fbpx

Erkölcsi Mozsdo

dav

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

received_10215198734946726

A hét zenekara: Erkölcsi Mozsdo

Műfaj: emoviolence / noisecore / garage punk

Megalakulás éve: 2015

Város: Budapest

Reméljük, hogy mindenki jól viselkedett az elmúlt évben, ugyanis a Télapó a Metal.hu-ra is ellátogatott. Mindenki kedvenc őszszakállúja nem jött ám üres kézzel, virgács helyett van ugyanis zsákjában minden jó, többek között Erkölcsi Mozsdo! A megehetősen szokatlan nevű csapat nem éppen hétköznapi muzsikát játszik, a fenti műfajmegnevezések is csak támpontként szolgálhatnak. A Mozsdo zenéje nem beskatulyázható, leginkább a saját maguk által is gyakran alkalmazott ”blahacore” kifejezés fedi le legjobban azt a hangorkánt, amit az ember egy koncert vagy egy stúdiófelvétel meghallgatása alatt tapasztal. Mert hát az is van ám, egy nagylemez, emellett átvágott torkú énekes és rengeteg kreativitás. De erről szóljon bővebben maga a zenekar.

dav

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?


Nagyon olcsó sör, puttó mémek, szégyentelen önmarketing, sok zaj, és, hogy minél többet tudjunk szerepelni élő koncerteseményeken. Egyszóval a buli.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?


A kezdeti célunk egy havizajos fellépés volt, de számunkra is meglepő módon ezt elég könnyen elértük. Jelenleg a második albumunk összehegesztése motivál minket a legjobban, mint közös cél. Egyébként hosszútávon egyéni céljaink vannak: Indielyános szeretne vasárnap délelőtt fellépni egy turkálóban valahol a körúton, Krisztus szeretne egyszerre három akkordot lefogni, Fisztler Úr szeretne fellépni az A38-on egy másik zenekarral, Kása tűzeffekteket szeretne, Benga meg annyit inni, hogy elviselje a próbákon a többieket. A tervezéssel eléggé hadilábon állunk. Megpróbáltuk, nem igazán megy.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?


Többnyire a szám címe a mérvadó amit mindig előre találunk ki. Legalább 30-40 számcímünk van talonban, amiről sejtelmünk sincs, hogy milyen formát fog ölteni. A szám köré írt szöveget Fisztler Úr dobja be a közösbe, mi pedig kipofozzuk, aztán a szöveget is. A dalok szövegei leginkább az alkoholizmus, a mélyszegénység és az egzisztenciális félelem témái köré épülnek, mivel egész sokat találkozunk ezekkel a témákkal környezetünkben nap mint nap, és megihlet minket. Nincsenek belemagyarázós témák, minden az, aminek elsőre hangzik. Nem akarunk világmegmentő dolgokról prédikálni, mi csak arról “énekelünk” például, hogy milyen szar érzés hajnalba pics@készen várni az éjszakaira.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?


Az első albumunk után eldöntöttük, hogy másodikon szeretnénk egy kicsit visszanyúlni a kezdeti mégkevésbé letisztultabb karcosabb hangzás felé, ami a felvétel minőségét illeti. Szeretnénk átadni a koncertélmény hangulatát, ami leginkább egy gusztustalan garázsbulira hasonlít. Lényegében olyan bulit csapunk élőben, hogy meghalsz.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?


Abszolút nyitottság jellemez minket, sőt direkt igyekszünk más műfajok felé is húzni. Ez annak köszönhető, hogy öten öt különböző zenei szcénából származunk, így mindenki hozza a saját ízlését. Ez egyszerre áldás, átok, kétélű kard és petpalackos kőbányai.

Tavasszal részt vettetek a Szimpla Lemming programban. Mit kell tudni erről a szereplésetekről?


Poénból jelentkeztünk, meg is lepődtünk, amikor visszahívtak minket. Lenyomtunk egy baszógép bulit, azóta is várnak minket a Tilos Rádióba csak hát nincs cuccunk, mert csóró patkányok vagyunk.

Honnan jött a GongbaoxPicsafutárxVérgejzír ötlete? Honnan szedtétek a japán dalszöveget?


A GongbaoxPicsafutárxVérgejzír eredetileg két külön szám összeépítve, de így hagytuk, mivel koncerten jól jött ki egymás után. Gongbao Picsafutár legendája, mint minden számunk, a hiperélénk fantáziánknak (és nem jó pár doboz kőbányainak) köszönhető, aminek hála megalkottunk a napi 12 órát keményen melózó kínai segédmunkás karakterét, aki az összes pénzét arra költi, hogy olyan kurvát rendeljen magának minden péntek este, aki gongbao szósszal leöntött seggel felmegy hozzá a panellakásába. Indielyanos tanult valamennyit japánul, így össze tudta rakni a szöveget úgy, hogy jelentsen valamit, de azért teli legyen nyelvtani hibákkal. A vérgejzír az első számaink egyike, ami a legelemibb ösztöneinket szólaltja meg.

Köszönjük a Mozsdonak a szereplést, az érdeklődők megtalálják alább, amire vágynak:

Bandcamp: https://erkolcsimozsdo.bandcamp.com/

Facebook: https://www.facebook.com/erkolcsimozsdo/

 

// //