fbpx

Miért örülhet az, akinek megvan a jegye Tormentorra?

Hogyha az extrém metalról beszélünk, a manapság divatos nevek mellett aligha kerülhetőek el a leszármazott műfajok előfutárai, illetve korai képviselői, akik nélkül a fémzene extrémebb válfajait képviselő zenekarok aligha hangzanának úgy, ahogy. Rengeteg nevet fel lehetne most sorolni, a teljesség igénye nélkül pedig hangozzék el Quorthon mesteri gépezete, a Bathory, a Sodom (a mi szempontunkból főként a korai évek a fontosak), a brazil Sarcófago, a Hellhammer és a Celtic Frost, valamint a kelet-európai színtéren talán teljesen egyedülálló Tormentor.

Tormentor

Cikkünk címszereplője a magyar csapat, hiszen a kultikus brigád pár koncert erejéig újra összeáll, ezek közül az első pedig április 21-én lesz az A38 Hajó fedélzetén. Az apropót többek között az Anno Domini című album megjelenésének harmincadik évfordulója adja, a többi tényezőről pedig Csihar Attilával beszélgettünk nem is olyan régen. Az A38-as koncert nemcsak amiatt érdekes, mert ez lesz az első a visszatérő koncertek közül, hanem azért is, mert a Rockmaraton fesztivál pénteki napját nem számítva ez az egyetlen hazai dátum, illetve az egyetlen klubkoncert a turné során. A történelmi jelentőségű estén a hazai színtér egyik kiemelkedő csapata, a Perihelion, valamint a hinduizmussal foglalkozó cseh black metal csapat, a Cult Of Fire is tiszteletét teszi majd.

Csihar Attila bizonyára sokak számára ismerős, leginkább a Mayhem révén, ahova voltaképpen a Tormentor végett került. Dead, a Mayhem klasszikus felállásának hírhedt frontembere ugyanis ismerte a magyar zenekar munkásságát, így a halála után az énekes nélkül maradt együttes számára kézenfekvő volt, hogy Attilát keressék meg az ajánlattal – még ’ 91-ben. A Tormentor azonban nemcsak Deadre volt nagy hatással, olyan zenekarok hivatkoztak a Tormentorra követendő példaként és inspirációként, mint az Emperor vagy a Dissection.

Az A38-as koncert viszont nemcsak emiatt lesz érdekes. Az elkövetkezendő fellépések mindegyikén az Anno Domini album felállása fog játszani, kiegészülvén a jelenleg Nifelheim-tag Buday Tamással, aki a 7th Day Of Doom című Tormentor demón pengette a húrokat. A hajó fedélzetén azonban zenekar a teljes Anno Dominit előadja majd, úgyhogy igazi kuriózumnak ígérkezik a koncert.

Rossz hír, hogy a buli már sold outos, úgyhogy érdemes lecsapni az ilyenkor gyakorta felbukkanó eladó jegyekre, hiszen legközelebb csak a Rockmaratonon láthatjuk majd hazai színekben a Tormentort.

Az este folyamán tiszteletét teszi majd a cseh Cult Of Fire is, az ő fellépésük pedig garantáltan maradandó élmény lesz. A nevük alapján először a zoroasztrianizmus, a perzsák ősi tűztisztelő vallása jutott az eszembe, a trió azonban sokkal inkább a hinduizmussal és védikus szertartásokkal foglalkozik, melyek nem csak az igen eredeti zenében, hanem a koncertek látványvilágában is megjelennek. A csapat mélyen spirituális zenét játszik, körbejárva az élet és a halál témakörét egyaránt.

Ha a zenéjüket kellene besorolni valahová, igen nagy bajban lennék, ugyanis mint megannyi más újhullámos black metal zenekarnál, náluk is több műfaj ötvöződik, keveredik egymással. A gyökerek tagadhatatlanok, a gitárriffek terén is igen erős a társaság, de az indiai hangszerek használata sem idegen tőlük. Dalaikban a harangoktól a szitárig sok minden megszólal, ezt pedig gyakran mantrázással fokozzák. A zenei zsenialitáshoz teátrális színpadkép párosul: gyertyák, koponyák, oltárok, lengyel testvéreikhez hasonlóan pedig – gondolok most a Batushkára és a Mgłára – eltakart arcok.

A harmadik színpadra lépő társulat a hazai Perihelion. Az avantgárd, post-black metal vonalon mozgó együttesről viszonylag sokat hallani mostanában, és nem csak hazai viszonylatban. A francia Apathia Recordshoz szerződött zenekar már három nagylemezt és két EP-t tudhat maga mögött, melyek minőségben is igencsak ott vannak a szeren. Sok tekintetben lehetne őket a Thy Catafalquehoz hasonlítani, hiszen a szövegek a Vasvári Gyula vezette Perihelionnál is igen erősek, a zene pedig mindkét formációnál a lélekhez szól. Emberünk egyébként a Thy Catafalque új albumán hallatja is a hangját, Kátai Tamás pedig bizonyára okkal kérte fel Gyulát a megtisztelő szerepre, hiszen a frontember remek énekhanggal rendelkezik, amit hogyha kienged, a katarzis szinte biztosan bekövetkezik.

Akinek van jegye, örülhet tehát, ugyanis egy igazán kiemelkedő felhozatalnak nézünk elébe szombat este az A38 fedélzetén. Akinek nincs, az se csüggedjen, hiszen a Cult Of Fire kivételével a többieket még elcsípheti itthon a nyár folyamán.

Írta: Béres Mátyás

// //