fbpx

Bestflair

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

DCIM100GOPROGOPR0546.JPG

A hét zenekara: Bestflair

Műfaj: Alternatív Metal

Megalakulás éve: 2012

Város: Győr

A Hét Zenekarában ezen a héten egy vidéki, női vokállal operáló, alternatív metal bandát mutatunk be nektek. A zenekar 2011-ben feldolgozásokkal kezdte meg munkálatait, de hivatalosan 2012-től jegyzik magukat, ugyanis innentől kezdtek el saját dalokat írni, valamint saját stílusukat kialakítani. A zenekar stílusát alternatív rock, nu- és agresszívabb metál elemek fúziói alkotják. Több tagcsere és több évnyi munka után 2015-től él a jelenlegi formáció. Több sikeres helyi és vidéki fellépés mellett egy 2012-es zenei megmérettetésen kiváló helyezést értek el, valamint elnyerték a legjobb énekesnek járó díjat. Első hivatalos ep-jük 2014-ben jelent meg No More Masquerade címen. Ezt követte 2017-ben a már új felállással készült Under The Shades címre keresztelt ep!

A kérdéseinkre adott válaszaikat a videó után olvashatjátok. Rengeteg érdekes infó és kellemes muzsika, jó szórakozást kívánunk hozzá! 😉

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Miki: Számomra az, hogy a számaink eljussanak egy olyan pontra, mint amit akkor érzek, mikor a kedvenc zenekaraimat hallgatom. Egy szóval: érzések. Hogy az emberek érezzék és átéljék, mikor odakenjük neki! 😀 Engem ez mozgat leginkább és remélem ez át is jön a közönségnek.

Edem: Lehet közhelyesen hangzik, de részemről a zene és a zenélés iránti szeretet, amiből reméljük minél többet sikerül átadni a nagyérdeműnek is.

Dominik: Plusz, hogy a koncertjeinkre eljutó emberek kikapcsolódhassanak és zúzhassanak velünk együtt. 😛

Csabi: Azok az érzések, amiket a fellépések alatt tapasztalok. Mikor látom, hogy az embereknek tetszik, amit csinálunk és így egy dimenzióba kerülünk velük.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Miki: Cél? Ez nehéz kérdés egy amatőr, fel nem kapott underground bandától… talán a fennmaradás és hogy minél több emberhez eljusson az, amit csinálunk. Ha ez stabilan megvan, akkor pedig jöhet a terjeszkedés! Mert ugye az a birodalom, ami nem tud terjeszkedni az elbukik! 😀 Legelső és legfontosabb cél, hogy megismertessük és megszerettessük magunkat az emberekkel!

Csabi: Célunk hogy fejlődjünk, egyre jobb és komplexebb számokat írjunk, amikkel kivívhatjuk a közönség elismerését.

Andi: Igen, persze hogy van célunk, de a végső célt szerintem még mi sem tudjuk pontosan megfogalmazni. Elsősorban szórakoztatni és szórakozni szeretnénk. Átadni azt az energiát, amire a közönségnek szüksége van és ezáltal mi is feltöltődünk. Egy-egy jól sikerült koncert után úgy érezzük, hogy “igen, ezért csináljuk”. Az elismerés is nagyon fontos, illetve az, hogy minél többen megismerjenek minket és tényleg szeressék a zenénket. Az idő múlásával a céljaink nem változtak, maximum több ráncunk lett.

Edem: Minimális célunk a maximum! 😀 Igyekszünk masszív, kemény dalokat írni úgy, hogy közben a dallamossága se vesszen ki a számoknak. A cél szerintem változatlan: fennmaradni és fenntartani az underground színteret. Amíg legalább egy kis igény tapasztalható, addig érdemes küzdeni érte!

