fbpx

Ideas

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

IMG_5254

A hét zenekara: Ideas

Műfaj: Szimfonikus metal

Alakulás éve: 1994

Város: Tatabánya

1994-ben alakultak, de azóta rengeteg tagcserén és kisebb arculatváltáson estek át, ami odáig vezetett, hogy az akkori Ideas 2003-ban feloszlott. 2004-ben azonban mégis újjáalakulnak, és 2005-re csatlakozik a zenekar hangját azóta is meghatározó énekesnő, Kun Anita, és lassan-lassan megkezdődik az, amit ma Ideas néven ismerünk. Zenéjük a klasszikus Nightwish érát idézi, dallamos gitárokkal, klasszikus női énekkel, és mélyreható dalszövegekkel. 2006 májusában a Hammer/Nail Records-nál megjelenik a negyedik Ideas album Kalapács József és Andy B.Franck vendégénekesek közreműködésével, Ébredés címmel, magyar és angol nyelven. 2007-ben újra csatlakozik Preil Tibor gitáros és 2008-ban megjelenik az ötödik nagylemez… Közbe tagok jönnek és mennek, mindük listáját itt részletezni hosszú is lenne. A zenekar ennek ellenére azért készíti és készíti a muzsikát, és ha mindez a nehézség nem lenne elég, 2010-ben egy árvíz romokba dönti a készülő album munkáját, de 2011-re azért csak megjelenik az Őrizd a szíved. Újabb tagcserék, régiek kiválása, még régiebbek visszatérése. 2017 tavaszára végre elkészül a hetedik stúdiólemez, Egység címmel. Ugyanilyen szellemben, a sok megpróbáltatást egy kicsit félretéve, az új album megjelenésének apropóján kérdeztük most Kun Anitát és Preil Tibor-t (Tibcsy) a zenekart érintő dolgokról… Emellett egy exkluzív érdekességet is megtudhattok az új albummal kapcsolatban! Jó olvasást!

 

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A mai napig él bennünk a tenniakarás, az új utáni vágyakozás. Az Ideas a mi közös gyermekünk, és a saját gyermekét egy anya foggal-körömmel védi. Mi is ezt tesszük. (Tibcsy)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nos…sokan mondták már,hogy a zenekar elmúlt erős húsz évéből könyvet írhatnánk… ?
1994-ben,mikor megalakultunk,természetesen még más stílusban alkotottunk.
Idővel minden és mindenki változik, ezért rólunk sem mondható el,hogy azóta is magunkat ismételnénk.Az együttes életében két időszakot határolhatunk elegymástól. Az első 2004-ben zárult, a másikban 2005-től Anita hangjára íródnak a dalok. A napokban a HammerWorld mellékleteként megjelent új albumunk már a hetedik a sorban. Erre nagyon büszkék vagyunk, de természetesen ez nem csak a mi érdemünk! Ez egy komoly hobbi, ami fontos szerepet tölt be az életünkben. Zenélni és dalokat írni nagyon jó, előadni pedig hatalmas élmény! De mi mást is csinálhatnánk… ?

Tehát próbálunk minél több energiát belefektetni, ami a magánéletünk mellett még belefér.Most újra egység van a csapaton belül,úgy érezzük, hogy az új albumunk is elég erősre sikerült, (érleltük is egy darabig?), tehát semmi sem kizárt.Szeretnénk többet jelenlenni, koncertezni, mert az utóbbi időben ezen a téren kicsit leült a zenekar. Továbbra is az egyik legfőbb célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket. Ez az egy dolog nem változott az évek alatt. Végső célként szívesen látnám magunkat a színpadon még húsz év múlva is! (Tibcsy)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Nagyon fontos szerepe van. Ezért is szeretem, ha a szövegek magyar nyelven íródnak. Bármennyire is jól beszéled az idegen nyelvet, szerintem a legjobban a saját nyelveden érted meg, miről is szól az adott dal. (Tibcsy)

