fbpx

A pagan folk zene mindenkié!

A Wardruna hatalmas népszerűségre tett szert, miután dalaikat milliók megismerték a Vikingek című History Channel sorozatból (nem, a főcímdal pont nem az övék), és a dalok hangulata, jellege miatt nem csoda, hogy sok metalosnak is nagyon fekszik az, amit csinálnak. Egyértelműen óriási hatással van rájuk az ősi skandináv kultúra, a zenekarvezető Einar Selvik „pogány történész”-nek is mondja magát, és egyfajta trendet épített fel a viking kor megjelenítésére, tisztelésére, követésére. Van azonban egy olyan tévhit, hogy a neofolk zenét, ősi viking hagyományokkal foglalkozó témákat, zenét szélsőséges politikai hullámok sajátították ki maguknak. Megannyi olyan, az északi kultúrából táplálkozó zenekar van viszont, akik határozottan ellene vannak a dolognak.

A zenét nordikus folkként aposztrofálhatjuk, központi témái a pogány életmód, szokások, az ász és ván istenek tisztelete. Zenéjük közvetlenül merít a sagákból és mítoszokból, a viking kor hangszereinek széles spektrumát is felhasználva.

Mivel annak idején a viking tradíció a náci, fehér büszkeség egyik inspirációja is volt (előtte pedig a 19. századi Németországé), sokan felszisszenhetnek, amikor azt hallják, hogy „északi örökség” vagy „viking zene”. 100-200 évvel ezelőtt sok félremagyarázás született azzal kapcsolatban, hogy a germán istenek a német/germán származású emberek pszichéjének részei, és ez határozza meg őket (és csak őket) mint embert. Ez persze szembemegy a pogányság valós történetével, ami meglehetősen színes, többrasszú, és a globális hatásokra vevő kultúra volt.

Emiatt is törekedett Selvik mindenképp arra, hogy kizárólag történelmileg hű megjelenítést alkalmazzon zenéjében, és hogy a pogányságot, ősiséget ne a rasszizmussal vagy nacionalizmussal hozzák összefüggésbe.

Selvik szavaival élve:  „A projekt inspirációja a mi népi tradíciónk, de a célja az, hogy valami időszerűt és újat kreáljunk. Fontos, hogy elhessegessek pár rúnákkal és északi kultúrával kapcsolatos tévhitet, amelyeket szintén félreértelmeztek, és szinte rajzfilmmé egyszerűsítettek a médiában. A rúnák képét elhomályosították azok, akiknek semmi joguk használni: pár hülye szélsőjobbos rasszista idióta.”

Bár a pogányság ilyen jellegű felélesztése ugye nem épp kereszténybarát (csak úgy, mint egyes politikai irányzatok), de ebben sem kell semmi politikait látni, bár annyi közös van, hogy a pogány kultúra ellene van annak a típusú imperalizmusnak, ami eltörli a kis őshonos kultúrákat. Itt kapcsolódik Selvik zenéje például Gaahl-éhoz, a norvég black metal Gorgoroth frontemberéhez: fontos a saját, hagyományos dolgok megőrzésére való törekvés.

Emellett fontos az is Selvik munkásságában, hogy történelmi előadásokat tart, pogány hagyományokról és spiritualitásról ír könyveket és publikál a Wardruna oldalán – de ez pont, hogy nem különválaszt, hanem egyesít, ugyanis ennek hála, teljesen különféle emberek közös pontokat találhatnak, és ez a gondolat egyesíti az embereket. Selvik számára épp, hogy a pogány gyakorlat diverzitása az, ami összeköti az emberiséget.

 „Úgy általánosságban érdekelnek a kultúrák, legyen az szláv, szibériai, vagy afrikai. Lenyűgöző, hogy ha visszamész az időben, meglátod mindazt a hasonlóságot, ami összeköt minket. A szélsőjobb szerintem nem érti az északi pogányságot, és csak a művészeti dolgokat, formákat, megjelenítést használja fel belőle.”

Gaahl is a projekt része volt az elejétől fogva, amit sokan problémásnak tekintettek, ugyanis ő a black metal „offenzívabb” részét művelte, és fiatalkorában szélsőjobbos bandákba verődött. Azóta már nyíltan elhatárolódott ezektől az elvektől, és arról is beszélt, milyen homoszexuális férfinak lenni a black metal szcénában, de ő 2015-től már nem a zenekar tagja.

A Wardruna azonban továbbra is egy óriási projekt, és továbbra is nagyon fontos szerepet játszik az északi neofolk megszólalásában. A Wardruna nem politikai hangvételű, sokkal inkább Thorról és hajózásról énekel – és ez így van rendjén. Csak úgy, mint megannyi viking metal zenekar is – aki a keményebb zenéket szereti (a Wardrunához képest), rakjon be egy kis Amon Amarthot, Skálmöldöt, vagy Falkenbachot (a szerkesztő megjegyzése), aki pedig hasonlót kérne még, csekkolja Heilung-ot!!

Cikkünk a következő cikk fordítása: https://antifascistneofolk.com/2019/04/04/wardruna-is-taking-back-nordic-pagan-culture-and-music-from-the-far-right/

 

Fordította: Vica

Képek forrása: Internet

// //