Dominik: Hogy még jó 10-20 évig zenélhessünk és ne hagyjuk elveszni az undergroundot. Bár lássuk be: lévén, hogy fiatalabb vagyok a többieknél (jóval fiatalabb), kénytelenek lesznek járókerettel is zenélni, ha ekkora távlatokban gondolkodunk. 😀

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Edem: A dalszövegírás Andi reszortja. Nem okoskodunk bele, hiszen nem mi fogjuk elénekelni őket. Andi is így adhatja elő őket a legnagyobb beleéléssel, érezheti leginkább sajátjainak… mivel azok is! 😀

Miki: Nem vagyunk egy politikai zenekar. Szóval ha képben is vagyunk az aktuális témákkal, akkor sem fogjuk ezt belepasszírozni a zenénkbe. Tartalmilag a szövegek döntő többségben Andi érzéseiről, átvitt értelemben az életéről, vízióiról szólnak.

Andi: Valóban az én részem a szövegírás, viszont ehhez általában szükségem van arra, hogy már meglegyen egy gitár dallam vagy akkord menet és abból inspirálódhassak. A szövegek témáját is nagy mértékben befolyásolja az adott szám hangulata. Sok változás történt eddig az életemben és úgy vagyok vele, hogy ahelyett, hogy egy-egy ilyen élményt elfojtanék, jobb ha kiénekelem magamból. Sokszor metaforikus szövegeket írok, amiből nem olvasható ki rögtön egyértelmű mondanivaló, csak ha az ember jobban mögé néz. Szeretem a meghökkentést, szeretem ha az embereket ki lehet mozdítani kicsit a komfortzónájukból, ezért előfordul az is, hogy olyan szöveget írok, ami finomkodás nélkül az arcodba vágja a konkrét érzéseket. Egy kicsit minden szöveg az életem naplójából egy-egy lapnak tekinthető. Ezért sem szeretem, ha valaki faggat, miről szólnak pontosan a szövegek. Mindenki máshogy értelmezheti őket és mindenkinek mást jelenthet.

Csabi : Részemről én sohasem a szövegek miatt hallgattam zenéket, maximum nagy ritkán. Rám inkább az ének dallama és a zene fúziója által kifejtett érzések amik hatással vannak. Saját zenénkben is inkább e két dolog harmóniája számít számomra.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Miki: Mindenképp élő! Jó a stúdió is, azonban ezzel kapcsolatban nagyon nagy tapasztalattal még nem rendelkezünk. Viszont, ha már inkább élő zenekar vagyunk, minden szempontból jobb lenne, ha ekképp tudnánk igazán érvényesülni. Persze akadnak hibák… törekszünk ezek felismerésére és javítására! Jó, ha az ember mind a két helyen jól és otthonosan érzi magát, de számomra az az igazi, mikor a színpad elől jönnek a visszajelzések (főleg ha pozitív :D). Az csak egy dolog, ha egy szám vagy lemez jól szól felvételről, de ha elmész a koncertre és az élő teljesítmény csalódást okoz annál lehangolóbb talán nincs is.

Edem: Valóban inkább élő, bár igyekszünk már számíráskor figyelembe venni, hogy a születendő dal, hogyan szól majd felvételről. Mindkét formát egyenlően fontosnak tartom. Sajnos a mai világban inkább a felvételekre nagyobb az igény, mint élő zenére, főleg amatőr zenekarok esetében. Mi viszont szeretnénk életben tartani a koncerteket és az élő zenét. Hiszem, hogy eljön majd egy új generáció, aki ugyanúgy szeret koncertekre járni és élő zenét hallgatni, ahogy mi tettük anno. De öregnek érzem magam most! 😀

Andi: Szerintem a koncert adja meg azt a löketet, amire szükségünk van. A hangerő, a közönség, a hangulat nem hasonlítható össze egy steril stúdiókörnyezettel. Én is hiszek még a koncertrejárás feltámadásában! 😀

Dominik: Plusz egy az élő produkcióra! A koncerteken tudjuk igazán magunkkal húzni a közönséget. Ha ez nem sikerül, akkor még tökéletesebbé kell tenni. Addig addig kell fejlesztgetni, míg az utolsó ember is meg nem mozdul és át nem érzi azt, amit mi.

