fbpx

Bagira – Angolul is felvettek egy EP-t, a modern metal csapat nyit Európára is

Processed with VSCO with a6 preset

Itthon aligha hallotta már a nagyérdemű a Bagira nevét, így ezt a kis csorbát kiküszöbölendő, következzen egy kis értekezés az orosz groove metal bandáról, A dzsungel könyve párducának nevét viselő Bagira-ról. Fogadjátok nagy üdvrivalgással a női frontos kvintettet!

A kezdetekben még klasszikus, dallamos metált játszó bandát két jelenlegi tag alapította 2011-ben Kazany városában: az énekesnő, Alla Bulgakova, valamint a gitáros, Alexander Shadrov. Az idő előrehaladtával egyre inkább nyitnak más stíluselemek felé, a tiszta ének mellett most már Alla hörgése adja meg a pluszt az eddigi felvételekhez képest.

Már három nagylemezt tudhatnak maguk mögött, ezek mellet számos single-t, sőt, több feldolgozást is készítettek népszerű orosz és angol dalokból. Az utolsó albumukat, a Scars-t 2017-ben rögzítették és adták ki a Fono Ltd. által 2017-ben. 2018-ban három orosz nyelvű dalt vettek fel a gitáros saját stúdiójában, és bár ezeket nem reklámozták nemzetközi szinten, mégis nagy érdeklődést tanúsítottak feléjük Oroszországon kívüli hallgatók is.

Idén nyáron két régebbi dalukat rögzítették újra, és fontos mozzanat, hogy azok angol szöveget kaptak – a banda történetében először. Ezeket egy EP formájában jelentették meg augusztus 20-án From Russia With Groove címen. A kétszámos kislemez egy jellemzően riffelős, dallamos gitártémákkal kiegészített zenei anyag, sok szólóval és atmoszférikus komponensekkel. Mindezt Alla nagy skálán mozgó vokáljai koronázzák meg, hol tisztán csengő dallamokkal, hol tekintélyt parancsoló hörgéssel, ami érdekes kontrasztot ad a kemény zenének.

Az énekesnő a következő szavakkal számol be az EP megjelenéséről és annak céljáról: “Oroszországban élünk, Oroszországban játsszuk a zenénket, imádjuk az orosz hallgatóinkat. De az új EP-nkkel egy erőteljes “Hello World!”-öt akarunk kiáltani. Ez az én kétségbeesett himnuszom. Kivettem egy darabot a lelkemből és belehelyeztem ezekbe a dalokba. Tehát ez az, amit mi itt, Oroszországban alkotunk, reméljük, élvezni fogjátok.

Írta: Kovács Barbara

// //