fbpx

BULLET FOR MY VALENTINE – Metalcore fesztivál a Parkban!

Mindig tudnak érdekes és izgalmasabbnál-izgalmasabb kooperációk összejönni egy-egy koncert erejéig, ám a New Beat által június 18.-ára szervezett metalcore fesztivál különösen nagy zsúrnak ígérkezik. Elsősorban annak tekintetében, hogy a wales-i Bullet for my Valentine mellett a világszerte is igen közkedvelt Asking Alexandria is ellátogat velük együtt hozzánk, ráadásul mellettük három szemtelen és profi bandát is kapunk bemelegítésnek. Mindezek tükrében már nem is számítanak olyan drágának az estére a jegyek, melyek fogynak is rendesen, nem akarok senkit ijesztgetni, hiszen a Budapest Park nem kicsi, de egy ekkora party-hoz talán nem lesz elég nagy… Igyekezzetek!

31189590_2180119621999925_6708113075192463360_o

Az est első bemelegítője a SHVPES (Shapes) lesz, akik szintén Nagy-Britanniából, Birmingham-ből érkeznek hozzánk. A 2009-ben alakult, azóta pedig már a Spinefarm Records égisze alatt mozgó öt tagú csapat dallamos-, már-már popos ívű refrénekben utazik, bár nem határolja be a muzsikáját, ők is leginkább a metalcore felé húznak. A banda egyre inkább kereszttűzbe kerül a feltörekvő, fiatal bandák brit-, de nemzetközi színterén is és növekvő  népszerűségük talán nem is véletlen. Érdemes lesz korán érkezni és belelesni a következő generáció zeneiségébe.

Második nekifutásként a Bless the Fall zúzdájába leshetünk majd bele. A tengerentúlról, Arizonából érkező brigád szintén a műfaj új úttörőjének számíthat, a megszokott, ám mégis szerethető, zúzós hangzásokat és témákat post-hardcore-os és elektronikus témákkal, nagyívű, énekelhető dalalmokkal fűszerezik, így ezzel valamiféle újnak ható-, ám mégiscsak ismerős muzsikát hoznak létre. Többek között nálunk a március második felében megjelent új albumukat is igyekeznek majd bemutatni, melyen olyan feszültség- és harag-kieresztők találhatók, mint például ez itt:

Ezt követően ugrunk is majd egy kategóriát feljebb a Ruhr-vidékről, Essen-ből származó, már öreg harcosnak számító Caliban által. Az öt tagú német együttes talán le is visz majd minket egy kicsit a mélybe, de ezt nem biztos, hogy mindenki sajnálni fogja, egy kis jó hardcore ízű muzsika sose rossz, ugyebár… Még a múlt évezredben, 1997-ben alakult Caliban 11 tételes diszkográfiájából bőven válogathat az estén, talán kevés is lesz nekik és nekünk is az az idő, amit együtt tölthetünk majd. Legutóbbi lemezük Elements címmel 2018 áprilisának elején került a piacra, így biztosan ezen lemez számai által is le fogják ordítani Andreas Dörner-ék a fejünket. Alig tudjuk kivárni!

Az biztos, hogy az est egyik legjobban várt- és talán második fő fellépőjének is nevezhető együttes az Asking Alexandria lesz. 2006-os debütálásuk óta hatalmas ívet járt be a karrierjük, nevüket kimondva/ meglátva pedig talán kevesen vannak metal körökben, akik ne viszonyulnának valahogyan hozzájuk.

Az elmúlt években a szemek és fülek elé leginkább az útkeresésük miatt kerültek be. Első három albumuk sikereit követően a belső ellentétek-, valamint Danny Worsnop -mondjuk úgy, hogy- magánéleti problémái végett az énekes kikerült a csapatból. Az Asking Alexandria 2016-ban az ukrán származású Denis Stoff hangjával jelentette meg a sokak által vitatott The Black lemezt, mely a felemás mivolta ellenére csak keveset csorbított a banda sikerein. Ugyanakkor végül az ellentéteket félretéve és megbeszélve Danny 2017-ben végül visszatért a csapat tagjai közé és szintén a tavalyi évben meg is jelentették legújabb-, sokat-, de leginkább újradefiniálást sejtető self-titled albumukat. Ennél fogva nálunk már egyértelműen egy változó zeneiséggel, ám frissen, erővel telten érkező Asking Alexandria robban majd be a színpadon.

Kicsit másképp, de az elmúlt években mégis csak hasonló cipőben utazott az est fő bandája, az 1998-as alakulású, bridgend-i Bullet for my Valentine.

c_bullaed

A csapat első három albumával (The Poison – 2005, Scream Aim Fire – 2008, Fever – 2010) töretlenül haladt felfele azon a bizonyos lépcsőn, de úgy, hogy körülbelül fél évtized alatt Európa egyik legnagyobb, legkedveltebb és legismertebb metal/metalcore zenekarává avanzsálódott. Sikert-sikerre halmozva zsebelhettek be számos elismerést, az ebből adódó nyomásnak ugyanakkor meg is lett a negatív kihatása.

Azóta Matt Tuck is elismerte, hogy a 2013-ban kiadott Temper Temper egy félresikerült lemez lett, leginkább kiadói nyomásra, ám ez a korong nem kicsit törte meg a banda lendületét. Nem csak stílus, de külcsín váltáson is keresztülmentek és egyébként később sem volt könnyű visszajönni a megfelelő- és egyébként megérdemelt szintre. A 2015-ös, ötödik BFMV album (Venom) viszont egy viszonylag korrekt visszatérésnek számított, számos sikeres turnét maga után vonzva. Időközben az alapító énekes, valamint hű társán, a gitáros Michael Padget-en kívül a tagság fele is kicserélődött. Az azóta megszilárdulni látszó csapat új elemei: Jamie Mathias (basszus, vokálok), Jason Bowld (dobok).

Ugyanakkor mostanra már bőven új erőre kapott a Bullet, talán aktívabbak és jobbak, mint egykori fénykorukban, ezt az újonnan felszökő népszerűségük is talán igazolja. Lehet, hogy nem is bizonyul olyan negatívnak az új számaikban is fellelhető új, általuk eddig járatlan irány… Nem sokkal budapesti koncertjük után a hatodik albumuk is meg fog jelenni (2018.06.29.) Gravity címmel, így a régi klasszikusok között biztosan kapunk majd számos finomságot is!

Reméljük sikerült meggyőznünk titeket, szóval kattingassatok lentebb, vásároljatok jegyet és gyertek el! Találkozzunk a Budapest Parkban!

Elérhetőségek:

Esemény

SHVPESBless the FallCalibanAsking AlexandriaBullet for my Valentine

(Írta: Vágány Norbert)

// //