fbpx

Cadaveres – Within the 5th-Live DVD & More (2017)

Cadaveres_dvd_front

 

 

Előadó: Cadaveres

Album: Within the 5th – Live DVD & More

Származás: Magyarország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Metal

Honlap: http://www.cadaveres.hu

Értékelés: 9/10

 

 

 

 

Az azért nem semmi, hogy nem kicsit rögös úttal a hátuk mögött, underground létben, de a Cadaveres 2005 óta, azaz lassan 13 éve folyamatosan gyártja az új dalokat és a különböző kiadványokat! Kalaphajtós teljesítmény, hogy ennyi idő alatt 5 nagylemezük, 3 EP-jük és 2 DVD-jük jelent meg, legutóbbi tavaly év végén a Within the 5th live anyag képében. Persze változnak a szokások és változnak az emberek is, de olyan időkben megy szembe az árral a fehérvári banda, amikor már a hazai mainstream(-ebb) rock/metal bandák is csak elvétve adnak ki élő anyagokat. Ez főleg annak tükrében tisztelendő, hogy bár a hazai underground egyik megkerülhetetlen együtteséről van szó, ők is sok mindenen keresztül mentek az idők során. Hál Istennek, vagy akárminek is, közönségük, még ha apránként is, de egyre csak épül és fenntartja a srácokban a lelkesedést és annak akaratát, hogy ilyen DVD anyagokat adjanak ki, mint a Within the 5th.

Ugyanis azt mind tudjuk, hogy a mai (hazai) zeneipari fizikai termékek eladása a béka segge alatt van, tehát a pénzt a motivációs listáról kihúzhatjuk. Bár nem ismerem a zenekar véleményét a dologról, a kiadásban, a belső tartalom tudatában leginkább a rajongók szeretete mellett az játszhatott közre, hogy nem csak büszkén tehetik fel a tagok a DVD-t a többi Cada kiadvány közé, de egy (szinte) kiváló összefoglalója lett ez az elmúlt éveknek.

No de ne rohanjunk ennyire előre. A két féle megjelenési forma nem csak az előző, új számos albumra utaló névvel ellátott live lemezt tartalmazza, de magát a 2016-ban megjelent The Fifth House-t is. Nem hiába, hiszen kiváló lemezről beszélhetünk. Már az ezt megelőző, 2013-as DeMoralizer is képviselt egy szintet, amire bőven érdemes volt fölnézni, a The Fifth House talán még azon is túl tudott szárnyalni.

Kezdve az egyházi kórust is felvonultató bevezetővel induló, aztán bőven a torkunkat átharapó Event Horizon-nal (amely klipes változatának egyébként pont nálunk, a metal.hu-n volt a premierje), tovább haladva például a Blueshift nyújtogatós riffjeivel és szintén ezen szám Bölcsföldi-féle tiszta, lágy ének és ordítás párbeszédével. Aztán ott van például a Delta viszonylagos visszafogottságából való katartikus kiüvöltés a szám második felében, hogy a Law of Motion fogós, ragadós refrénjét ki se fejtsük nagyon.

Hogy őszinte legyek, én valahogy úgy voltam a magyar nyelvű Cadaveres számokkal, hogy jó-jó, kell ez, de ennek a zenekarnak sokkal jobban áll az angol szöveg. Pedig aztán én tényleg olyan vagyok, hogy pirospozsgás arccal tudok mosolyogni, amikor gyönyörű nyelvünkön megszólaló, igényes versekkel/ szövegekkel látják el a hazai zenekarok a dalaikat, ám a magyar Cada számok valahogy nem tudtak elkapni. Kivétel ez alól a The Fifth House-os Menedék. Mind Bölcsföldi Zoltán, mind a vendégek (Siklósi Örs – AWS, Veres Gábor – Watch My Dying), odatették magukat, igaz, korántsem ez Veres Gábor legnagyobb éneklése, bár az általa írt szöveg komolyan szájeltátós, talán nem annyi groteszk humorral, de enyhén fölismerhető WMD ízzel.

Konkrétan az album összes számát ki lehetne emelni, leginkább a fogósság, az erős dalszerkezetek, de a refrénközpontúság szempontjából is. Már-már az elcsépelt „slágeres” jelzőt lehetne ráaggatni a The Fifth House számaira, de ezt korántsem a szokványos értelemben kell felfogni, sokkal inkább a szépen lassan fülbe bekúszó, de ott a hallgató legnagyobb örömére megragadó értelmezést kell alkalmazni. Ilyen szempontból a Five Feeble Senses-t és a Push The Sun-t emelném ki; előbbi az egyik leggyorsabb track lett, utóbbi meg a kezdő acapellájával hasít egy nagyot.

