fbpx

Against The Fall

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

DSC_0676-Edit-2

A hét zenekara: Against The Fall

Műfaj: Modern metal

Alakulás éve: 2009

Város: Budapest

Az egykoron Eye For I névre hallgató zenekar alapjait még 2009-ben fektette le Csendőr Balázs és Mihalovits Levente gitáros-vokalisták. Az idők során hullámhegyek és -völgyek, kisebb-nagyobb szünetek, tagcserék, aktívabb-passzívabb időszakok követték egymást a banda életében, ám egy ideje karrierjük felívelni látszik. Eddig három EP-jük (Awakening 2011, Foreshadow 2016, 9,81 2017), valamint egy nagylemezük (Traces of Intelligence 2013) jelent meg. Bár sok mindenen keresztülment már az együttes, azért pozitív eredményekkel is bőven büszkélkedhetnek. Többek között 2013-ban megnyerték a Rockmaraton Local Heroes tehetségkutatóját, valamint koncertezhettek a Blind Myself, illetve a Subscribe előtt is. Legutóbbi EP-jük 9,81-re hallgat, mely idén nyár folyamán jött ki, elnevezésként a nehézségi gyorsulás kerekített értékét viseli magán. Az EP három számot tartalmaz, melyek közül a Vászon című nóta látott először napvilágot. E szám a banda életének első magyar nyelvű száma, melyet a tavalyi brüsszeli terrortámadás ihletett. A 9,81 kislemezük előtt egy amolyan újra definiálás történtént zenekari szinten. Szerették volna, ha ez elnevezésükben is visszaköszön, így nemrégiben a banda az Against The Fall nevet vette föl. Ez a név az életükben történt negatív eseményekkel történő szembenállást és felülölkerekedést-, de az új zenei irányt is tükrözi. Új számaikban, bár megmaradtak metalcore-os, modern metalos elemek, az elektronikus és egyéb hangzási újításokban is bővelkedő trackek már eltávolodtak a korábbi hangzásvilágtól. Egyébként ezen kívül zenéjükben egyaránt megtalálható a masszív, agresszív ének, de a fogós, tiszta énekstílus mellett, a melodikus gitártémák és a mélyre hangolt riffelés is.

A Hét Zenekara rovat alap kérdésein kívül a legújabb EP-vel és a közeli terveikkel kapcsolatban kérdeztük őket, a válaszokat pedig Mihalovits Levente és Csendőr Balázs gitáros-vokalisták adták meg.

DSC_0802

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A zenélés szeretete, a zenei önmegvalósítás szüksége. Úgy vélem ezek nélkül nem is lenne érdemes zenekarban játszania egyikünknek sem. Egyfajta hitvallássá is vált sokunk számára az, hogy hétről-hétre lemenjünk a terembe és együtt játszunk (egymás idegein), illetve, ha úgy hozza a balsors, a színpadon is kitegyünk magunkért. (Levente)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnénk “befutni”, vagy kicsit nagyobb hírnévre szert tenni, de természetesen két lábbal állunk a földön és mindig elérhető célokat tűzünk ki. Külön végső célunk nincs, de mindenképp tartunk felé. Viccet félretéve jelenleg a minél igényesebb anyagok készítése, s az új név megismertetése a közönséggel a fő célunk, történjen az koncertek, illetve a szociális médiában való nyomulás formájában. A fő motivációk nem igazán változtak az évek során, azért csináljuk, mert szeretjük és akarjuk csinálni. Inkább a hozzáállásban és mentalitásban történtek változások. Még tinédzserek voltunk, amikor Balázzsal elkezdtük a zenekar elődjének számító Eye For I-t, s az azóta eltelt években tapasztaltabbak lettünk, mind egy zenekar és mind a zeneipar működését tekintve. (Levente)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Bár a zenénkre eddig inkább a hangszer-centrikusság volt a jellemző, sosem vettük félvállról a szövegek megírását. Számomra mindig fontos volt, hogy ha valaki veszi a fáradtságot és utánanéz a szövegeknek, akkor ne egy összecsapott baromság-, hanem igenis egy átgondolt, strukturált “költemény” fogadja. Leginkább személyes indíttatásúak a szövegek, gyakoriak az érzéseket és mindennapi problémákat boncolgató írások, de a legutóbbi EP-n szereplő Vászont egy tavalyi terrortámadás ihlette. Kézzelfogható összefüggés tehát nincs közöttük, inkább csak egy laza kapocs, de a jövőben ez is változhat. (Levente)

