fbpx

Interjú az 5 éves New Friend Request zenekarral

Ötödik születésnapját ünnepli a magyar New Friend Request nevű modern metal zenekar, ennek kapcsán csomó újdonsággal, programmal készülnek, mi pedig jól ki is faggattuk őket a szülinaposdiról, meg még pár érdekességről. A kérdésekre a zenekarvezető-énekes Kerecsen László válaszol.

Mit gondoltok, öt év sok vagy kevés egy zenekarnak? Nektek azért elég sok minden belefért már.

Öt évvel ezelőtt gyakorlatilag még nem beszélhettünk szó szoros értelemben zenekarról. Voltam én, mint alapító tag és ötletgazda, aki elkezdte maga köré gyűjteni a régi barátait, zenésztársait, hogy segítsenek a zenei ötleteket megvalósítani. Nem voltak még konkrét dalok és a zenekari pozíciók sem voltak fixek. Kellett két próbateremben töltött év, hogy 2015-re már egy létező és koncertképes zenekarról tudjunk beszélni. Igazából innen is datáljuk a zenekar, ha úgy tetszik, aktív pályafutását. Ha az elmúlt három évet vesszük alapul illetve, hogy ez idő alatt hova fejlődött, esetleg mennyire vált ismerté a zenekar, akkor azt gondolom, ez nem rossz arány. Viszont, ha úgy tekintünk rá, hogy pl. egy Depresszió zenekar az ötéves jubileumát egy önálló Petőfi Csarnokos koncerttel ünnepelte, akkor még bőven a gázra lehet lépni, és van hova felkötni a gatyát! Ez abszolút nézőpont kérdése, mindenki döntse el maga! Hálásak vagyunk az eddig elértekért, de nem szeretnénk itt megállni, a célunk menni előre, tovább.

Mennyiben változott a koncepciótok az elmúlt öt évben? vannak előre meghatározott mérföldkövek a következő ötre?

Mindig is fontos volt az előre tervezés nálunk, az utóbbi időben ez csak mondhatni tudatosabbá vált. Jó, ha látjuk mi is és a zenekar körül dolgozó emberek is, hogy mik lesznek a következő aktualitások, vagy éppen célok, amiket szeretnénk elérni. Ez lehet egy új dal, videóklip, egy lemez, vagy akár maga a koncertek mennyiségé és időpontjai is. A 2019-es évünk már kompletten fel van építve, ezt főleg az 5 éves jubileum kapcsán mondhatni szigorúbban vettük. Jelenleg pedig már a 2020-as tavaszi koncertekben gondolkodunk, és rakjuk össze a menedzsmenttel, ami egyébként manapság egyáltalán nem meglepő egy olyan aktív zenekarnál, mint amilyenek mi is vagyunk.

 

Terveztek valami különlegeset a születésnap megünneplésére?

A budapesti Barba Negrás koncertünk abszolút egy ilyen esemény lesz, de mondhatni az egész évünk különlegesnek számít. Viszonylag sok koncertünk van idén, amivel szinte az össze nagyvárost érinteni fogjuk. Minden koncerten igyekszünk egy kis pluszt belevinni a programba, lesznek már új dalok, készül egy kizárólag az 5 éves jubileumra tervezett merch-kollekció. Igyekszünk minél jobban bevonni a minket szerető és támogató embereket ebbe a közös ünneplésbe, hiszen nekünk nagyon fontos, hogy ez ténylegesen egy közös ünneplés legyen a szó szoros értelmében. Gyakorlatilag ezek az emberek tartják életben a zenekart és az a minimum, hogy igyekszünk minél jobban megköszönni nekik! Nem szabad, hogy kizárólag arról szóljon, hogy ötéves a zenekar, elmegyünk és lenyomjuk ugyan azokat a koncerteket, ugyan azokban a városokban, mint eddig, hanem az a fontos, hogy tényleg tudjunk egy kis plusz élményt adni a srácoknak. Ez a szülinap az övék is, ezért velük együtt kell megünnepelnünk!

Hamarosan fel fogtok lépni a Bullet For My Valentine előzenekaraként, honnan jött ez a lehetőség? 

