fbpx

GodDAM Ltd.

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

GODDAM

A hét zenekara: GodDAM Ltd.

Műfaj: Metal

Alakulás éve: 2012

Város: Miskolc

Tapasztalt miskolci zenészekből alakult csapat, amely az elején még örömzenélés céljából indult, de az első koncerteket követően hamar rádöbbentek, hogy a közönségnek nagyon is tetszik a laza színpadi produkció és egyre többen nézik meg őket. Zenéjük a kétezres évek pattogósabb hangzásvilágú zenekaraira emlékeztet, néhol megfűszerezve a mai modern metal már jól ismert, brutálisan erős fűszereivel. 2012-ben Try this at home címmel egy kislemezt, 2017-ben Post Apocalyptic Jukebox címmel pedig egy nagylemezt is kiadtak. Ez a két anyag adja az élő koncertek törzsét, ezek mellett pedig néhány ismertebb dalt is játszanak élőben a srácok, olyan előadóktól, mint a Skindred, a System Of A Down, a Sevendust vagy a Volbeat. Ugrálós, vad élő koncertjeik egyikét érdemes elkapni valahol, addig pedig hallgassátok őket és olvassátok velük készített interjúnkat a dal után!

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A legfőbb, hogy egy jót metálkodjunk a közönségnek! Sok helyről jöttünk, kivétel nélkül ha nem is egy rakás, de legalább egy halom zenekarban játszottunk már korábban. Imádjuk a színpadot, még jobban zenélni és rájöttünk – még 2012-ben -, hogy ez még jobb, ha együtt, ebben a formációban csináljuk.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nincs igazából végső állomásunk, ugyanakkor ahhoz, hogy tényleg tudjunk előrébb lépni folyamatosan tűzünk ki kisebb, de elérhető célokat. Ilyen volt az elején, hogy írjunk saját számokat, amikből 2012-ben egy 5 számos EP-t vettünk fel (Try This at Home), majd beláttuk, hogy az online marketingre is hangsúlyt kell fektessünk, hogy a legtöbbekhez eljusson az ige, pláne mindenkihez IS! A nyár elején pedig elkészültünk a 7 számos lemezünkkel is. Most koncertezni szeretnénk, minél több helyen, minél több mindenkinek, hogy megismerjen, és megszeressen minket a Nép.
És persze célunk, hogy idővel a számaink dallamos részei még keményebbek és a kemény részei még dallamosabbak legyenek, hogy a következő lemezünk még jobban horzsoljon! 🙂

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Még az első 5 saját számnál közösen alkottuk meg a szövegeket, mindenkinek volt valami plusz sora, versszaka, refrénje, így egész komplex témákat, és tartalmat sikerült összeállítanunk. A legutóbbi lemez felvételen rögzített 7 számnál ez a szerep főként Dávidra maradt, emiatt érezhető, hogy ez a 7 szám szövegeiben is koherensebb egészet képeznek, de énekesünk saját bevallása szerint ha sorrendet kellene állítani, akkor az ének dallama és zenei sajátosságai előrébb kerülnének, mint a szöveg maga. De persze ezt nem lehet szétválasztani egymástól.

Igazából a fő témánk az emberi hülyeség. Azért jó téma ez, mert egyrészt mi is látjuk magunkon a tünetEGYÜTTEST (jaja, ennyire mókás emberek vagyunk mi 🙂 ), másrészt ez örökké létezni fog, mindenki megtapasztalta már, és mindenki ismeri mindkét oldalát. Meg amúgy most tökre sok lehetőség is van ebben, na meg a különböző közösségi-, és hírportálok is segítenek a témán belüli további inspirációk megtalálásához. 

Jöjjön itt egy játék: aki rájön, hogy kicsoda pontosan a Lemon Head Man, az írja meg nekünk face-n (https://www.facebook.com/goddam.ltd) privátban és meghívjuk egy sörre a következő koncertünkön! Ugyan nem vagyunk Lannisterek, de betartjuk szavunkat. 🙂

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Egyértelműen mi koncert zenekar vagyunk, minden tagunk a színpadon érzi magát a legjobban. Igazából olyan nekünk a hangszerek és mikrofonok mögött ülni-állni, mintha egy halat visszadobnál a vízbe – végre fellélegzünk. Ugyanakkor nagyon fontos a zenekar életében eljutni a stúdióba. Ott ki lehet mindent kísérletezni, még jobbat lehet csinálni, újat beleépíteni, így a számokat is folyamatosan fejlesztjük. Ebből kifolyólag az egyik tökéletesítése a másik javulását is hozza magával. Lényeg, hogy az adott időszaktól függ, hogy melyik a fő cél. Pl. nyár előtt a stúdió anyag volt porondon, most pedig a koncert műsorunk.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Aki belehallgat bármelyik számunkba, főleg a legújabb lemezünkben azonnal kihallhatja, hogy nagyon sok irányba nyitottak vagyunk. A Varga Laci és Robi főként metál zenekarok (Abyss, Militia, Remorse, Pie On Ear) sorait erősítették anno, Krisz és Latyi kicsit más stílusú hard rock-metál bandákban csapatták (Haelo, KisBót, Afterall, szintén Pie On Ear), Dávid a könnyűzenei stílus palettáját majdnem végig járta korábbi bandáival (Funktastic, Jazz Brothers, Jazz Voices, (R)Evolution, Dokk Party Rendezvény Zenekar) – még ha olykor csak pár koncert erejéig is. Szóval több stílust megtapasztaltunk már, nem ritkán játszottunk akusztikus formációkban is, és a sok élmény is jön velünk, így jön létre a Party Metál – amihez kell a szög riff, a táncolós versszak, a bólogatós refrén, és az üvöltős bridge.

Nyáron hoztátok ki első nagylemezeteket ‘Post Apocalyptic Jukebox’ címmel. Milyen a fogadtatása a lemeznek? Mi lesz a következő nagy lépés a zenekar életében?

Változó, szerencsére többségben van a pozitív visszacsatolás, ám a leggyakoribb kritika felénk a túlkomplikáltság. De észrevehetően 2-3 szám meghallgatása után az ember olyan szinten befogadja a zenénket, hogy utána viszont már elemi szükségnek érzi annak hallgatását. Amit a pozitív vélemények közül kiemelnénk az az, hogy a zenész kollégák köréből kapjuk a legjobb visszajelzéseket, így egyértelműen érezzük, hogy jó irányba haladunk, de mindig van és lesz mit finomítani.

A következő nagy lépés terveink szerint egy klip lenne, természetesen egy olyan, ami cseppet sem komplett, csak épp annyira, mint amennyire mi vagyunk azok, vagy SEM. 🙂 Az még jó kérdés, hogy a Post Apocalyptic Jukebox egyik száma lesz az, vagy valami teljesen új…ja mert ezt eddig nem is mondtuk: hát persze, hogy készülnek az új számok!

Addig is, hallgassatok és likeoljatok minket!

Röffff!
\m/\m/\m/\m/\m/

Nagyon köszönjük a srácoknak, hogy rendelkezésünkre álltak! Jövőhét szerdán ismét Hét Zenekara, addig pedig pörögjön a Post Apocalyptic Jukebox lemez a Goddam Ltd.-től! \m/

Facebook – Youtube – Spotify – Deezer 

// //