fbpx

Poison Alley

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

26937546_553114071690103_386400746_o

A hét zenekara: Poison Alley

Műfaj: Progresszív punk rock/ progresszív, melodikus hardcore

Megalakulás éve: 2015

Város: Budapest

A megboldogult New Dead Project két tagja, Bödecs András (ex-The Idoru) és Czifra Miki (Am I God, Leander Kills) még 2015-ben dobta nyílvánosság elé a Poison Alley névre keresztelt banda első dalát, mely All Gone névre hallgat. A zenei ötletekből összeszőtt kezdeti szoba-projekt csak az említett debütáló szám, valamint 2016-os Break Away, Cast Away, Fade Away EP és a 2017-es Flowers of Evil EP kiadása után lépett legelőször színpadra, 2017 szeptemberében. A kislemezek számaiban megannyi egykori zenésztárs és barát segédkezett: Szalkai Tibi, Kocsis Máté, Mohácsi Matyi, Jankai Valentin. A banda az említett koncerten vált „teljes értékű” zenekarrá, Bödecs András és Czifra Miki mellett élőben további tagok még: Emil Bjrökander (Children Of Fall), Hornyák Kristóf (Satelles, Billog), Kökényes Dániel (AWS). A csapatot az underground körök kezdik egyre inkább fölfedezni maguknak, ezt többek között a koncertjeik utáni igény is jelzi, idén januárban egy több állomásos turnét is végig tolnak, hazánkon kívül bosnyák területeket és Horvátországot érintik. Egyéb iránt a metal.hu Awards 2017 -es szavazásán az Év Reménysége kategóriában közönségszavazatok alapján 3. helyen végzett a Poison Alley.

Ám továbbá a banda körüli dolgokat mutassa be inkább az énekes-frontember, Bödecs András, aki eheti kérdéseinkre válaszolt.

26981490_553114041690106_1830821074_o

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A középiskolában két dolog érdekelt igazán. A gördeszkázás és a punk-rock. Miután a kazetták másolgatása, csereberélése, deszkás gengelések már nem voltak kielégítőek, elhatároztuk a haverokkal, hogy akkor csináljunk egy zenekart, mert miért ne. Mindenféle zenei előképzettség nélkül, ahogy azt illik. Aztán szép sorjában történtek a dolgok. Apró lépések előre, mindig az adott pillanatnak élve, és egyszer csak a Misfits-el, vagy Ignite zenekarokkal turnéztam. Mikor ezeket a kedvenceket gyerekként hallgattam gördeszkázás közben, nemhogy tervnek, de még egy álomnak is teljes képtelenség lett volna, hogy én egy magyar hülyegyerek elkezdek zenekarozni, és 6-7 év múlva velük, világsztárokkal turnézom majd. Dehát mindig hoz a jövő valami meglepetést. Nincs mozgatórugó. Csináljuk ,amit szeretünk, létrehozunk új dolgokat, mert képesek vagyunk rá, aztán lesz ami lesz.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nehéz megmondani. Mikor megkerestem Mikit a közös zenélés ötletével, nekem nem volt más célom, mint számokat írni és felvenni. Számomra az Idoru megszűnésével egy kis pihenőidőre volt szükségem. Hosszabb időt töltöttem külföldön, de nem akartam végleg abbahagyni a zenélést. Sok minden van még bennem, amit szeretnék kiénekelni magamból, illetve folyamatosan jönnek a zenei ötletek, amiket Mikivel meg tudok valósítani. A Poison Alley-vel nem volt célom, még koncertezni sem, bár mivel alapvetően szívesen állok színpadra, és imádok turnézni, így hagyom, hogy történjenek azok a dolgok, amik mostanában történnek. Az egyetlen célom a zenéléssel, hogy hobbiként fogjam fel, hogy adjon valami pluszt a hétköznapjaimnak. Ami nagyon nem cél, az a sikerhajhászás és a megélhetési lehetőség… Ekkor már tömegekhez kellene alkalmazkodni és ennek érdekében átformálni a zenét. Nagyon jó érzés, ha az sok embernek tetszik, amit csinálunk, de még jobb érzés, ha ezért nem kell kompromisszumokat kötni, és elsősorban magunkat szeretnénk kiszolgálni.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A szövegek nagyon személyes jellegűek. Szinte mindig személyes élményekből és tapasztalatokból indulok ki, így könnyedén kijelenthetjük, hogy össze is függnek. Néha olyan érzésem is volt, mintha naplót írnék az aktuális időszakról. A legtöbb ember számára ezek csak dallamos sorok és mondatok lesznek, de ezzel nincs is semmi baj. Ha viszont megpróbálják értelmezni, esetleg magukra is ismerni bennük, akkor válik a dal teljes egésszé és fontossá, mint nekünk.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

A stúdióban a cél, hogy akkor éppen a legtöbbet hozzuk ki magunkból és a dalokból. A próbák edzések, a koncertek célja pedig, hogy élvezni tudjuk munkánk gyümölcsét, illetve visszaadjuk magunknak, és átadjuk az embereknek azt, amit mi nagyon szeretünk. A stúdióanyagot nem árt jól megcsinálni, hiszen azon később már nem tudunk változtatni, illetve egy életre szól. Nem vagyunk az a zenekar, akik az élő fellépéseket mindenféle showelemre építjük, így csak eljátszuk amink van.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Inspiráció nélkül szerintem nem létezik számírás. Ez történhet tudatosan, vagy tudat alatt, de ha üres az ember, üres lesz a szám is. Ha zenei stílusokról beszélünk, szintén hatással van ránk bármi, amit látunk, hallunk, vagy éppen egyáltalán nincs hatással…:) Nagyon sok féle zenét hallgatunk, mely stílusok, mint, pl. a metal is akár felfedezhető, de a Poison Alley mégis leginkább egy progresszív punk rock zenekarnak mondható.