Abszolút a Barba Negra Music Clubnak és vezetőségének tartozhatunk ezért hálával. Szerencsére nagyon jó a zenekar és a klub viszonya, amiért kimondhatatlanul hálásak vagyunk. Maga a Klub ajánlott be minket a zenekar menedzsmentjének a Live Nation Hungary-n keresztül, akikkel már a tavalyi évben is dolgoztunk együtt, amikor a Shinedown vendégzenekaraként kaptunk tőlük lehetőséget a Track színpadán. Velük is borzalmasan jó volt a közös munka és szerencsére meg voltak elégedve a zenekar hozzáállásával. Szeretünk tisztelettel és szabályok szerint játszani és reméljük, hogy ezt egy nagyobb klub, vagy koncertszervező cég is meg fogja jegyezni, vagy éppen meghálálni például ilyen lehetőséggel, mint ez az április 10-i koncert.

A Bullet For My Valentine-nal, Shinedownnal és menedzsmentjükkel való ismerkedés jelenthet ugródeszkát számotokra a nemzetközi színtérre, vagy nincs ilyen vágyatok?

Ha lenne ilyen lehetőség, annak úgy gondolom, minden hasonszőrű zenekar örülne, így nyilvánvalóan mi is, de jelenleg mint zenekarnak nincsenek nemzetközi terveink. Ha bármilyen lehetőség adódik, azért mindig nagyon hálásak vagyunk belföldön is, hiszen bőven van még itthon mit kiépíteni és elérni anélkül is, hogy ilyen kaliberű dolgokról álmodoznánk. Szerintem sok feltörekvő zenekar pont ezekkel az ábrándokkal rontja el és tűzi ki rossz irányba a céljait, de mi nem szeretnénk tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér.

Kinek nyitnátok a legszívesebben (mint előzenekar)?

Ezen még soha nem gondoltunk és nehéz is, mert mindenkinek más a kedvence, így értelemszerűen négyen valószínűleg négy különböző választ adnánk. Sebi Avenged Sevenfold rajongó, Tomi a Rammsteint imádja, még Zoli a While She Sleeps-t, nekem pedig az A Day To Remember az abszolút favorit a rockzenei palettáról. Ha pedig zenekari oldalról nézzük akkor nyilván bármilyen nemzetközi rock/metal banda előtt nagy lehetőség és megtiszteltetés játszani.

Lesznek vidéki bulijaitok, ami sok zenekar számára mumus – lehet érvényesülni vidéken, nektek- megy-e?

Nagyon szerencsések vagyunk, és ezt most lekopogom, de mondhatni mindenhol van már egy NFR keménymag. Nagyon szeretünk menni vidékre és találkozni ezekkel a srácokkal. Van olyan buli ahol 15-en vannak és van ahol 150-en, de ezek a srácok létszámtól függetlenül miattunk jönnek oda és szívüket lelküket kitombolják a koncerteken. Vannak komplett családok, akik járnak a bulikra, van hogy anya és lánya együtt jönnek, mert mind a ketten szeretik a zenekart. Sőt, ami számomra a legnagyobb dolog, hogy vannak mozgásukban korlátozott rajongóink, akik sokszor a nehéz körülmények ellenére is bejárják velünk az országot, és a leglehetetlenebb, vagy távolabbi helyekre is a zenekar után jönnek. Ez egyszerűen hihetetlen érzés, és milliószor többet ér nekem ez a “család” mintha minden hétvégén egy nagy színpadon, nagy zenekar előtt és annak közönségével pózolnék, akik igazából nem is miattunk jöttek oda.

Mi a kedvenc magyar helyszínetek?

Nagyon nehéz a kérdés és inkább úgy mondanám, hogy nincs olyan hely, amit kifejezetten nem szeretnénk idehaza. Valahol a klub vendégszeretete, valahol a technikai körülmények, valahol pedig csak szimplán az, hogy egyszerűen lehetetlen nem jó bulit csinálni. Ezt a dolgot abszolút bizonyítja az, hogy ha valaki megnézi a fellépéseinket jól látható, hogy folyamatosan visszajárunk mindenhova, ahol már egyszer megfordultunk. Tényleg nem szeretnénk senkit külön kiemelni, de ha személyes favoritot kell mondanom, akkor nekem itthon az esztergomi Sportalsó, határon túl pedig a felvidéki Soul Hunter, ahova ha rajtam múlna minden hétvégén elmennék játszani! 🙂

Egy valakivel készült közös dalt hogy kell elképzelni? Teljesen jammelve rakjátok össze, vagy átküldözgetitek egymásnak az ötletket és valaki majd egybedobja?