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Én személy szerint néha jobban tudom élvezni, ha otthon órákat molyolhatok egy-egy témán, de élőben eljátszani teljesen más érzés, így nem lehet összehasonlítani. A kiadványok és koncertek minőségében minden esetben maximalisták vagyunk, így egyik se fontosabb vagy kevésbé fontos a másiknál. (Levente)

Összehasonlíthatatlan a két környezet. Én személy szerint sokkal jobban fel tudok szabadulni egy élőkoncert során, ahol az ember érzi maga mellett a zenésztársait, a közönséget, illetve a hangerőt. A stúdió teljesen más, kissé elszigetelt, magunk vagyunk, ami egyáltalán nem probléma: Levinek és nekem is megadatott a lehetőség saját házistúdió kialakítására, ha nem éreznénk otthonosan magunkat benne, minden bizonnyal neki se fogtunk volna. Véleményem szerint, aki komolyan gondolja, a zenélést az tegye oda magát mind a színpadon, mind a stúdióban. A cél, hogy élőben is legalább olyan jól szóljunk, mint a lemezen. (Balázs)

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Én abszolút mindenevő vagyok. A metalon kívül még nagy kedvencem az igényesebb elektronikus zene, ez az új számok samplerjeiben igencsak érezhető. De a popzenét ugyanúgy meghallgatom, ahogy akár a bluest, jazzt vagy épp a reggaet. (Levente)

Öreg közhely, de szerintem két zene létezik a jó és a rossz. Ezt a két végletet nehéz megfogalmazni, talán szubjektív módon is történik. Nekem fontos az adott zene igényessége (néha ezt az adott stílus is behatárolja), az, hogy őszinte legyen, és ne érezzem műanyagnak. A metal zene megannyi válfaján kívül ugyanúgy hallgatok underground hip-hop-ot, blues-t vagy elektronikus zenét. (Balázs)

Mire ez az interjú publikálásra kerül, addigra a közönség már a teljes 9,81 EP-t megismerhette. Hogyan születtek meg a dalok? Hogy érzitek milyen az eddigi fogadtatása?

A dalok kidolgozása követte ugyanazt a sémát, amit már az évek alatt rendszeresítettünk. Otthon megírtuk a számok alapjait, a gitártémákat, s ezt a többieknek megmutatva, közös rábólintás után, életre keltettük a próbateremben. Kivételes volt a mostani felvételeknél, hogy a végleges feljátszás előtt feldemoztuk a számokat, ami főleg az ének részek kidolgozását könnyítette meg. A nyers gitársávok felvételét házilag végeztük, az énekfelvétel és a masterelés pedig a Ghostship Recordingsnál történt. (Levente)

A számok fogadtatása szerencsére eléggé pozitívnak bizonyult, főleg, ha a személyes visszajelzésekből indulunk ki, ugyanakkor még nem sikerült annyi zenekedvelőhöz eljuttatnunk a kislemezt, mint szerettük volna. Ezen is dolgozunk. (Balázs)

Milyen koncertekkel és milyen tervekkel készültök a közel jövőre vonatkozóan?

Sajnos bizonyos háttértörténések, amiről egyelőre nem kívánunk beszélni, gyakorlatilag meghiúsították a közeljövőre tervezett koncerteket, de folyamatosan dolgozunk a probléma orvoslásán. A koncertprogram összerakása mellett egy igen merész tervvel is készülünk, aminek az eredménye valószínűleg december környékére várható. Amint minden rendeződik körülöttünk a homályos utalások helyére a kész tényekkel állunk, addig is az új név és az új EP népszerűsítése a legfőbb cél, illetve az új számok kidolgozása. (Levente)

Köszönjük!

Alább a zenekar elérhetőségei mellett további hallgatni való is található, ám előbb érdemes megfülelni a Vászont, mely különösen fogósra, szövegileg meg igazán mélyre sikeredett. Egy kicsit mindenki megtalálhatja benne a saját gondolatait! Check:

Facebook: https://www.facebook.com/AgainstTheFallHungary/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCoQumwbLLC-caV55mTElSow

SoundCloud: https://soundcloud.com/againstthefall

Bandcamp: https://againstthefall.bandcamp.com/releases

9,81 EP (2017): https://www.youtube.com/watch?v=CKxXqd4LsvE&list=PLUdYgAV1rqkwEmra7MOpFLRkRIC1tiosr

Traces of Intelligence (2013): https://www.youtube.com/watch?v=bIWSj0yRY_U&list=PLUdYgAV1rqkz244-d-CR79MInkPom7Q4R

// //