Hiteles. A szövegeket az élet szüli meg bennem. Ez mindig így volt, ha megszakadnék, sem tudnék, és nem is szeretnék előre kitervelt módon, eltervezett céllal szöveget írni. Vagy akár megrendelésre hideg fejjel, csak a szótagszámokra és a rímekre figyelve. Ez nem nekem való. Ha nincs mit mondanom, vagy még nem ülepedett le bennem a tapasztalat, csak kavarog a felkorbácsolt állóvíz, akkor nem tudok, csak legfeljebb néhány mondatot megszülni. Viszont azért ezt ilyenkor leírom… Úgyis eljön a pillanat, amikor leülök és megírom, ami letisztult, akár fél óra alatt, aztán fésülgetem kicsit, és kész. De szükségem van nyugalomra és egyedüllétre is. (Anita)

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

A stúdiózásban szerintem a zenészek nagy általánosságban azt szeretik a legjobban,amikor már visszahallgathatják a felvett anyagot. Egyébként igyekszünk a dalok minden részletét kidolgozni, mire stúdióba megyünk, de olyan még nem volt, hogy ne ért volna valami kis meglepetés. Tehát száz százalékos nem tudsz lenni, bármennyire is szeretnél.
Megmondom őszintén, hogy én a színpadon érzem jobban otthon magam, amikor érzem a közönség szeretetét és rajongását. Ez szerintem az egyik legjobb érzés, amit egy zenész átélhet.
Az élő produkción van még mit tökéletesítenünk. Viszont úgy gondolom, a legtöbb banda ezt tudatosan csiszolja koncertről koncertre, és minél többet van a színpadon, ez a képesség annál jobban kialakul. Sokat segíthet az is, ha a zenekar visszanézi pár felvett koncertjét, vagy megnézi kedvenc előadóinak a koncertjeit, és látja, hogy mi az, ami még esetleg hiányzik a saját előadásából. (Tibcsy)

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Azt szoktam mondani, hogy van jó zene, és van rossz zene… Hallgatok klasszikus zenét, és nagyon szeretem a ’80-as évek pop/rock zenei korszakát, a hazai és külföldi előadókat egyaránt. Szerintem ez volt az egyik legtermékenyebb és egyben legváltozatosabb zenei évtized. Ezen kívül rajongom Beatles-ért és az Abba-ért is.Egyetlen rossz daluk sincsen.

Általában nem egy adott zene inspirál dalíráskor, inkább az adott hangulat. A saját játékstílusomból úgysem tudok kibújni, éppen ezért nagyon újat, forradalmit sem tudunk alkotni. Szinte mindent eljátszottak már, viszont azért megpróbálunk jó, és változatos zenét írni. (Tibcsy)

19642780_1600729853293982_1848138652579550843_n

Van-e nézeteltérés, vagy hosszabbra nyúló egyeztetés, megvitatás azzal kapcsolatban, hogy nem tudjátok összeilleszteni az elkészült zenét a megírt szöveggel, és egy-egy dalhoz az alkotók valami teljesen mást képzelnek el?

A zenei alap születik először, majd tőlem jön az énektéma a szöveggel. Van olyan zenei alap, amit többet kell hallgatnom, hogy ráérezzek az ízére, és van olyan, amivel egyből megvan a közös rezgés. ? Viszont úgy gondolom, a nyugalom és a csend a legfontosabb az alkotáshoz. Ez a kiindulási pont. (Anita)

Az új albumon van egy dal, A legsötétebb éj után, amit Anita írt még ’93-ban. Ez eredetileg egy zongorával írt, populárisabb szám volt. Csak ezen kellett kicsit alakítanunk, így már rá is kerülhetett a lemezre. Érdekes feladat, egyben kihívás volt újrahangszerelni. Anita a szövegekkel, mi pedig a zenével foglalkoztunk. Nem akadt különösebb problémánk, így a kettő végül„egységet” alkot.? (Tibcsy)

Köszönjük szépen az Ideas zenekarnak a válaszokat, és hallgassátok szeretettel a Hammer-mellékletként megjelenő új albumukat!

18620212_1558613787505589_4400952327479252182_n

// //