Ugyan már csak csupán lemezen hallgatva is masszív volt a dolog, a 2016-os megjelenés óta több, mint egy év telt el. Ez idő alatt az új számok ki lettek próbálva, be lettek járatva, a rajongók pedig csak kajálni tudták őket. Tényleg olyan minőséget képviselnek ezek a nóták koncerteken is, hogy azt muszáj volt valahogyan máshogy is megörökíteni. Talán ez is egy nyomós indok volt a Within the 5th kiadására. A 2017-es novemberi megjelenéskor nem csak egy DVD tokos változata lett a kiadványnak (mellé csapva a The Fifth House CD-t), de az album mellé is megkaphatjuk már a DVD-t is grátisznak. Mindezzel az ajándékosdival a lemez új borítót is kapott. A pulykák… akarom mondani gólyák megmaradtak, de egy élénk, pirosban izzó, módosított táj jelent meg, ami, szerény véleményem szerint jobban sikerült, mint az elődje. Az már más kérdés, hogy ez az ide-oda szuvenírozósdi mit is jelent, mert lehet pozitívan és negatívan is értelmezni, minden esetre, aki megveszi valamelyik verziót, az csak jól járhat.

A Live DVD & More utótag viszont igazán leírja a tartalmat, mert itt nem csupán egy élő anyagról van szó, hanem igazából mindenről, amit érdemes volt összedobálni az időszakból. Kapunk itt egy 4 perc fölé alig emelkedő stúdiós werkfilmet, ami bár lehetett volna időben több, így is humoros. Viszont cserébe kapunk egy 35 perces interjút, ahol az összes tag megszólal és tényleg-, de tényleg mindenről beszélnek, ami a bandával, történetükkel és a legutóbbi albummal kapcsolatos. Nem lövök le semmit, tényleg nagyon érdemes meglesni, ám én sajnálom, hogy pont a mesternél, Körmöczi Péternél homályosodott be a kép és úgy is maradt, így került föl a DVD-re. Utóbbi egyértelműen nem jó minőségi szempontból, ugyanakkor ezekre a felvételekre egyébként jellemző egy amolyan (részben) „mobillal felvevős”/ „csináld magad” feeling, mely íz nem mindenkinek tetszhet, ám szerintem inkább csak hozzárak az élvezeti szinthez. Bőven mutatja a srácok földhöz ragadtságát.a kifejezés nemes értelmében.

Ezt maga az élő rész is mutatja. Persze jobban mutatott volna egy nagyobb, örjöngősebb, elvadultabb, Cadaveres-re specializálódott közönség, ám így szerintem az egésznek visszajön az az utánozhatatlan underground klubhangulata. Ezt például akkor érezhetjük, amikor belépünk a jelen koncert helyszínére, a Dürer Kertbe, mindenkinek ismerősként biccentünk, az aláfestő muzsikára mosolygunk és egy jó sör után fölsétálunk a kopott lépcsőkön egy jót hu…, azaz kalandozni egyet a folyosókon, majd természetesen betévedni Körmöcziék koncertjére. Ugyan a zenekar azt érdemelné, hogy a falakon is fölkapaszkodjanak az emberek, hogy lássák őket a színpadon, azért ez a performansz is bőven átadja a kellő légkört. Oké, talán egy kézzel meg tudjuk számolni, hogy hány kamerával lett felvéve a buli, ráadásul a fényekre is néha-néha kiég a kép, bőven elég ennyi, a hangulat átjön és képernyőn keresztül is szerethetővé teszi az együttest.

Bár a DVD a The Fifth Hous korszak megkoronázása is lehetne, mégsem tolták túl az album számait, összesen 3 tételt hallhatunk róla (The Mother of All Tales, Blueshift, Law of Motion), ám mellette kapunk olyan (bizonyos téren) alapvetéseket, mint az Infest Your Mind, A Bűnös vagy például a koncertet záró Soul of a New-Breed. A-, már említett tagok mellett Balázs, Kálmán és a némiképp visszafogott Dávid is odateszik magukat. Bölcsföldi szinte hozza az albumminőséget, ami lássuk be, nem kis teljesítmény annak tükrében, hogy vannak kifejezetten nehéz énektémái is a Cada számoknak.

A bő 40 perces koncert és az eddig ismertetett finomságok megfejelése végett még megkapunk 6 darab Fifth Hous-os klipet/ videót, amik közé becsusszant a DeMolarizer-es The Quest is, ám értelmezzük inkább ezt is amolyan plusz extra-extra-extra ajándéknak.

Összességében kisebb hibákkal, de a zenekar szintjén egy, szinte példátlan kiadványról beszélhetünk, amiért fillérekért hozzájuthattok és tényleg érdemes is! Talán már elkésett vele a közönség, a rajongótábor, de ez a Live DVD & More anyag is méltán tükrözi, hogy tömegeknek kéne hallgatniuk ezt a zenekart, ezt a muzsikát, ezreknek kéne rajonganiuk értük és nem „pár” lézengő előtt kéne bizonyítaniuk. Minden esetre pont azért érezhetjük őket annyira emberinek és kézzel foghatónak, mert egy ilyen (DVD-n látható) kisebb hallgatóság előtt is képesek teljes erőbedobással és teljes szívvel teljesíteni. És ugyan kis számértékkel, de itt is bebizonyosodik, hogy van vonzása a csapatnak, elég csak megnézni a kezdetben- majd a koncert végén őrjöngők arányát…

Minden esetre köszönjük Cadaveres a kiadványt és, hogy vagytok!

 

Írta: Vágány Norbert

// //