ha valahol leülsz kajálni, nem veszel a műanyag evőeszközből. Persze ha az otthonit féltenéd, hogy elfesztiválozódik (amit megértünk), akkor az első nap vegyél el egy műanyag-készletet, és inkább azt öblítsd el a következő használatra.

Szívószál

Nem tudjuk előre, lesznek-e szívószálak a pultoknál, de kérünk, ha csak nincsen olyan egészségügyi állapotod, amihez a szívószál használata elengedhetetlen, ne használd! Itt nincs is szükség több magyarázatra. Utasítsd vissza, még mielőtt az italodba tennék. Ha a kávéstandoknál van műanyag keverő és tető a pohárra, ha egy módod van rá, azt is utasítsd vissza. Ha nem menés közben akarod inni a kávét – és miért akarnád, hahó, ülj le vele, élvezd ki, hova sietsz, fesztivál van – akkor a tető teljesen felesleges rá.

Takarítás

Ezzel nem feltétlen magát a bolygót óvod, inkább csak a sátorszomszédaidnak és a fesztivál takarítóinak okozol vele könnyebbséget, de: szedd össze a szemetet magad és a sátrad körül!

+1: Szelektív hulladékgyűjtés: a Rockmaratonon üzemelő OffRock Tanyán szelektív kukákat is találsz!

Találkozzunk, zölden vagy nem zölden, a Rockmaraton Fesztiválon Dunaújvárosban!

How will you justify
Justify watching the world die?
The clock is ticking, can’t you feel our days are numbered?
Head first into disaster from which there will be no return

Írta: Vica

// //