fbpx

„Aki azt mondja, hogy a metal halott, az bek@phatja a …” – USEME / Leander Kills / AWS koncertbeszámoló

Fellépők: USEME, Leander Kills, AWS

Helyszín: Club Hollywood, Nyíregyháza, Magyarország

Időpont: 2017.03.11.

Setlist-ek: Leander Kills, AWS

Képek és videó forrásai: AWS, Csaba E., Leander KillsMark A. Rosta Photography, Vágány Norbert

16252476_1741206966207912_9194226393930517978_o

Az AWS Siklósi Örsének a címben megtalálható mondatrésze és annak folytatása koncertjük vége felé hangzott el, és bár kicsit vulgáris a megfogalmazás, teljesen jól jellemzi az egész estét. Ez a hármas összeállítás rendkívül ütős, viszont e turné esetében muszáj látni azt, hogy a vidéki városok rajongói jobban járnak, mint a fővárosiak, hiszen ők egy jegy áráért mindhárom bandát megtekinthetik. Budapestre ezen együttesek „csak” szétválva jutnak majd el a tavasz folyamán, nyilván a bandáknak anyagilag így jobban megéri. Ugyanakkor én nem akartam kihagyni a lehetőséget, hogy e három nagyágyút egy este alatt megcsodálhassam, így kilépve egy-két fővárosi klubra koncentrálódó komfortzónámból, egészen Nyíregyházáig utaztam. Persze utazásomat megkönnyíti egy magánéleti kapcsolat nyíregyi jelenléte, mégis különleges élményként éltem meg ezt a kiruccanást.

A Club Hollywood pontban este 8-kor nyitott, a beengedés viszonylag gyorsan megtörtént. Szinte rögtön a zenekarok mörcs-pultjaiba botlottunk, ahol minden volt, ami szem-szájnak ingere. A mindenféle jóság látványából felocsúdva a klub többi részét is megtekinthettük. Az biztos, hogy az elrendezés, a beosztás is egyedinek mondható. A bejárattól nézve a szórakozóhely végében található maga a dühöngő rész, a színpad a klub többi részével egy szinten található, bár valamennyi toldást is kapott, mégis igen kicsinek mondható. Maga a küzdő tér az alapszint alatt egy „gödörben” helyezkedik el, ám előnye, hogy így a magas emberek ellenére is tökéletesen látni mindent a színpadon. A nézőtér fölött, szinte félkör alakban egy galéria is található, melyet bárki használhat, egyik feljárat közel a pultoktól indul, másik lépcsőjéről pedig máris a színpadra jutsz. Ötletes a helyszűke ellenére a kihasználtság, az erősítők jó része a plafonról láncokon lóg le. Áttérve a hangzásra, egyáltalán nem lehet rá panasz, legalábbis a színpaddal szemben tökéletes volt. A kis helyszín ellenére is nagyon jól szóltak a koncertek, talán az AWS számai alatt folytak kicsit össze a gitárok, enyhén sistergős volt a hangzás, de nem zavaróan.

Useme

Az estet a USEME kezdte röviddel a kapunyitást követően, ám már ekkor kezdett duzzadni a tömeg. Gondoltam, hogy a tagok miatt sokszor supergroup-ként emlegetett csapat nem aprózza el, ám nem hittem volna, hogy az album hangvételéhez képest élőben ilyen durván tolják az ipart. Már a megalakulásuk óta nagyon kíváncsi voltam rájuk, de koncertjükre még csak most jutottam el először, de lenyűgöztek. Markó Ádám dobjátéka fenomenális, Csongor Bálint nem véletlenül nevezte az ország egyik-, ha nem a legjobb dobosának. Az “örökmozgóknak” kellett bőven a hely, így Varga Zoli kicsit jobbra, a háttérbe szorult, ahogy a Subscribe-ból megismert Anga-Kis Miklósnak sem volt sok helye, de mindketten remekül hozták az alapokat. És áttérve az “örökmozgókra”… e kifejezés alatt én a gitáros Szalkai Tibort, valamint Bálint mestert értem. Előbbi hihetetlen, de amennyit ugrál, amennyit rugdos a levegőbe, valamint amennyire dobálja olykor-olykor a gitárját, annak ellenére hangszerével szinte hibátlanul játszik. Hihetetlen forma a színpadon. Utóbbit, Csongor Bálintot pedig talán senkinek nem kell bemutatni. Bár a helyszűke miatt azt gondoltuk, kicsire korlátozódik a mozgástér, az énekes nem hagyta, hogy bármi is korlátozza őt. Hol a galéria lépcsőjére mászott föl és onnan lógva dalolt, hol ugrált, hol jedimódra dobálta a mikrofonját, hol balra a pultok felé távozott a színpadról és énekelt a hallgatóknak. Énekelt, és az biztos, hogy itthon a színtér egyik legjobb torkú énekes, ráadásul az egyik legjobb szövegíró is. Persze ezt talán tudja magáról és néha-néha pózerkedett is egy kicsit, például hosszú, raszta fürtjeit lógatta direktbe az első sorokhoz, természetesen a hölgyeknek, de nem baj, ezeket elnézzük.

