fbpx

Down For Whatever

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

DFW_Photo_2018_01

A hét zenekara: Down For Whatever

Műfaj: Metalcore

Alakulás éve: 2014

Város: Budapest

A Down For Whatever névre hallgató formáció még 2014 végén alakult, zenéjükben már a kezdetektől fogva igyekeztek a metalcore és a modern metal stílusjegyeit dallamosabb elemekkel keverni, melyhez tökéletes alapot szolgáltat a tiszta ének, valamint a hörgés/ ordítás keverése, ám mindezeket sokszor elektronikus, popos háttérrel támogatják meg. Énekesük, Diószegi Kiki 2015. januárjában csatlakozott a csapathoz, ezen év márciusában jelent meg első-, immáron nem demo számuk Better to Be Alone címmel, melyet áprilisban Calvin Harris és John Newman Blame-jének feldolgozása követett. Az idők során több saját számuk és klipjük is napvilágot látott, ráadásul a koncertezésbe is bőven bele kezdtek. Többek között olyan zenekarok társaságában zúzhattak, mint az Ignite, a Helia, a Dayseeker, a We Came As Romans, az Eskimo Callboy, illetve az AWS, a Nova Prospect, a Useme, a Phrenia. Első albumukat 2017. április 30.-án adták ki White Light névvel, melyet Kiki (ének), Császár Robi (gitár) és Zsoldos Dávid (dobok) hármasban vettek fel, hozzájuk a tavalyi év során csatlakozott Czink Zsombor (basszusgitár). Jelenleg a Nova Prospect-es és a Phrenia-s barátaikkal karöltve járják az országot, valamint a környező vidékeket, nemrégiben, február végén pedig első, saját magyar nyelvű nótájukat is megjelentették, Nincs Helyed címmel.

Na, de a többit meséljék el ők lejjebb, Hét Zenekara interjúnkban:

IMG_2682a

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Zsoldos Dávid.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nincs kitűzött konkrét célunk, de szeretnénk minél szélesebb közönséghez eljutni és minél több országba, városba, klubba elvinni azokat az energiákat, melyeket az első kérdésben alaposan kifejtettünk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A dalszövegek mondanivalója elsődleges értékű, amikor egy számot elkezdünk írni. Ezeket a szöveget két oldalról lehet megközelíteni: egyrészt vannak személyesebb témájú, érzelmesebb hangvételűek, valamint vannak komplex, társadalmi problémákat boncolgató gondolatok. Már magának az instrumentális alapnak van egy bizonyos atmoszférája, melynek mentén elkezdünk a szöveggel foglalkozni. Konkrét összefüggések nincsenek a dalok között, de a White Light c. nagylemezünk majdnem minden tétele ezen két típúsú hangulatvilág közé helyezhető el.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mindkét környezet teljesen más, ezért nem is lehet nagyon összehasonlítani és mindkettőt más és más dolgok miatt kedveljük, de azzal szerintem mindannyian egyetértünk, hogy egy kiadós stúdiózás után nagy szükségét érezzük, hogy a színpadon levezethessük a feszültséget. Természetesen mindkét oldalon próbálunk folyamatosan fejlődni; az egyik nem létezhet a másik nélkül.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Hogyne. Kifejezetten fontosnak érezzük, hogy ne csak metalt és hasonszőrű zenekarokat hallgassunk. Kikinél mostanában Foxing és Tiny Moving Parts pörög. Zsombi például nagyon csípi Yelawolf-t. Robi az új Asking Alexandria lemezt és a Nothing More-t tolja. Dávid pedig Hail The Sun-t, Stolas-t meg Secret Band-et hallgat éppen.

A Down For Whatever bizonyos berkeken belül híres arról, hogy egyedi módon keveri az elektronikus muzsikát, a popot, a metalt. Zenekari koncepció ez vagy Kiki itt ereszti ki dallamosabb énjét, míg a Pengében egy másik világát?

Haha. Igen, rá szoktunk tenyerelni néha a szinti billentyűkre, de ez alapvető koncepció volt a zenekarban. Szerettük volna sok samplerrel, vokállal és kiegészítő hangszínnel megspékelni a dalokat és annak ellenére, hogy egy picit ebből mostanában vissza fogunk venni, azért megmarad ez az elektronikus atmoszféra.

Nem régiben kivertétek a metal-biztosítékot a Wellhello medley-s feldolgozásotokkal. Azzal a videóval kapcsolatos visszajelzésekben is megtestesült az a negatív hozzáállás, ellenállás, ami nem csak kifelé irányul a metal szcénából, de belülről is szedi szét azt. Ti hogyan látjátok ezt az egész helyzetet?

Annyira azért nem vertük ki a biztosítékot, de az biztos, hogy pár napig volt miről beszélni. A negatív hozzászólók nagy része sokkal többet látott bele ebbe a feldolgozásba, mint ami volt, mi pedig jól szórakoztunk mind a stúdió-, klipfelvételek, mind a kommentek olvasgatása közben. Jó poén volt egy ilyenbe belekapni, de nem leszünk Wellhello tribute band és nem tervezzük, hogy featuring-et tolunk a Halott Pénzzel sem.

Mit gondoltok, bizonyos kereteken belül milyen elemek tesznek sikeressé egy mai metal hangszereléssel (is) operáló, magyar zenekart? Ti hogy látjátok; jól halad a Down For Whatever ezen az úton?

Ha egy lépéssel előrébb vagy ma, mint tegnap voltál akkor biztosan jó úton haladsz és mi mindig próbálunk eszerint cselekedni. Rengeteg energiát, időt, kreativitást és pénzt kell beletenni, de ez mindenre igaz amit komolyan gondol az ember. Nagyon szeretjük csinálni és szerencsére mindannyan egy felé evezünk. Talán ez a legfontosabb.

Köszönjük!

Mielőtt lentebb vadul elkezdtek kattingatni a DFW elérhetőségeire, lessétek meg legújabb-, az eddigi szokásoktól eltérő módon magyar szöveggel ellátott számukat/klipjüket, melynek címe; Nincs Helyed:

Down For Whatever-linkek:

Honlap

FacebookTwitterInstagram

YouTubeSoundcloud

// //