fbpx

ANTAL

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

ANTAL_2018

A hét zenekara: ANTAL

Műfaj: Stoner-Groove Metal

Megalakulás éve: 2015

Város: Budapest

Valódi ösztönzenélés, nulla sallang, 100% underground.  ANTAL barátunk a pincék legmélyéről beszél hozzánk, nem kis intenzitással. A férfinévre hallgató zenekar valódi bája pont abban rejlik, hogy zenéjük olyan, mint a lelkünk mélyén összegyűlt érzelmek sokasága, melynek most igyekszünk nevet adni. Nehezen skatulyázható stílusuk, örvénylő zenéjük egy saját világot teremt. Így nyilatkoznak a srácok magukról:

“A zenekar 2015 novemberében alakul, amikor is Tomi bölcsességfoga annyira elkezdett nőni, hogy valahogy ki kellett ordítania magából a fájdalmat. Így alakult az ANTAL. Azóta rengeteg minden történt. Felvásároltuk a vágóhidat, hogy csak mi zajonghassunk a telepen, illetve kiadtunk három albumot. JC-t is többek közt ezért vettük be 2016 decemberébe, ő fizette a keleti szárnyat. Aztán úgy alakult az élet, hogy Balázs nem bírta azt, hogy öt percet kell sétálni sörért a Tesco-hoz, emiatt úgy döntött, hogy elköltözik Budapestről. Azóta hosszas kínlódások útján, de rátaláltunk Viktorra, akivel jelenleg éppen készülünk nagyban a koncertekre. A hardcore punk kezdetek után folyamatosan formálódik a zene és garantált, hogy nem lesz két ugyan olyan album.”

Hallgassátok meg The Funeral című dalukat bemelegítésnek, majd alább olvashatjátok rövid interjúnkat a zenekarral!

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Rózsa Tomi: Én azért szoktam mozogni a színpadon, mert így nehezebben találnak el a sörösüvegekkel. A teremben meg, hogy a csótányok ne tudjanak felmászni a lábamra. Ezek eléggé rendesen mozgatnak mindig. A dalokat meg az egyszerű, munkás hétköznapok inspirálják. Engem pedig a munkáshétköznapokon kívül az inspirál, hogy JC-vel zenélhetek. Imádom a kis szamuráj fejét.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

JC: Cél egy olyan zenekar létrehozása, amin nem fog az idő, ami tud maradandót alkotni, még ha csak egy szűk szubkultúrális kör számára is. A kezdeti rövid HC-punk témákat egyre inkább felváltják a stoner beütésű darabok, a kicsavartabb dalszerkezetek A rövidtávú célok út közben mindig formálódnak. És a stílus sem annyira kötött, elég nagy műfajbeli ugrálásokat el tudunk képzelni ANTAL-on belül.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Rózsa Tomi: A régi rövidebb anyagokat átjárták a nyálas, érzelmes töltésű szövegek. Most inkább hedonista szövegeken dolgozom. Hiszek abban, hogy mind a hárman Dionüszosz, de legalább Acélos Balázs titkos leszármazottai vagyunk. Így most ezek a dolgok mozgatják a fantáziámat szövegírás közben.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

JC: Mindkettő fontos számunkra. Én személy szerint csak az előbbit éltem át ezzel a bandával, de lényegesnek tartom persze színvonalas felvételek készítését is. Élő koncerten az extatikus állapot elérése a cél és hogy emlékezetes élményt nyújtsunk. Ha jó a közönség és a stílusunkhoz illő környezetben (mint pl. Dürer pinyó), megfelelő színvonalon tudunk megszólalni, akkor öröm az élő zenélés. Szerencsére Tomi általában jól szervezi az ilyen bulikat, és nem kell órákat pakolni a happeningek előtt, után.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Rózsa Tomi: Csak más stílusokból merítünk. De én a legjobban a gulyásleves aljából, a sűrűjéből szeretek nagyot meríteni. Amúgy a metalban nincs is nagyon olyan cucc, ami inspirálna. Minek írjam meg ugyanazt a DZSI-DZSI témát, amit már 20 évvel ezelőtt megírt a Sepu? Szerintem, bátran kell nyitni más műfajok felé, sőt KÖTELEZŐ! Ha valaki azt mondja, hogy ő csak metalt hallgat hát…. Oké, 15 évesen még elmegy, de egy kor után már eléggé gáz.

ANTAL. A névválasztás egészen egyedi. Honnan jött az ötlet? 🙂

Kellemes késő nyári délután volt. Éppen a Jolana Blastbeat zenekar teljes legénysége varrta a karomat, amikor azon tanakodtunk, hogy kéne egy olyan zenekari név, ami nem avétos és tisztelet parancsol. Ezt megfejeltük azzal, hogyha zenekarnév, akkor legyen egy NÉV. Így ugrott be, hogy legyen ANTAL, ha már József nem lehetünk. Kiszeretném emelni, hogy kimondottan ügyelünk arra, hogy nagybetűvel kell írni a nevünket! Ez nem holmi gitt egylet….

Ez az igazi zsigeri ösztönzene milyen szervezettséget igényel, ha dalírásról van szó? Van bármilyen szabályrendszer erre nálatok, vagy csak megy bele minden a füstös levegőbe és megszületik belőle ANTAL?

Rózsa Tomi: Mikor JC beszállt a zenekarba aláírattam vele egy szerződést, ami komoly szabályrendszert tartalmazott. Csak úgy írhat dalt, ha előtte lévő napon esik, ő pedig teázik egyet délután négy óra negyvenkor. Ha ezek a feltételek teljesülnek akkor a szigorúan füstmentes próbateremben bemutathatja nekem a riffeket. Én pedig úgy művelem eme művészetet, hogy gitárt fogok itthon és prüntyögök. Ha ez nem válik be, akkor a próbán a legszarabb riffet kinevezzük az új dalunknak.

A hét zenekara az ANTAL! Kellemes délutáni teázásokhoz kifejezetten ajánljuk! Füstmentes, kulturált hetet kívánunk! Jövőhéten jelentkezünk!

E-mail: antalband@gmail.com

Facebook: facebook.com/antalband

Bandcamp: https://antalhungary.bandcamp.com

Youtube: Antal band official

// //