Az est különlegessége, hogy legújabb klipes daluk, a Szélesvásznú ég a videó debütálása óta itt hangzott el először. Annak ellenére, hogy pop-rockot tolnak, jellemző zeneileg a bandára egy metal-os hangvétel, ami ennél a számnál különösen kidomborodik, így szerintem erre a dalra az egyik legnagyobbat zúzta a közönség a bandával együtt. Egyébként a Világvevő nagylemez óta kikerült új dalok, a Rég nem látsz jól és az Ez a mi portrénk is elhangzottak, szintén sikert aratva. Nagy erősségük a srácoknak, hogy a könnyedebb és önfeledt hangvétel és a rendkívüli dallamosság ellenére a szövegek olykor egészen mély témákat is boncolgatnak. Ilyen daloknak tartom a Végszót, vagy a Világvevőt, ezeket szintén eljátszották a koncert alatt. A legelőször megismerhetővé vált USEME szám, az a bizonyos léghajóépítős is elhangzott, ám én mégis a közel háromnegyed órás műsoruk végét tartom a legkiemelkedőbbnek. Az albumot is záró Élni végre és …van miért számok elé a Minden hullám partot ér került be. Bár így elég hosszúra nyújtották a zárlatot, ezt a három számot mégis együtt kell kezelni és így együtt tudnak a legnagyobbat ütni, ráadásul az Élni végre személyes kedvencem, így ez különösen nagy élmény volt. Nagyszerű zenészek, nagyszerű dalok állnak a USEME név mögött, előtte pedig kívánom, hogy minél nagyobb jövő legyen.

IMG_20170312_173715_572

Leander és Czifra Miki

A Leander Rising feloszlását követően elég nehezen barátkoztam meg a Leander Kills gondolatával. Sok időnek kellett eltelnie, mire meghallgattam a Túlélő albumot, de aztán megszerettem, ám ettől a koncerttől szintén ódzkodtam kicsit. Minden fenntartás ellenére mondhatni magával ragadott a koncert hangulata, még úgy is, hogy a hallgatóság egy igen jelentős részével az említett „gödörbe” vezető lépcsőkre szorultunk a küzdőteret uraló nép és annak mozgásigénye miatt. A lépcsőn a hangzás pedig már közel sem volt mondható kielégítőnek. A Leander Kills-re ennél fogva már rendesen megtömte a nép a klubbot, teltház lett, 450 fő vendég volt bent összesen, ami nem semmi és igen nagy szám egy ilyen kis klub esetén … A tömeget természetesen semmi sem zavarta; a folyamatosan tartó pogó miatt együtt mozgott, hullámzott, izzadt a nép, ezzel egy kis miniaréna hangulatát kölcsönözve a Club Hollywood-nak.
A banda rögtön a Te leszel a páromSzerelmetlen Dal kombóval kezdett, mellyel tényleg megalapozták az őrületes hangulatot és egy kis keretes szerkezetet is teremtettek egyből. Nagyon sajnáltam, hogy Bodor Máté ezen a koncerten már nem lehetett itt, de Leander az ő nevében is üdvözölt a Madár eljátszása előtt minket. E dal dallamvezetésével, csodálatos szövegével szerintem a Kills dalok egyik legerősebbje koncerten is. Szintén hasonlóan nagyszerű pillanat volt, amikor Leander és Czifra Miki duettként adták elő az Este van című dalt. E szám Amigodos verziója, az archaikus népzenéhez – manapság divatosan és fennkölten fogalmazva világzenéhez – közelítő hangzása szívemhez közelebb áll, de Czifra Miki elektro-akusztikus hangzást kapott gitárjátékával és Leander páratlan hangjával egyfajta tábortűz körül ülős hangulat teremtődött a nézőtéren. Nagyon feelinges volt ez így is.

A Leander Rising érából a Csak Te, a Lőjetek fel és a Viharom tavaszom dalok hangoztak el. Óriási hangulat, megfelelő múltidézés. Ennyi dal szerintem épp elég volt, pedig nagyon szívesen hallanám a régi számokat, de úgy gondolom, hogy nem szabad, hogy a Kills emlékzenkarrá, tribute bandává váljon. Egyébként Leander rettenetesen jó zenészeket talált maga köré. Czifra Mikin kívül a Bodor Mátét váltó Vermes András is igazán komoly villanygitáros, de az egykori Blind Myselfből ismert Jankai Valentin a legkomolyabb tag. Eszeveszett dobjátéka mellett még azt is elnézzük, hogy a föl-föl dobott dobverőket nem mindig tudja elkapni, bár szinte folyamatosan valamelyik dobverője a levegőbe van, így az arányai azért nem rosszak. Eszméletlen a fickó. Jól tudja mindenki, hogy a Rising után ez a banda Leander szóló-projektjeként indult, ezért nem véletlen, hogy a színpadon a többiek háttérbe szorulnak a frontember mögött. Ugyanakkor, ahogy én látom Leander egy eléggé introvertált ember a színpadon, még annak ellenére is, hogy egy interjúban külön mondta, hogy föl kell kötnie a gatyáját Siklósi Örs és Csongor Bálint mellett. Hát ez talán nem sikerült, persze a tömeget buzdította, néha szólt is hozzánk, de talán ebből nem volt elég, hiszen akit nem vakít el a rajongás, annak feltűnhet, hogy Leander nem az a figyelmet végig lekötő frontember és a legtöbbször túl sok üresjáratot is hagy. Ennyi baj legyen, mert ez tanulható, ezen lehet változtatni. A basszusjátéka teljesen ott van, ének terén pedig utánozhatatlan, egyedi, fenomenális.