A Nova Prospecttel készítettünk eddig csak közös nótát, ami a zenekar életének az egyik legjobban sikerült döntése volt. Mi és a közönség is imádjuk a dalt, a mai napig állandó része a koncertprogramnak. A két zenekar közötti barátságot pedig csak még jobban összekovácsolta. Nem volt soha koncepció, hogy bárkivel is közös dalt kéne csinálnunk és jelenleg nincs is tervben hasonló. Attól mert egyszer működött még nem kell újra erőltetni, mert akkor csak izzadságszagú lesz. Attól működik és lesz jó egy közreműködés, ha funkciója van. A Sárból Víz esetében sem volt koncepció, hogy így legyen, de mikor megszületett a dal első stúdióváltozata, a refrén és a mondanivaló egyszerűen üvöltött a női vokálokért, nálam pedig ez egyenlő volt Besnyő Gabival. Átküldtem Kiss Jocinak a Nova dalszerző gitárosának a komplett zenei alapokat és azonnal működött a kémia.

Elég sok videótok jön ki, amik mind kimagasló minőségűek, van egy állandó videós stábotok?

A videók tőlem és a SYNDROME PRODUCTION névre keresztelt filmes csapatomtól gurulnak ki a kezdetek óta, ezért kapásból köszönöm is nektek a dicsérő szavakat. Jól esnek a pozitív visszajelzések, de mint a zenében, itt is úgy gondolom, hogy van hová fejlődni még. Mindig igyekszem a maximumot kihozni a munkákból, de sokszor kérek segítséget, tanácsokat nálam sokkal tapasztaltabb és általam elismert filmesektől, ami szerintem egyáltalán nem ciki, mert ez pont egy olyan szakma, amit életünk végéig tanulunk és ahogy a zene, ez sem megy kellő szakmai alázat nélkül.

Mit gondoltok, a rock és metal zenéhez jobban illeszkednek a negatív témák mint a pozitívak? Ti ezeket hogy érzitek, alkalmazzátok? Düh vagy boldogság szül jó témákat, hajtja a dalírást?

Szerintem ez egy abszolút szubjektív dolog. Az tény, hogy én például jobban működöm a komorabb, borúsabb témákban, amelyre a második nagylemezünk pont egy jó példa lesz, de aki hallgatta az elsőt, már azon is érezhette ezt. Az nagyon fontos, hogy én mindig arról írok, ami személyes, nincsenek klisék, nincsenek trendek és nem marketing fogásból születnek a dalszöveg. Minden dalunk mögött személyesen átélt események állnak, a szüleim válásától egy barát elvesztésén átt, a megcsalásig. Tudom jól, hogy ezek nem éppen funny dolgok, de ezek az életesemények hagytak bennem olyan nyomot, vagy éreztem a súlyát az életemen, ami miatt őszintén tudok beszélni róluk. Valószínűleg, ha fegyvert fognának a fejemhez se tudnék jó szöveget írni olyan témáról,amihez nincs közöm, csak azért mert mondjuk éppen az a trendi,

Mi várható még tőletek a közeljövőben?

Elég sok mindent körüljártunk már az előző kérdésekben, amitől kimagaslóan különleges a zenekar számára a 2019-es év, de ami igazán felteszi az ‘I’-re azt a bizonyos pontot az a zenekar második nagylemezének érkezése, ami az év végén Lélekgyilkosság címmel fog megjelenni. Ez mindenképpen egy jelentős mérföldkő lesz az életünkben, hisz ezt a lemezt már teljesen a jelenlegi felállással írjuk és ami még fontosabb, hogy közösen. Az első lemez dalait 90%-ban én hoztam, részben azért, mert nem volt sokáig fix gitárosa, vagy másik dalszerzője a zenekarnak és egy épülő, önmagát még keresgélő zenekarral csak szakaszokban tudtunk foglalkozni többek között a dalírással. Mivel az első lemez megjelenését ezen okokból is borzalmasan elhúztuk úgy éreztük, hogy tartozunk a rajongóknak a második lemezzel jóval idő előtt. Ez persze korántsem működne, ha nem lenne ekkora lendület és összhang a zenekarban, mint ami jelenleg van. Ki merem jelenteni, hogy sosem volt az 5 év alatt ennyire erős belülről a zenekar mint most!

Készítette: Vica

 

// //