Fatal Error

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

18817740_1428531567169962_1677207664_o

A hét zenekara: Fatal Error

Műfaj: pop rock ‘n’ roll

Alakulás éve: 2011

Város: Budapest, Cegléd (+ Debrecen, Gyomaendrőd, Szombathely)

A már korábban is működő, ám hivatalosan 2011-ben indult Fatal Error alapvetően egy rock ’n’ roll együttes, ám zenéjükben annyi műfaj stílusjegyei keverednek, hogy nem lehet és felesleges is őket beskatulyázni. Rengeteg különböző zenekar előtt játszottak már, fölléptek Magyarország valamennyi fesztiválján, mindezek mellett több szakmai elismerést is bezsebeltek. Eddig egy nagylemezük jelent meg Bérlet az életre címmel, ugyanakkor a következő előkészületei már zajlanak, megjelenése idén őszre várható. Zenéjükkel érdemes próbálkozniuk a keményvonalas hallgatóknak is, hiszen élő teljesíményük lehengerlő (korábban az AWS és Useme zenekarok előtti szereplésükről már írtunk, itt olvasható). Egy metal.hu-s kolléga valahogy így fogalmazott a bandával kapcsolatban: „Mit érhetnének el a hazai nagy zenekarok, ha legalább fele annyira lelkesek lennének, mint a Fatal Error?” Na, de a szavakat tovább nem szaporítva alább olvashatjátok a velük készült interjúnkat. Kérdéseinkre a billentyűs Misi mellett a gitáros Jakó és az énekesük, Zsola válaszoltak.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Például a zenekaron belül az egymás iránt érzett baráti szeretet nagyon sokat jelent. Hülyén hangzik, meg biztos klisé, de minket tényleg legjobb barátság köt össze. Mostanában divat, hogy egy zenekar tagjai pusztán szakmai megfontolásból dolgoznak együtt; profi, tanult zenészek összeülnek, és vagy megvalósítják azt, amit egy ember (pl.: a frontember) elképzelt, vagy pusztán anyagi megfontolásból, egy bizonyos koncepció mentén mozognak. Na mi ezeknek a szöges ellentéte vagyunk. Tisztában vagyunk azzal is, hogy, ha a szakmai és személyes dolgok összemosódnak, ott sokkal nehézkesebben tud működni az effektív munka, viszont a legapróbb közös sikereknek a legjobb barátaiddal örülni a legjobb dolog a világon 🙂 , tehát ha valaki megkérdezi, hogy örömzene a barátokkal, vagy profi zene és megélhetés, akkor az előbbi. Persze közben igyekszünk azért minél profibbak is lenni ?. (Misi)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Persze, minden változik. Lehet, hogy ha látsz minket élőben 3-4 évvel ezelőtt, akkor ez az interjú nem valósult volna meg ?. Viccen kívül amúgy a rövidtávú cél mindig aktuálisan más, most például túlélni a fesztiválszezont, és emellett felvenni a következő nagylemezünket. Hosszú távon viszont nem egy külső dolog hajt minket. Talán, ha lehet mondani célnak, akkor azt mondanám, hogy megmaradjon a zenekar, és minél tovább ugyanilyen lelkesen tudjuk csinálni ezt a hétköznapjainkban is. (Misi)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Az, hogy mekkora szerepe van egy dalszövegnek a zenén belül, az attól függ, mennyire sikerült egy mondanivalót megfogni. Azt gondoljuk jó dalszövegnek, amiben van azért egy-két elgondolkodtató sor, ami vagy az egyszerűsége miatt ragad meg az emberekben, vagy esetleg a nem hétköznapi szóhasználatától, vagy gondolataitól. A témák pedig, ha egy emberből születnek, akkor azok mélyen mindig összekapcsolódnak, egyéni problémák csúsznak előtérbe elsősorban, de ügyelni kell rá, hogy ne a totál személyes dolgokat, (pl, hogy semmit sem utálok jobban annál, mint amikor kiöntök egy pohár kólát és elfelejtem meginni, kimegy a szénsav és baszhatom az ízét később) hanem olyan gondolatokat hozzunk fel, ami mással is megtörténhet. (Zsola)

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mi a színpadon tudjuk leginkább kiélni magunkat, legyen az egy pár négyzetméteres kis összetákolt valami, vagy egy nagy fesztiválszínpad. Természetesen a stúdiómunkálatokat is nagyon fontosnak tartjuk, annak is megvan a maga varázsa, meg pikantériája, de jelenleg az kicsit több fejlesztésre szorul. Az utóbbi 1 évben különösen összerázódott a csapat, ami eddig az élő fellépéseken mutatkozott meg, a legfőbb feladatunk, hogy ezt az energiát még jobban átültessük a második nagylemezünkbe. (Jakó)