Csabi: Ez nehéz kérdés, mivel az élő zene és annak felvett verziója másképp szólal meg. Fontos, hogy mindkettő ugyanolyan erőt és lendületet közvetítsen. Ennek ellenére számomra is az élő zene a kicsit fontosabb, mert ott tudjuk direkt módon megmutatni magunkat. Mindkét fronton a tökéletességre kell törekedni.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Miki: Nyitott vagyok és még talán minimális mennyiségben fel is használok ezt-azt. Rám inkább saját zenésztársaim vannak a legnagyobb hatással! Hozzájuk próbálom igazítani mindazt, ami éppen igénye az adott produkciónak, amin dolgozunk. Igen, Ők vannak rám a legnagyobb hatással! He-he…

Andi: Nagyon sok stílust szeretek a metal-on kívül is. Úgy gondolom, hogy nem szabad behatárolni az inspirációs lehetőségeinket. Minél több téren kell fejleszteni magunkat, nehogy ellaposodjunk. Tudat alatt minden hatással van ránk, ha akarjuk, ha nem. És igen, Miki is nagy inspiráció számunkra, kölcsön nyali visszajár! 🙂

Dominik: Teljes mértékben nyitott vagyok. Más stílusú zenét ugyan nem szívesen játszanék, de meghallgatni szinte bármit meghallgatok, ami igényes és tetszik a fülemnek. Meríteni esetenként szerintem lehet belőlük. 🙂

Edem: Rengeteg különböző stílusú zenét kedvelek. Nálam nem a műfajon van a hangsúly, sokkal inkább a minőségen, a zeneiségen. Úgy gondolom, hogy akaratlanul is magunkkal hozunk a kedvenc előadóinktól valamennyit a saját zenénkbe.

Csabi: Nagyon is nyitott vagyok, ezt Mikitől meg is kapom mindig. 🙂 Zene téren mindenevő vagyok, de a metal az első. Viszont maga a zeneírás már más téma. Ott ötünk elképzelését kell egybecsiszolni. Mindenki hozza a saját egyéniségét, zenei ízlését és a végén a közös nevező érvényesül. Ez a szép ebben, hogy öt merőben különböző személyiség megtalálja azt a közös pontot, amiben hasonló az ízlése.

Idén jelent meg Under The Shades címmel az új EP-tek. Milyen az anyag fogadtatása és mik a tervek jövőre?

Miki: Imádják! Ezzel kel és fekszik a régió! Csak viccelek… Komolyra fordítva a szót: a bulik hangulatából ítélve szeretik, viszont nagy számokról nem tudok nyilatkozni. Szerintem mindenki tisztában van a lehetőségekkel azon a szinten, ahol mi most vagyunk. Nagyon hígul a piac. Mióta mi létezünk számtalan zenekar alakult és hullt a porba kis idő után. Mi akkor is ott voltunk, vagyunk és leszünk is! Ha mindez megvan és még sokáig együtt zenélünk, akkor egyenes az út a világhír felé! 😉

Dominik: Ami visszajelzés érkezett az pozitív, valamint a koncert-tapasztalatok is jók. A következő anyagot megpróbáljuk még több emberhez eljuttatni és reméljük a jelenleginél is jobb lesz a fogadtatása.

Andi: Az Under The Shades olyan stílusú számokat tartalmaz, ami jelenleg leginkább meghatároz minket. Ezt próbáltuk minél jobb minőségben összegyúrni. Pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól, akikhez eljutott az anyag. Több helyen is promóztuk magunkat, ami egy kevésbé ismert zenekar esetében, mint tudjuk, nem a legegyszerűbb feladat. Jövőre szeretnénk még több koncertet adni és eljutni olyan helyekre is, ahol még nem játszottunk, bővítve a jelenlegi rajongói kört. És ahogy már Miki kifejtette: végső célunk a világuralom és egy intergalaktikus metál stílus megteremtése! 😀

Nagyon köszönjük a Bestflair csapatának, hogy mindannyian rendelkezésünkre álltak, és ilyet terjedelmes és tartalmas interjút készíthettünk velük! Kívánjuk nekik a legjobbakat és reméljük, hogy egyedi és energikus zenéjük minél több emberhez eljut! Hallgassátok és osszátok ti is, mert megérdemlik! 🙂

Facebook: https://www.facebook.com/bestflairmusic/

Bandcamp: https://bestflair.bandcamp.com/

YouTube: https://www.youtube.com/Bestflair%20BfMUSIC

Instagram: https://www.instagram.com/bestflair/

// //