fbpx

Februári unaloműzés felsőfokon: ismét hazánkba látogat a Sepultura!

sepu

Amikor az alapító-nagyfőnök, Max Cavalera, és a Sepultura útjai 1996-ban különváltak, sokan érezték megbillogozottnak a zenekar jövőjét, annak ellenére, hogy a fiatalabb Cavalera tesó azért még jó időre a dobok mögött maradt. A brazil temperamentum azért megtette a hatását a zenekar életében is, így közös akaratukat érvényesítve folytatták a Sepulturát, igaz, Max helyett a robusztus fekete fickó, Derrick Green ragadta meg a mikrofont, azt pedig a jövőre bízták, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Derricket igazolta az idő, hiszen immáron a második X-et vésheti be magának a brazil thrasherek kötelékében. Ezzel együtt azonban a zenekar életében egy olyan, talán második útkeresésnek is nevezhető időszak vette kezdetét, amit az addigi rajongók egy tetemes része nehezen, vagy egyáltalán nem is tudott befogadni, többek között én sem, így az utolsó három Sepultura lemez is csak több éves csúszással jutott el a fülemig, és akkor sem tudott kilóra megvenni a végeredmény. Persze született néhány bitang nóta ebben (az egyébként nem túl rövid) időszakban is, bár többségük felejthető élményt nyújtott, és mindezt nem azért írom, mert az első három alaplemezhez hasonlítanám őket, hiszen nem sok értelme lenne. Ezt a hosszabbra nyúlt bevezetőt mindösszesen azért írtam le, hogy mindenki értse, miért írom, hogy ellentétes érzések kavarogtak bennem akkor, amikor a fiúk tavaly januárban piacra dobták a Machine Messiah nagylemezt, amihez olyan óvatosan mertem hozzányúlni, mint a tüzes vashoz, ám annál nehezebben engedtem el-sokáig. Ez azonban nem egy megkésett lemezkritika, annál inkább koncertajánló, hiszen a tavalyi Rockmaraton Fesztiválos kanyar után a Hammer Concerts újra elhozza nekünk február 25-én Derricket és csapatát, hogy megmutassák, lakozik még őserő a Sepulturában, na és persze hogy az új nóták egy részével leszedjék a hazai közönség arcát is, a már jól ismert klasszikusokon túl…

Aki tavalyi körről lemaradt, vagy éppen kíváncsi az új nótákra élőben is, annak több mint ajánlatos a Barba Negrába látogatnia, (ha pedig még az új lemezt sem ismered, akkor van még több mint két heted beleásni magad) hiszen a brazil veteránokat az Obscura, GOATWHORE, és a Fit for an Autopsy kíséri.

obscura

A német illetőségű, 2002-ben alakult Obscura a death és a thrash vonal közös gyermeke is lehetne, nyakon csapva némi progresszív elrugaszkodással. Nem is véletlen, hiszen egykori Necrophagist tagok is megtalálhatók a zenekarban. Komolyabb ázsiót a Suffocationnal való, 2006-os turné során szereztek maguknak, azóta pedig már olyan zenekarok mellett is feltűntek, mint a Dying Fetus, vagy egyenesen a Cannibal Corpse, így ennél keményebb bemelegítésre aligha lenne szükség bármikor is, mi pedig egészen biztosak vagyunk abban, hogy alaposan megizzasztják a közönséget eddigi négy nagylemezük nótáival.

Ha valaki még több keménységre, és brutalitásra vágyik a Sepultura előtt, annak jó hír, hogy a GOATWHORE is szerves részét fogja képezni az estének. Az amerikai, extrém metal intézmény túl a huszadik éven is ugyanolyan erővel, nyers brutalitással tör előre, mint a kezdetekben, ha pedig valaki a szövegvilágra is odafigyel, komoly, és sötét mondanivalót vélhet felfedezni az ultragyors tekerések, és néhol már követhetetlenül kidolgozott riffek és dobtémák mellett, hiszen mindezek a tavalyi Vengeful Ascension lemezen jobban tetten érhetőek mint bármikor, így aki előtt ismeretlenül cseng a név, még van idő betömni ezt a rést is. Goatwhore

Biztosak vagyunk abban, hogy a zene többet mond bármilyen alapos leírásnál, így ízelítőnek álljon itt egy nóta egyenesen a legújabb nagylemezről, ha pedig meggyőző volt, akkor nincs is más dolgod, mint időben érkezni 25-én.

A Nem Jersey-i deathcore csapat, a Fit for an Autopsy is kellően megremegteti majd a színpadot, és abban is egészen biztosak lehetünk, hogy az ő műsoruk sem fog feszesség tekintetében alábbhagyni, a különbség csupán a képviselt irányzatban lesz tetten érhető. Az amerikai hatosra bár még a veterán jelzőt nem lehet ráakasztani, eddigi pályafutásuk alatt már négy nagylemezen bizonyították talpraesettségüket, melyek az Entertainment One Music égisze alatt jelentek meg, az utolsó szintén tavaly látott napvilágot, The Great Collapse néven. Tény és való: nem ők definiálták újra a deathcore stílust, és olykor-olykor akár klisésnek számító megoldások is szembejöhetnek velünk a zenéjükben, de helyük van a színpadon, és idővel klassz utánpótlása lesznek a stílusnak.

Mivel az est legfőbb zászlóvivője, a Sepultura szép bemutatást kapott a bevezetőben, érdemes magáról az új lemezről is alaposabban szót ejteni, tekintettel a turné lemezbemutató mivoltára. Csak erőtlen tippelgetésbe tudok bocsátkozni arra vonatkozóan, vajon mi játszott közre az új album felvételekor, aminek köszönhetően hosszú idő után nem csak hogy egy vállalható, hanem egyenesen szinte maximális pontszámot megérdemlő lemezzel rukkoltak elő, amin egy addigiaktól teljesen eltérő zenei koncepció elevenedik meg, így még véletlenül sem lehet rájuk sütni, hogy vissza akartak térni a gyökerekhez, vagy az eddigi irányvonalat erősítették volna, ellenkezőleg: szépen elvitték a témákat egy kellemesen progos irányba. A megjelenés után a lemez egységesen jó visszhangot váltott ki mind a rajongók, mind a kritikusok között, ennél nagyobb visszaigazolás aligha szükséges bármely zenekarnak is. Szerencsére úgy tűnik, a fiúk egy percig sem akartak “mint aki jól végezte dolgát” módon hátradőlni, inkább megturnéztatják a lemezt, hogy az európai tábor élőben is megtapasztalhassa ezt a megújulást.

Ha meggyőztünk, nincs is más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi jegyárusító pontot, vagy az interneten a kosárba tenni a jegyedet, majd február 25-én a Barba Negra Music Club felé venni az irányt, hogy részese lehess a hónap legígéretesebb zúzásának. A rajongótábor kemény magjainak külön jó hír, hogy nagyon korlátozott számban már beszerezhető a MEET&GREET csomag, mellyel azon túl, hogy találkozhatsz a zenekarral, egyedi merch cuccok tulajdonosa is lehetsz. Ne feledjétek: aki lemarad, az kimarad, gondoskodj időben a jegyedről! Addig pedig ne feledjétek: Roots, bloody roots…! 

Linkek, elérhetőségek:

Az esemény linkjét ide kattintva érheted el.

Obscura honlapObscura FB 

GOATWHORE honlapGOATWHORE FB

Fit for an Autopsy FB 

Sepultura honlapSepultura FB

(Készítette: Tancsik Mátyás)

// //