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Persze, hogy merítünk, sőt, talán nem is a metál zenéből merítjük a legtöbbet. Sok zenét hallgat mindegyikünk, nem a stílustól lesz egy zene jó vagy nem jó. Eredetinek kell lenni és önazonosnak. Én például nagyon szeretem Eminemet vagy Michael Jacksont is, de ugyanúgy hallgatok Panterát vagy Iron Maident. Tiszteljük és szeretjük a „régi nagyokat”, és nyitottak vagyunk a modernebb, újabb irányzatokra, zenékre is, persze zenekaron belül más-más mértékben. Vannak közös kedvencek is, mint pl. a Foo Fighters, vagy hazai színtéren a Supernem vagy a Tankcsapda, de sorolhatnánk. (Misi)

Alapvetően a mi zenénk a ’80-as, ’90-es évek rockjára épül. Ezeken kívül 4-5 különböző műfaj stílusjegyeit is belecsempésszük a zenénkbe, legyen az pop, metál, hiphop, punk, vagy akár még klasszikus zene is. A műfajok közötti ugrálásokat nagyban segíti, hogy billentyű és trombita is van a zenénkben. Azt, hogy egy konkrét dalvázlatunkból pontosan mi sül ki, azt az adott dal “követeli meg”, az alaptéma hangulata, a szövegvilág. Van, ahol inkább a poposabb dolgok kerülnek előtérben, lásd a legutóbbi klipes dalunk, viszont következőnek pont egy gyors, punk-rockos tételt tervezünk ellőni. (Jakó)

Kívülről zenekari koncepciónak tűnik, hogy igyekeztek a rock/metal és az alter közönségek tagjait is bevonni a Fatal Error iránti rajongásba. Ti miként látjátok ilyen szempontból a hazai közönséget? Mekkora az átjárás a stílusok között? Mikorra várható a következő-, stílusok közötti gátakra fittyet hányó Fatal Error lemez?

Mint mindennek, ennek is több oldala van. Egyrészről nyilván jó, ha az ember csipeget a keményvonalas rock irányból és az alterebb vonalból is, bár én nem szeretem ezt így kettéválasztani, mert borzasztó nagy az átfedés, már csak itthonról is tudnék mondani rögtön legalább 5 zenekart, amit nem is tudnék besorolni. Az, hogy valami lassabb, lágy hangvételű, az nem egyenlő azzal, hogy alter. Ettől függetlenül, mint mondtam, van ennek egy olyan hátulütője is, hogy aki a keményebb zenét szereti, annak túl „langyik” vagyunk, aki pedig a lassabb zenéket, azoknak túl zúzós.

A következő lemezen sem fogunk nemet mondani egyik iránynak sem, aki szereti, vagy adott esetben hallgatni szokta a zenénket, szerintem annak be fog jönni a dolog, és remélem olyanokat is meg tudunk fogni, akiket eddig nem sikerült meggyőznünk. Az biztos, hogy egyelőre más az, amit lemezen hallasz tőlünk, és más az, amit élőben látsz/hallasz, és csak csábítani tudok mindenkit, hogy jöjjön el egy koncertünkre! A következő lemez, ha az égiek is úgy akarják ősz elején lát napvilágot. (Misi)

Köszönjük!

Ezen a héten a Fatal Error lett A Hét Zenekara a metal.hu-n. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy nézzék meg a srácokat és lelkes örömzenéjüket élőben is. Budapesten legközelebb június 10.-én, a 10. Kispesti városünnepen láthatja őket a nagyérdemű, ahol ráadásul ingyenesen (!!!) lehet belehallgatni a Fatal Error-féle pop rock ’n’ roll-ba. Lejjebb több link mellett a banda legutóbbi nagylemezét is végig hallgathatjátok, de előtte szóljon a legutóbbi klipes nóta, a Hülye élet, bolond ember!

Weboldal: http://www.fatalerrorzenekar.hu

Facebook: https://www.facebook.com/fatalerrorzenekar/

Instagram: https://www.instagram.com/fatalerrorzenekar/

Youtube: https://www.youtube.com/user/FatalErrorZenekar

Bérlet az életre (2015): https://www.youtube.com/playlist?list=PLnbuw8L4JUq-0X7Uy5xFP2lHVeAg1GwAZ