fbpx

Eluveitie, Amaranthe, The Charm The Fury koncertajánló

Jövőhét csütörtökön (négy nap múlva) hazánkban is föllép közös turnéjával a svájci folk metal újító Eluveitie, valamint a svéd, három énekessel nyomuló Amaranthe. Hozzájuk különleges vendégként az egész turnéra a holland The Charm The Fury csatlakozik majd. Érdemes lenézni a Barbába, nem csak azért, mert a turné második állomása hazánkban lesz (és még ekkorra talán nem fáradnak el annyira a zenészek ? ), hanem azért is, mert ilyen kombót ennyi pénzért ritkán látni!

Ha van jegyetek, akkor azért, ha nincs, akkor pedig azért érdemes elolvasni ajánlónkat! Reméljük kedvet kaptok tőle ígyis-úgyis az estéhez, ám legyetek szemfülesek, mert a belépők több, mint 90%-a már gazdára talált!

Tehát a turné állandó előzenekara a Németalföldről érkező, modern metal-os / post-harcore-os The Charm The Fury lesz.

thecharmthefury_presspic_12b

A banda még 2010-ben alakult Amszterdamban, ám aktív éveik igazán csak 2012-től kezdődtek meg. Kezdetben csak jammelgetésekre összeülő csapat csak úgy, próbaképpen a netre tolta ki első, Virtue Of Leadership című számát, ami olyan fogadtatásba részesült, mely után nem volt kérdés, hogy a színpadon a helyük. Az együttesnek eddig egy EP-je (The Social Meltdown 2012), valamint két LP-je (A Shade of My Former Self 2013, The Sick, Dumb and Happy 2017) jelent meg, utóbbi már a méltán híres Nuclear Blast gondozásában.

Míg korábban leginkább a metalcore hangzás volt rájuk jellemző, addig a legújabb albumuk sokkal inkább a metal és a post-hardcore világ felé kalauzolja a hallgatóságot. Az idők során olyan bandák voltak rájuk hatással, mint az As I Lay Dying, az Underoath, a Pantera, a Machine Head, a Metallica, de mindezek mellett erősen saját ízzel ellátott muzsikával operálnak.

Az együttest karakteresen meghatározza a több stílusban is nagyszerűen éneklő Caroline Westendorp. További tagok: Lucas Amoldussen (bőgő), Mathijs Tieken (dob; fő dalszerző), Martijn Slegtenhorst (gitár), másodgitárosuk pedig jelenleg beugrós gitáros, amíg nem találják meg az egykori villanygitárosuk, Rolf Perdok utódját.

A bandát egyébként idén egyszer már láthatta a nagyérdemű a Sziget Fesztiválon, nemsokára pedig a Barba Negra színpadját szántják majd föl!

Az est egyik fő fellépője a svéd (és dán) Amaranthe lesz. Rájuk már mondhatni, hogy bejáratott zenekar hazánkban, hiszen ez immáron a 7. koncertjük lesz itthon, ráadásul a 4., amin a fő fókusz is (részben) rájuk irányul. Legutóbb 2016 novemberében adtak nagyszabású, közel teltházas bulit a Barba Negrában, idén visszatérnek, hogy erre még egy lapáttal rátegyenek.

band2017

A popot, a metalcore-t, a melódikus death metal-t, valamint sok egyéb mellett a power metal-t igen sajátosan keverő banda legfőbb ismérve, hogy három énekest is felvonultatnak. A banda arcaként ismert, csodálatos hangú Elize Ryd mellett Henrik Englund a haragosabb, hörgős férfi éneket szolgáltatja, míg a zöldfülű Nils Molin a tiszta férfi éneket tolja. Ő hivatalosan csupán szűk fél éve tagja az Amaranthe-nak, posztján a banda megalapításában is részt vevő, év elején pedig a gondolatainak és zenei ötleteinek elhanyagolása, valamint a megváltozott zenekari légkör miatt kilépő Jake E-t váltotta. Jake azóta egykori In Flames tagokkal megalapította a Cyhra-t, akik debütáló lemezüket október 20.-án adták ki.

