fbpx

Dreamgrave

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

band2-landscape

A hét zenekara: Dreamgrave

Műfaj: Szimfonikus progresszív metal

Alakulás éve: 2012

Város: Szeged

A héten folytatjuk a még kevésbé ismert, de annál tehetségesebb zenekarok bemutatkozását. Nem sokan képviselik ezt a fajta progresszív zenét, mint a szegedi Dreamgrave. 2014-ben jöttek ki Presentiment című nagylemezükkel, amely sokáig vezette a Bandcamp bestseller listáit. Egy igazi bekategorizálhatatlan, stíluskorlátok nélküli zenét játszó csapatról van szó, akik a Dream Theater, Paradise Lost, vagy akár a Haken vonalán barangolnak a gótikus progresszív eklektikában. Cikkünkből megismerkedhettek kicsit közelebbről a tagokkal, és a banda dalírási stratégiáival.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Gilián Péter: A matek! 😀

Gyimesi Dömötör: Is! Egyébként számomra egyértelműen az, hogy jómagam és a kedves hallgató is felszállhasson egy olyan érzelmi hullámvasútra, ami segít megélni saját érzelmi mélységeit, de egyúttal fel is oldozza azok alól. Az egész zenénkre ez az igen erős ambivalencia jellemző, feszültséget keltünk és oszlatunk, szándékosan pakolunk pszichedelikus, aztán death, máskor szimfonikus- majd sima tufametálos témákat egymás mögé: éppen amire szükség van az adott ív kifejezéséhez. És pont ez a szép ebben: bármilyen stílus szóbajöhet, mind zenei, mind szövegírás tekintetében. Így fordul át például laza jazzből djentbe a Monuments c. szám első két perce, hogy aztán egy kórusos átvezetőből a pszichedélia felé vegye az irányt. Az absztrakt szövegvilágunk és koncepcióink pedig elég szabadságot adnak, hogy bárki beleérezze a saját dolgait, főleg ha olyan cyberpunk fan, mint én 😀

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Gyimesi Dömötör: Csak csinálni akarjuk, mindig valami újat, amit addig még nem.

Csányi-Molnár Mária: Végső cél nincs, hiszen a zene és a zenélés állandóan változik, él és mozog. A lényeg az élvezet és a teremtés… Azért a világuralomról még mindig nem mondtunk le… 😀

live-progheaven-marcsi (1)


Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Csányi-Molnár Mária: Abszolút van összefüggés, de erről inkább Döme tudna mesélni, hiszen túlnyomó részt Ő és János írja a szövegeket. De mindenképp fontos számunkra, hogy a szöveg és a zene összhangban legyen, és egy izgalmas körforgáson repítse át a hallgatót.

Gyimesi Dömötör: Én általában valami absztrakt koncepcióban gondolkozom. Vicces, hogy sokszor egy-egy dalprogresszió van meg hamarabb, mint a szöveg, amire aztán egyszer csak jön egy roham, és megíródik a szöveg. Akkor jövök rá mindig, hogy nálunk a szövegvilág, a koncepcióalkotás vastagon a dalszerzés része.


Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Gyimesi Dömötör: E két, alapvetően különböző állapot között nincsen reláció, nem lehet egyik fontosabb a másiknál.

Gilián Péter: Folyamatosan dolgozunk azon, hogy az élő performansz, minél minőségibb legyen. Ezzel a felállással először stúdióztunk, de szerintem nyugodtan mondhatom, hogy igen produktív és működőképes a bagázs most így, nagyon jól éreztük magunkat és relatíve gyorsan is végeztünk. A sok-sok előmunkálat mondjuk biztosította is ezt számunkra. Vári Gabival pedig öröm dolgozni 🙂

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Gyimesi Dömötör: a jó zene stílusfüggetlen és ezt valamennyiünk vallja. Éppen ezért aztán kb. mindent hallgatunk, ami szembe jön velünk. És ami jó, az elkerülhetetlenül befolyásol később egy-egy ötlet megvalósításánál.

Gilián Péter: Én most is játszom különböző stílusokban, de mindig azt vallottam,hogy egy zenésznek csak előnyére válhat, ha minél több stílusban otthonosan mozog. Itt kapcsolódik a kérdés második feléhez, mert akár tudatosan akár nem, kerül az ember zenéjébe más stílusokból, vagy esetleg előadók által ihletett ötlet, megoldás. Mi például nem igen ismerünk korlátokat a zenében, hogy ezt jól tesszük-e avagy sem, azt ki-ki maga döntse el. 😀

band-landscape

Mennyi idő, amíg egy-egy ilyen nagyon magasfokon komplex dal összeáll az ember fejében, papíron, felvételen? Ilyen végletekig részletes dalokat egy zeneszerzőnek, vagy több zenésznek együtt könnyebb összeraknia?

Csányi-Molnár Mária: Ha ihletett korszakban vagyunk, akár nagyon rövid idő alatt is össze tud állni. Ha írnunk kell, mert már be szeretnénk fejezni – vagy egyéb nyomás van rajtunk -, akkor akár hónapok is eltelhetnek, és még mindig nem leszünk elégedettek az eredménnyel.

Gyimesi Dömötör: A Monuments pont az első eset szerint történt meg: most egy 20-25, egyenként párperces témagyűjteményből válogattunk, ami a Presentiment megjelenése óta otthoni ötletelésekből jött össze. Ezekből nagyjából öt próba alatt, együtt, közösen gyúrtuk össze azt, ami most hallható. Szóval elmondható, hogy a végső anyag néhány hónap alatt kialakult, ami nekem külön öröm volt, hiszen végre nem ketten Jánossal osztottuk le a szólamokat a többi zenésznek, ellenben mindenki azonnal behúzta a maga szólamait a dalokba.

Social

Facebook: https://www.facebook.com/dreamgrave/

Twitter: https://twitter.com/DreamgraveBand

Instagram: https://www.instagram.com/dreamgraveofficial/

YouTube: https://www.youtube.com/user/dreamgraveofficial

Bandcamp: https://dreamgrave.bandcamp.com/

Spotify: https://play.spotify.com/artist/3n1JRu9UcG56snZ5v441yA

Pinterest: https://hu.pinterest.com/dreamgrave/

 

Írta: Vica

// //