Jó pár hónapja jelent meg a Flowers of Evil névre keresztelt kiadványotok, melyen új számok mellett az összes eddigi hivatalosan megjelent Poison Alley nóta is helyet kapott, az anyagot jól be is mutattátok szeptemberben a Dürerben. Így utólag, hogy érzitek, milyenre sikerült az a buli?

Nagyon rövid idő állt rendelkezésünkre, hogy egy addigi “szoba” projectből Mikivel zenekart építsünk, éppen ezért én eléggé izgultam, illetve amiatt is, mert nem vagyunk még összeszokott társaság. Komplexek, és nehezek a számok. A stúdióban is megküzdöttünk velük, élőben pedig még nehezebb. Nem szeretek stresszelni, inkább időben megoldani, megtanulni, amit tudok. Utólag még inkább nem szeretek stresszelni, mert akkor már nem tudok változtatni a dolgokon. A koncert után nyugodt voltam és nyugodtak voltunk. Ez azt jelenti, hogy kihoztuk az adott helyzetből, amit lehetett. Én jól éreztem magam, úgy vettem észre a többiek is, és merem remélni, hogy a közönség is!

Összességében milyenek a Flowers of Evil-el és úgy ámblokk a zenekarral kapcsolatos visszajelzések?

Eddigi visszajelzések nagyon pozitívak országon belül és azon túl is. Rengeteg a lehetőség, turnék és kiadványok szempontjából is. Hogy ezeket a lehetőségeinket, mennyire fogjuk tudni megfogni, már csak azon fog múlni, hogyan tudunk majd időt szakítani az életünkből. Ez lesz a legnehezebb feladatunk, hiszen már most is problémáink vannak koncert ütközésekkel például. Mikinek -mint Leander Kills gitáros- szinte az összes hétvégéje foglalt. Másrészről pedig, mindannyiunknak rengeteg dolog van az életében, nem tehetjük már meg sajnos, hogy csak ezzel foglalkozunk.

Az a stílus/ stílusösszetétel, amit ti képviseltek ma már szinte teljesen hiányzik a hazai palettáról. Tudatosan akartátok ezt a lyukat betömni, vagy egyszerűen csak így alakult?

Én azt mondanám, hogy mindig is hiányzott. A magyar underground koncertszervezők többnyire maguk is HC, vagy Metal zenekarok tagjai voltak, így érthető, hogy nagy általánosságban a hozzájuk közelálló stílusú, vagy akár saját külföldi turnéjuk során szerzett “haver” zenekarokat invitálták Magyarországra. Generációk nőttek fel, közösségek és új zenekarok alakultak ezeken a koncerteken és stílusokon, míg a dallamosabb vonal háttérbeszorult. Én a zenénkkel nem lyukakat akarok betömni, hanem egyszerűen csak olyan zenét szeretnék játszani a Poison Alley-vel, ami hozzám a legközelebb áll.

Már anno a The Idoru szövegei is angol nyelven szóltak, ez pedig a Poison Alley-nál is így van. Miért tartjátok fontosnak, hogy ez így legyen; a külföld felé való nyitás egyik lehetőségének tartjátok az angol szövegeket?

Legnagyobb hatással rám a gyors és dallamos zenék voltak, mégpedig angol nyelvű szövegekkel. Ezeket énekelgettem, dudorásztam, mikor még a közelében sem voltam annak, hogy valaha zenélni fogok. Bár tény, hogy angol nyelven sokkal könnyebb külföld felé nyitni, a legjobb az egészben mégis az, hogy úgy hajlítom, ritmizálom a szavakat ahogy csak akarom. Magyar szöveggel ezt nem tudnám megcsinálni. Ez az oka az angol szövegeknek.

Mire ez a cikk megjelenik, már túl lesztek két hazai koncerten és nemsokára elindul a-, főképp balkáni országokra koncentráló januári turnétok is. Hogy jött létre ez a túra és mit kell tudni róla?

Most van abban a fázisban a zenekar, vagy inkább a zene, hogy elkezdett ismertté válni. Mi is próbáljuk feltérképezni, hogy mik a lehetőségeink, merre tudunk elindulni. Mivel nagy az érdeklődés, országszerte és külföldön is, próbáljuk betáblázni magunkat az évre koncertek terén, lehetőségeinkhez mérten. Több promóterrel, booking agency-vel vagyunk kapcsolatban. Jelenleg a Comeback Kid turnészervezőjétől a Comrade Booking-tól kaptunk 5db dátumot horvát és bosnyák térségben.

Január 27.-én második budapesti koncerteteket is meg fogjátok tartani az A38-on. Mivel készültök erre a bulira?

Megpróbáljuk eljátszani a számainkat legjobb tudásunk szerint. 🙂

Köszönjük!

Ehéten Hét Zenekaraként a Poison Alley-t ismerhettétek meg, alább több elérhetőségük mellett az eddigi kiadványaikat is végig hallgathatjátok vagy beszerezhetitek. Mielőtt még oda hajtotok, lessétek-/hallgassátok végig az egyszerű, de mégis full profi és látványos, a szlovén hegyek között felvett képi anyaggal ellátott Result of Free Will klipjét! Aztán pedig, ha kedvet kaptatok, ne felejtsetek el január 27.-én ellátogatni a ‘hajóra! 😉

Linkek, elérhetőségek:

Január 27.: Poison Alley – Faminehill – Tragic (A38 Hajó)

FaceBookYouTubeShopBandCamp

Poison Alley – Break Away, Cast Away, Fade Away EP (2016)

Poison Alley – Flowers of Evil EP (2017)

// //