fbpx

A német thrasherek ismét Budapesten aprítanak-Kreator koncertajánló

A kultikus német thrash brigád, a Kreator,  tavaly dobta a boltok polcaira immáron tizennegyedik nagylemezét, mellyel öt éves csendet törtek meg lemezfronton. A Gods Of Violence címet viselő remekmű egyenes folytatása lett a 2012-es Phantom Antichristnek, Mille Petrozzáék pedig most is mesterművet alkottak, így egy időre nyugodtan hátradőlhettek volna, hogy kipihenjék a stúdiózás fáradalmait, azonban az ő esetükben úgy látszik, erről szó sem lehetett: alighogy a rajongók elkezdték emésztgetni az új, tizenegy nótásra kerekedett lemezt, egy hónappal később már turnéra indultak, hogy élőben is lezúzzák a világ klubjait az új nótákkal, méghozzá nem is akármilyen zenekarok kíséretében. A turnét az Aborted, Sepultura, Soilwork hármas erősítette az ős-thrasherek mellett. Azt hiszem, nem csak én, hanem a hazai közönség is egy emberként konstatálta csalódottan, hogy a turné állomásai között hazánk egyetlen klubja sem szerepel, így aki részese akart lenni egyetlen buli erejéig a turnénak, kénytelen volt egy bécsi kiruccanást tenni, hogy elcsíphesse Petrozzáékat.

Szerencsénkre a turnét akkora siker övezte, hogy német barátaink ismét útnak indultak, ezúttal pedig egy rajongónak sem kell országhatáron túlra utaznia, hiszen a Hammer Concerts jóvoltából nem egészen egy hét múlva, január 26-án a Barba Negra Music Club színpadát is szétszedi a thrasher-gépezet, hogy az új album szerzeményeit nekünk is bemutassák! Ez már önmagában is elég jól hangzik, de akit ez még nem győzött meg teljesen, annak további jó hír (na és persze másnak is), hogy nem egyedül jönnek, vendégeik a lengyel death metal horda Vader, és a francia Dagoba lesz.

145_photo

Akitől a death metal műfaja nem idegen, annak egészen biztos, hogy a Vader név sem jelent újdonságot. A lengyel brigád az elsők között volt a death metal történelmében, immáron pedig harmincöt éve menetelnek előre a pályán. Zenéjükben ugyan fő csapásvonal a death irányzat, de szép számmal megtalálhatóak benne a thrash metalba hajló elemek is, mindezt egy brutális köntösben tárva a publikum elé. Súlyos, lehúzó muzsika, igazi csemege a sítlus kedvelőinek. Utolsó lemezük, a Tibi et Igni három évvel ezelőtt jelent meg, valószínűleg erről is hallhatunk felcsendülni egy-két tételt. 2015-ben a Venom Inc. vendégeként jártak utoljára felénk a Dürer Kertben, három év után pedig újra eljönnek, hogy lezúzzák a színpadot a thrash-nagyfőnökök előtt. Ha valaki nem ismerné őket, még van ideje bepótolni a hiányosságot, utána pedig rájuk is zúzni egyet 26.-án bemelegítésként!

A Franciaországból érkező Dagoba sem tétlenkedett az utóbbi években, mi sem bizonyítja jobban, mint tavalyi lemezük, a Black Nova, melynek keverését Jacob Hansenre bízták, aki többek között az Epica, és a Volbeat anyagain már bizonyította precizitását. Valahol a groove, és az extrém metal határmezsgyéjére lehet elhelyezni a bandát, új lemezükön is ezt a vonalat erősítik, amellyel valamelyest új irányvonalat vettek, amit nem lehet negatívumként a számlájukra írni, éppen ellenkezőleg. Valószínűleg erről a lemezről (is) jó pár szerzeményt elhoznak magukkal a Barba Negrába, aki pedig még nem ismeri őket, annak ízelítőnek álljon itt egy legújabb nótájuk, egy azonban biztos: üde színfoltjai lesznek az estének, igazi headbangelős műsor lesz!

Az est legjobban várt bandájáról, a Kreatorról ugyan nem mondható el, hogy szinte hazajárnak hozzánk, de tény, hogy számos alkalommal megfordultak már nálunk, utoljára a Barba Negra Tracket szállták meg két éve, ami szinte egy minifesztivállá avanzsálódott az Ektmorf, Moby Dick, és Mantar zenekarokkal. Aki ott volt, tudja mire számíthat tőlük, aki pedig élőben még nem találkozott velük, annak garantáltan maradandó élmény lesz a thrash-szeánszuk. Az új irányvonallal való kacérkodás hulláma úgy tűnik, őket is elkapta az új lemez készítésekor, ugyanis bár javában megmaradtak a védjegyükké vált thrash irányzatnál, mégis, a vájtabb fülű rajongók olyan újításokat vélhetnek felfedezni az új nótákon, amik nem, vagy kevéssé voltak jellemzőek az eddigi lemezekre. Több, kis túlzással power metalba átcsapó gitártéma, dúsabb refrének jellemzik néhány tételüket, a csapat pedig mesterien ráérzett, miből mennyi az elég, ezekkel pedig sebész pontossággal operáltak.

Ha már lemezbemutató (második) turné, akkor számíthatunk rá, hogy az új nóták dominálni fognak a settben, de tény, hogy ekkora életműből bőségesen lehet válogatni jobbnál-jobb szerzeményeket, így aki a régi idők híve, és szívesebben hallana mára igazi Kreator-klasszikussá vált nótákat, az sem fog csalódottan hazatérni, például egy Terror Zone, vagy Violent Revolution felcsendülése után.

A buli iránti nagy érdeklődést mi sem jelzi jobban, mint hogy a jegyek közel 85%-a már gazdára talált, így egy percig se késlekedj, ha részese akarsz lenni az idei év egyik legígéretesebb bulijának! Nos? Meggyőztünk? Ha igen, keresd fel a legközelebbi jegyárusító pontot, és tomboljunk együtt három ütős zenekarra, alig egy hét múlva! Thrash’till death!

Linkek, elérhetőségek:

Az esemény linkjét ide kattintva találod.

Vader honlap – Vader FB

Dagoba honlap – Dagoba FB

Kreator honlap – Kreator FB

(Készítette: Tancsik Mátyás)

// //