fbpx

Arch Enemy – As the Stages Burn! (2017)

1000x1000Előadó: Arch Enemy

Album: As the Stages Burn!

Származás: Svédország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Melodic death metal

Honlap: http://www.archenemy.net

Értékelés: 8/10

 

Anno mindenki lesett egy nagyot, amikor Angela Gossow közreműködésére Alissa White-Gluz lett az Arch Enemy énekese, ám nagyobb felhördülés és felháborodás nem történt. A poszt átvétele tök simán lezajlott, a rajongók hamar befogadták ezt a kanadai kislányt. Nem véletlen ezek után, hogy a világnak látnia kellett, nem is egyszer, de igen sokszor őket minden felé, ráadásul azóta Jeff Loomis is csatlakozott hozzájuk. A (szinte) hibátlanra sikerült War Eternal-lal kimaxolták a turnézás fogalmát, a 2014-es megjelenés óta nálunk is nem kevesebb, mint négyszer jártak, egy hét múlva pedig ötödjére is láthatjuk őket a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon. Az biztos, hogy ez a banda nem tud pihenni, bár így kevésbé unikális egy-egy koncertjük, azért nem kevesen örülünk nekik, és nem kicsit.

Ezeknek a koncertekkel teli éveknek méltó lezárása (vagy akárhogy is hívjuk, hiszen még bőven zajlik a turné) a március végén megjelent, nagyon viccesnek, és találó címűnek szánt As the Stages Burn! DVD.  Ez a videó anyag természetesen rengeteg formátumban és különböző kiadásban megjelent, szebbnél-szebb és sötétnél-sötétebb csomagolásokban. Aki igazi gyűjtő, annak kötelező darab valamelyik verziója, például az alábbi:

No de az anyag belülről se semmi. Kapunk például egy komplett Wackenes koncertet, 1 és negyed órában, ami a DVD törzsét adja. Egy szuper jó és hangulatos, ám túlzottan nem elnyújtott intro után simán kapjuk a death metal darálást. Nagyon látszik, hogy a színpadképre adnak, kicsit a Powerwolf stilizált templomi belsőjéhez tudnám hasonlítani a díszletet, ez mégis komolyabb, sejtelmesebb és inkább csak egy enyhe feelinget ad, nincs különösebb funkciója, ám mégis tetszetős. A kamerakezelés viszont hagy némi kivetnivalót maga után… Nagy divat mostanában, hogy a pörgősség leképezése végett kapkodósra veszik a vágást, ez végülis be is illene a képbe az Arch Enemynél, ám itt inkább zavaró. Amint belemélyedne az ember egy-egy jelenetbe (mondjuk egy-egy Alissa-s üvöltésbe, vagy egy-egy AmottLoomis ikergitárba), rögtön jön egy vágás, ami miatt néha nehezen élvezhetővé válik a felvétel. Ugyanakkor ezt leszámítva nagyon is jó kiadványról beszélhetünk. A fények tökéletesek, az átkötők nem túlnyújtottak, és amennyit látunk a dolgokból, azok hibátlan felvételek. A War Eternal turnéhoz igazodva előtérben vannak az utolsó albumos számok, ám mégsem túlzottan, az outroval együtt 17 számos szettből 5 a legutóbbi kiadványról ismeretes. Többek között ilyenek az As the Pages Burn, a Stolen Life, a War Eternal vagy az Avalanche. Utóbbinak különlegessége, hogy a stúdióalbummal egyetemben itt is hallhatjuk Alissa-t néhány pillanatra tisztán is énekelni. Persze nem lenne Arch Enemys, ha ez a világ kerülne előtérbe, azért hátha ráerősítenek egy kicsit az őszre ígérkező albumon erre is.

Egyébként Alissa esetében nagyon kettős érzetem van. Ének terén nem mindig tudja hozni a felvételek színvonalát, ez főleg a régebbi számoknál érzékelhető, ám azt sem lehet mondani, hogy rosszabb lenne, inkább más. Ugyanakkor nagyon vicces ez a rohangálós kék hajú kislány a megfontoltan és albumminőségben muzsikát szállító srácok mellett. Mindenesetre tiszteletre méltó, hogy mennyi energiája van és mennyi energiát tud küldeni a közönségének (még képernyőn keresztül is). Sokaknak nem jön be a metal szcénán belül egyre divatosabbá váló egészséges életmód és ennek vonulatai, ám ettől a csajtól szerintem el is lehet hinni ezt az egészet, főleg, hogy a közösségi médiáin is hozzáértően közvetíti ezt az életmódot, az állat- és környezetvédelmet. Na de kanyarodjunk vissza a dvd-hez!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bőven vannak itt régi klasszikusok is. Az egyik leghangulatosabb, felvétel szempontjából is, a No Gods, No Masters, melynek elején énekesnőnk ugrálásra buzdította a népet, így a szám elején egy jó darabig távlati perspektívából szemlélhetjük az egekig szökkenő, több tízezres tömeget. E track mellett olyan oldschool tételeket hallhatunk még, mint például a My Apocalypse, a Fileds of Desolation, a Nemesis vagy a az Under Black Flags We March. Persze, anno a két Amott tesó közös gitárjátékának volt egy külön utánozhatatlan varázsa, azért az se semmi, amit Michael és Jeff tolnak, például akár az utoljára említett szám középrészénél történő összeállásukkor. Persze ne felejtsük el D’Angelo és Erlandsson basszus és dobjátékát sem, az ő alapjaik nélkül nehezen lehetne itt bármi szólózósdi, vagy üvöltözősdi.

A Wackenes koncertanyagon kívül még kapunk egy amolyan Behind the Scenes videót, ami szerintem nem igazán ad hozzá bármit az egészhez. Hangulatos, de ebbe sem lehet nagyon beleragadni. A felvétel közel 7 perces, és képeket, valamint sajtótájékoztatón, dedikáláson és színpad mögött készült videóanyagokat foglal magában. Sokkal többet tudott volna adni egy hosszabb, esetleg kis interjúkat is magába foglaló Behind… videó. Emellett továbbá a tavaly megjelent Tokyo Sacrifice DVD-ből láthatunk egy kilencszámos válogatást. Aki korábban ezt látta már, annak ez sem tud semmi újjal szolgálni, hiszen annak az anyagnak bő 1/3-a került csak rá a …Stages Burn!-re. Legalább arra figyeltek, hogy itt a régebbi számok kerüljenek előtérbe, ráadásul jól összeválogatva, így a Wackenes koncert számai nem ismétlődnek. Mindemellett a War Eternal-lal kapcsolatos videóklipeket is megtekinthetjük összegyűjtve, mely tényleg jópofa adalék, bár ez szintén rajta volt a japán anyagon is, bánni azért nem lehet, hogy most is megkaptuk.

Ez a DVD talán lehetett volna sokkal több is, ám az biztos, hogy rengeteg munka van mögötte. Mindemellett nem kizárt, hogy telhetetlen vagyok, és valakinek semmi baja nincsen vele… Az biztos, hogy nagyszerű lezárása a War Eternal érának, és méltó előfutára a szeptember 8-ára ígért új albumnak, a Will to Powernek.

Ne feledjétek, egy hét múlva (17.07.12.) a Rockmaraton 2. napján ti is beleleshettek az Arch Enemy-energiába! És talán már új számokat is hallhatunk tőlük…

19452838_1701141819920694_6054352066755939550_o

Írta: Vágány Norbert

// //