További tagok: Olof Mörck (gitáros, billentyűs; alapító és fő dalszerző), Johan Andreassen (basszusgitár), Morten Løwe Sørensen (dobok). Eddig négy teljes lemezük jelent meg: Amaranthe (2011), The Nexus (2013), Massive Addictive (2014), Maximalism (2016). Utóbbi szélsőségei miatt (ide főleg a popos hangvételt értve) számos rock-metal sajtónál kiverte a biztosítékot, ám a zenekar sikerességét közel sem törte meg, hiszen a hazánkba visszatérő banda még ma is Svédország egyik legjobban előre törő együttesének számít. Masszív, addiktív, maximumon pörgő előadást láthatunk majd tőlük, ezt már most el lehet könyvelni!

Az est második fő attrakciója az idén augusztusban új, akusztikus albummal jelentkező, svájci Eluveitie (legutóbbi lemezükről, az Evocation II – Pantheon-ról itt olvashattok!). A nemzetközi metal sajtóba az elmúlt 1-2 évben leginkább azért kerültek be, mert 2016 tavaszán kitették Merlin Sutter dobost, akit a szimpátia miatt két jelentős tag önként követett (Ivo Henzi – gitár, Anna Murphy – tekerőlant, ének). Anna egyébként a folk-fogat egyik fő arcának számított, egykori szólóprojektjéből távozásuk után a három kivált tag zenekart alapított Cellar Darling néven (debütáló albumukról itt olvashattok!).

eluveitie-2017

Bár időbe tellett, a hirtelen vákuumot az Eluveite egyetlen alapító tagja és feje, Chrigel Glanzmann csak megfontoltan töltötte be, de végül annyira jól sikerült neki, hogy az Eluveite egyedek száma plusz egyel gyarapodott. A jelenlegi, immáron megszilárdult és kilenc tagot felvonultató felállás, amit október 26.-án nálunk is bemutatnak: Chrigel Glanzmann (hörgés, vokálok, népi hangszerek; fő dalszerző, alapító), Kay Brem (basszusgitár), Rafal Salzmann (gitár), Nicole Ansperger (hegedű, vokálok), Matteo Sisti (furulyák, mandolin, skót duda), Alain Ackermann (dobok), Jonas Wolf (gitár), Michalina Malisz (tekerőlant), Fabienne Erni (hárfa, mandolin, női ének).

Ugyan hozzánk legutóbbi, akusztikus albumukkal érkeznek, horzsolós körítésnek az Elu számok legjobbjait is bemutatják majd. Amúgy a folk metal új irányzatát adó-, a kelta népzenét a göteborgi melodikus death metal-lal keverő svájci horda már dolgozik következő, már metal-al is ellátott új albumján. Új számot pont október 27.-én, a magyarországi koncert másnapján hoznak majd ki, ám hátha megörvendeztetnek majd minket egy kis finomsággal…

Eddig megjelent lemezeik a következők: Spirit (2006), Slania (2008), Evocation I – The Arcane Dominin (2009), Everything Remains (As It Never Was) (2010), Helvetios (2012), Origins (2014), Evocation II – Pantheon (2017).

Kilenc tagú zenekarként nem hiszem, hogy nagy mozgást láthatunk majd a Barba Negra színpadján, ám abban biztos vagyok, hogy felejthetetlen folk metal hangversenyben lesz részünk!

Ti ott lesztek? Mi igen! Találkoz(z)unk az első sorokban?(!)

Esemény: https://www.facebook.com/events/1167281636715656/?active_tab=about

Eluveitie honlaphttp://eluveitie.ch/news/

Amaranthe honlap: http://amaranthe.se

The Charm The Fury honlap: https://www.thecharmthefury.com

 

(Készítette: Vágány Norbert)

// //