fbpx

Archaic

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

23423388_1890358120981046_1310778781_o

A hét zenekara: Archaic

Műfaj: Thrash metal

Alakulás éve: 2004

Város: Budapest

Az igazán archaikus névre keresztelt budapesti thrash brigád idén nyár végén/ ősz elején közel 5 év után adott újra koncertet, mely idő eltörpül amellett, hogy szinte kerek 10 éve jött ki a legutóbbi lemezük.

A hivatalosan 2004-ben alakul Archaic korábban kiadott egy demót (Good Day to Die… 2003), első nagylemezük a 2005-ös felvételeket követően 2006-ban jelent meg Time has come to Envy the Dead címmel a holland Vic Records gondozásában. 2007-ben sikeresen megnyerték a MetalChamp tehetségkutatójának budapesti, valamint bécsi fordulóját is, melynek köszönhetően még azon a nyáron fölléphettek a szlovéniai MetalChamp-en. Talán ennek is köszönhető, hogy anno a banda némi nemzetközi figyelmet is kapott. 2008-ban Németországban turnéztak a Testament társaságában, ám rajtuk kívül az idők során olyan bandák mellett is fölléphettek, mint az Ensiferum, a Dew Scented, a Behemoth vagy a Vader.

Ugyan az aktív éveket 2012-től a folyamatos tagcserék miatt egy passzívabb időszak követte, 2017 nyarának végén az Archaic derült égből villámcsapáskánt tért vissza a hazai thrash szintérre. Jelenlegi felállásuk: Illisz Ákos (bőgő), Szabó Csaba Zoltán (dob), Püski László (gitár), Jósa Tamás (ének). Utóbbi arany-hangját többek között olyan bandákból ismerhetjük, mint a DivideD, illetve az Iron Inside.

A ’szokásos’ Hét Zenekara kérdéseken kívül a főnix-szerű ébredésről, valamint az új lemezről faggattuk ki az Archaic-ot. Interjúnkat alább olvashatjátok.

23423583_1890358097647715_1932987225_o

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Egyszerűen szeretünk együtt zenélni, sörözni, barátokként összeröffenni és kidumálni a hétköznapokat. Aztán, mikor kellemesen túl vagyunk pár sörön, akkor nekiállunk jammelni és a mélyen szunnyadó gonosz a világra jön. Mindenkire hatással vannak a hétköznapi történések és emiatt néha lassabb, néha gyorsabb dolgok születnek. Évekig pl. nem is játszottunk thrasht, hanem egész mást. Hónapok is elteltek, hogy 160bmp alatt játszottunk, mert akkor éppen olyan volt a kedv.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Célok mindig vannak és voltak is. Talán nem lövök mellé, ha azt mondom, hogy a Slayer előtt játszani egy álom lenne. Persze talán nem állnánk meg, ha teljesülne… Volt szerencsénk 3 állomást a Testament előtt játszani a német turnéjukon és hatalmas élmény volt. Olyan érzés, amiben még szeretnénk részesek lenni, és mindenkinek kívánom az ilyen pillanatokat.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A dalszövegek készültek el legkésőbb a lemezhez. Központi szerepet játszanak, hiszen sokan nem is figyelnek a részletekre és mégiscsak elmondunk valamit a dalokkal. Az inspirációt a dalokhoz az élet adja. Számtalan kiváló dalszöveg téma vesz körbe minket. De bármilyen skatulya nélkül azért egy thrash zenekar nem énekelhet szivárványokról és pillangókról. Valójában 2 beteg elme találkozott a lemezen, Jósáé és Csabáé. Kb. 2 nap alatt írtuk meg az összes szöveget. Csaba hozott pár ötletet és Jósa Tomi meg szavakba öntötte a gondolatokat a maga beteg látásmódja szerint. Sok szöveg azért nem olyan egyértelmű, mint az elsőre tűnik. A dalok sebességéhez és minőségéhez elég jól passzoló szövegeket is sikerült írni, emiatt azt gondolom, elég jól helyén lesz az egész lemez.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mivel 2 lemezünk van ezért nem mondom, hogy otthonosan mozgunk a stúdióban 😀

A következő lemezünk munkálatai is valamikor tavaly augusztusban kezdődtek, ezért ez az egész stúdiózás elég hosszúra nyúlt, aztán mivel Csaba elég sokat szeret pöcsölni a dolgokon, ezért sokszor töltöttünk el órákat a stúdióban 1-2 apróbb módosítás miatt. Sokszor volt vita és nem egyetértés, hogy melyik részhez mit vegyünk fel, hogyan tovább… De a végeredmény a lényeg és az talán elég jól sikerült.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Teljes mértékben. Hiszen mi is szeretjük a zenét. Legyen az metal vagy más. Inspirációt inkább a sör adja, mert nem akarunk meríteni senkitől. Tényleg hetek, hónapok teltek el anélkül, hogy thrash-t nyomtunk volna a teremben. Több laza, rock ’n’ roll vagy stoneres számot írtunk. Talán egyszer ki is adjuk 😀 sőt, 2012-ben koncerteztünk is vele. Legtöbbször a jammelés is valami egyszerű rock dallal indul aztán 5 perc múlva azon kapjuk magunkat, hogy már megint szegelünk 😀 .