A Szeresd bennem fülbemászó, együtt éneklős refrénjei után nem sokkal szettjük fő részét az abszolút király Tankcsapda feldolgozásra sikeredett Lopott Könyvek zárta. A visszatapsolás után egy rövidebb Jankai Valentin szólót követően még a Valami folyjon fért be a műsorba, mely rettenetesen ütős befejezés volt. A hangulatot az alábbi-, Lopott Könyvekről készült rajongói felvétel is méltán tükrözi:

Az AWS utózenekari titulusban már elég későn kezdett. Mondjuk úgy, ekkorra a közönség is megfáradt; egy részük a fő attrakció után haza ment, egy részük pedig alkohol mámorban úszott. Ahogy a klub is, ugyanis a legtöbb esetben üvegesen adták ki a sört, melyek nagy része nem élte túl a Leander Kills alatti pogót, így a küzdőtér nagy része sörben, de leginkább szilánkokban úszott. Eléggé visszataszító volt. A különböző erodált körülmények ellenére még mindig viszonylag nagy számú tömeg maradt az AWS kezdetére is. És ezek a srácok valami hihetetlenek! Úgy robbantak be a színpadra, hogy akiben már nem maradt semmi erő, az is előszedte az elrejtett tartalékokat egy hatalmas tombolásra. Kiemelném már az elején, hogy örülök, hogy hosszú idő óta beújítottak a srácok egy basszerost, így végre már a mély tónus is élőben szólal meg. Az új albumos Nem kértünk semmit után a Budapest következett, utóbbi szövege Nyíregyen talán nem ütött akkorát, mint idehaza, mégis elszabadult a pokol. Örs a USEME frontemberhez hasonlóan bejárta az összes helyet, amit lehetett, a Budapest alatt a galéria lépcsőjéről lógva énekeltette meg a népet a hires nyíregyházi kiflis gyrost is a szövegkörnyezetbe vonva. Egyébként ez a srác nem semmi! Oké, pár évvel ezelőtti önmagához képest mondjuk úgy, hogy kicsit megemberesedett, de így is fáradhatatlan és hihetetlen energiákat küldd le felénk a színpadról. Még a kontroll-hangfalakra is fölmászott, volt, hogy egy kis body surf erejéig ráugrott a tömegre, és többször is beugrott közénk, nehogy kimaradjon a pogóból. Remélem az üvegszilánkok megkímélték a mindig mezítlábas frontember talpait…

17239797_10155225278791414_709345718598262628_o

Úton Nyíregyházára; az AWS zenekar

Szintén a Kint a vízből albumon helyet foglaló Temetetlen halott immáron bizonyítottan közönségkedvenc, ahogy a korábbi album névadója, az Égésföld is. Mondjuk, hogy még jó színpadi geg az Esti részegség előtt a közönség valamelyik tagjának megitatása, ugyanakkor az effajta ivós életmód ellen már több számot is megénekeltek a srácok, így ez nem tudom mennyire összeegyeztethető. Többek között a Mindent a semmiértben is vannak erre utaló sorok, e dalt szintén játszották Nyíregyen, a fantasztikus hangulatot fenntartva. Az a nagyszerű az AWS zenekarban, hogy fiatal koruk ellenére a mai világban működő fontos folyamatokról énekelnek, nem pedig a szokásos csajok, pia, rock & roll témakörből válogatnak. Ilyen fontos témákat boncolgat az Égésföld, a Te is félsz, vagy a Hajnali járat. Utóbbi koncertjük záró akkordja volt és bár a wall of death-re max egy kettest adnék, a dalt körítő zúzda megkoronázta az estét. A zenekar és közönsége együtt adta ki magából az összes feszültségét és energiáját. Sok minden van még bennük és sok minden áll még előttük, mégis én úgy gondolom, hogy a sok-sok hazai zenekar közül az AWS biztosan ott lesz majd, amikor az előbb-utóbb leköszönő híres nagyok helyét kell majd átvenni. És meg is fogják azt érdemelni.

Aki teheti, feltétlenül kapja el valahol ezt a hármast a turné valamelyik állomásán, higgyétek el, megéri!

És ha Nyíregyházán jártok, egyetek kiflis gyrost! ?

 

Írta: Vágány Norbert

// //