Szinte majdnem kerek 10 év után tértetek vissza új hanghordozóval. Mik- és milyen változások történtek az eltelt idő alatt a zenekarban/ zenekar körül?

Hosszú idő és emiatt nagyon sok változás volt a banda életében, amit felsorolni is nagyon hosszú lenne. Lényeg az, hogy most talán nem telik majd el 10 év a következő lemezig 🙂 Találtunk olyan arcokat, akikre bármikor számíthatunk ha éppen szükséges. Nem egy hálás feladat 40-50 percen keresztül kegyetlen sebességgel riffelni.

Nem rég jelentkeztetek egy új EP-vel, ami az In The Face Of Pain There Are No Heroes nevet kapta. Milyen volt a fogadtatása? Hogy érzitek, újra felkerült általa az Archaic a thrash térképre?

Az EP-t azért hoztuk ki mert szeptemberben volt egy „visszatérő” koncertünk a Dürer nagyteremben, ami magunkhoz mérten nagyon jól sikerült. Az bandcampre felkerült 3 nótát nagyon sokat meghallgatták, megvették, ezzel támogattak minket. Fórumokon és egyéb csatornákon nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. A legjobb az volt, hogy szinte a semmiből robbant be az EP, meglepve a saját rajongóinkat is. Persze, postoltunk 1-2 képet, hogy „valami zajlik” de amikor megjelent az EP, sokan írtak, hogy egyszerűen az „év meglepetése” volt az EP! 😀 De azért nagyobb közönséghez szeretnénk eljuttatni a lemezt.

Az új nagylemezetek előre láthatólag a Hammer World december-januári, 300. jubileumi számában fog megjelenni. Így nem is kevés emberhez fog eljutni az új anyag, hiszen országos terjesztésben, megannyi újságárusnál kapható lesz. Milyen infókat árulhattok el nekünk erről az új albumról?

Nagyon várjuk a megjelenést! Ezen dolgoztunk több mint 1 éven keresztül. Nagyon örülök az MHH-s lehetőségnek. Őket pozitív meglepetésként érte, hogy ilyen erős lemezt készítettünk, ezért közösen megpróbálunk valami nagyot dobbantani, ennek első lépése a HammerWorld újság melléklete lesz. Onnan majd szépen épitkezünk tovább. Reméljük a közönségnek is tetszik majd a masszív és nagyon erős zene.

Ha két kiemelt számot kéne róla mondanotok akkor melyek lennének azok és miért?

A következő lemezünk 12 dalt fog tartalmazni. Személyes kedvenc nem nagyon van mert mind a 12 szám nagyon hosszan- és bizonyos hatás után készült. Ezért talán érződik is a lemezen, hogy hatásaiban sincs 2 egyforma szám. 10 évünk volt megírni ezt a lemezt ezért éppen eléggé megértek a számok ahhoz, hogy a világra szabadítsuk.

Talán a Don’t say a word és a Two minutes of hate c. dalok lennének. Az előbbit a húzós, komplex és feszes témája miatt lehetne kiemelni míg a másikat a szövege miatt. Szintén húzós és kegyetlen riffelésen felül nagyon jó mondani valója van a szövegnek, amit az Orwell-i 1984 ihletett.

Mik a tervek, hogyan mutatjátok be a lemezt a közeljövőben?

Tervben nagyon sok minden van, meglátjuk, hogy a közönség hogyan fogadja a lemezt. 1 koncertünk biztosan lesz Ózd-on december 29-én a Remorse, Pokolgép, 213 társaságában de szeretnénk azért több helyen bemutatni a lemezt. Jövő nyárra is tervben van pár fesztivál, erről majd bővebben találtok infókat a Facebook oldalunkon.

Köszönjük!

Ehéten tehát a Metal.hu-n Hét Zenekaraként az Archaic-ot ismerhettétek meg. Alább mindenféle elérhetőségüket megtalálhatjátok, amíg pedig nem jön ki a december Hammer, addig lejjebb hangolódásképpen a legutóbbi EP-t is végig fülelhetitek! ?

23432822_1890358037647721_964568497_o

Social

FacebookYouTubeBandcamp

In The Face Of Pain There Ara No Heroes EP (2017)

(Fenti EP ide kattintva a legtöbb zenei megosztón megtalálható)

Time has come to Envy the Dead LP (2006)

// //