fbpx

Vulture – Ghastly Waves&Battered Graves (Metal Blade, 2019)

Előadó: Vulture
Album: Ghasty Waves&Battered Graves
Származás: Németország
Megjelenés éve: 2019
Stílus: speed/thrash metal
Honlap: https://www.facebook.com/vulturekills/
Értékelés: 9/10

 

Négy év emberi élet-léptékben sem tekinthető kimagaslóan  soknak, egy zenekar életében pedig általában pláne, főleg, ha a “nagy öregekhez” viszonyítunk, akik több évtizede darálják a színpadokat, de az ilyen időbeli összehasonlításoknak általában nem sok értelmét vélem felfedezni, így ettől most talán tekintsünk is el. Mindösszesen azért kezdem így ezt a kritikát, mert a most tárgyalt zenekar, a germán thrasher/speed brigád, a Vulture tényleg csak négy éve dobta rá a gyújtást a motorra, viszont azután egyből annyira padlóig nyomták a gázt, amennyire csak egy zenekartól telhet, és eszméletlen gyors tempóra kapcsoltak, aminek látszólag a mai napig sincs vége. Én anno már a demójukat meghallgatva dobtam el mindent a kézből, és éppen hogy csak nem bocsátkoztam jóslásokba a srácok fényes jövőjét illetően, ami aztán lépten-nyomon, apránként beigazolódott. Elmosolyodom, amikor ezeket a sorokat írom, mert lássátok lelkem, nagyon is elfogult tudok lenni, és vastagon fog a tollam az olyan próbálkozások láttán, amelyek a nyolcvanas éveket kívánják visszahozni, hiszen a kilencvenes évek szülöttjeként pont hogy kimaradtam a töltényöves, felvarrós dzsekis dömpingből, az meg már egy érdekes kettősség, hogy mégis ez a stílus maradt meg számomra az abszolút kedvencnek, és szívembe zártnak. Ezért is vagyok hálás a sorsnak, na meg persze az ilyen irányban muzsikáló csapatoknak, hogy általuk még járhatok ilyen koncertekre, és na meg hogy teljes erőbedobással biztosítják az utánpótlást ehhez a stílushoz is, mert érdeklődés, ázsió van körülötte a mai napig is, sőt.

Szóval Vulture… a demó után nem sokkal, azaz pont egy évvel később várhatóan nagylemez is született (The Guillotine, 2017), amire szándékosan nem írom, hogy “első lemezhez képest” kiváló anyag lett, mert bizony megkockáztatom, hogy akinek esetleg úgy került figyelmébe a cucc, hogy nem tudott semmit a zenekar rövid előéletéről, bizony joggal feltételezte, hogy egy régóta kiforrt csapat muzsikál a korongon, még ha helyenként nem is szabták túl bonyolultra a darálást, de akkor is egy borzasztóan stabil anyag született. Ezután nem is lehetett kérdés, mennyire vártam a következő nekifutást, amire nem is kellett sokat várni, mindössze két évet, így idén be is köszöntek a második nagylemezzel, amely ha nem is a legszentebb keresztségben, de a Ghastly Waves&Battered Graves címet kapta.

Az első, és legvilágosabb tény az új anyaggal kapcsolatban, hogy míg a Guillotine egy feszesbben daráló, úgy tetszik brutálisabb cucc volt, addig ezen a korongon már érződik az elmúlt két év hatása fejlődés tekintetében, és az, hogy a fiúk bármennyire is jól indítottak, meg is tanulták ezt a képességet a helyén kezelni. A kezdeti útkeresésnek valahol a célegyenesében járhatnak jelen pillanatban, és nem mondom, hogy az előző korongra kevesebb időt/munkát fordítottak volna, mert egészen biztosan nem így van, de most nagyobb tudatosságot tapasztalhatunk, és ha már úgyis a legtöbb zenekar kísérletezik manapság (lásd akár új Enforcer), akkor ebből bizony ők sem akartak kimaradni, és milyen jól tették! Esetükben ugyan nem beszélhetünk zongora-beütésekről, és melodikusabb témákról, helyette közel ötven percnyi dallamos zúzást kapunk, telis-tele változatossággal. Az indítás remek, először azt hittem, hogy már az első nóták alatt el is lőnek mindent, amit csak lehet, és a fennmaradó időben vegytiszta, ámde monoton tekerésről lesz szó, hamar rávágták, hogy erről szó nincs, szégyelljem is magam, hogy ez eszembe jutott. Az ikergitározás mértéke kézzelfogható, aminek egy remek dobsound szolgáltatja az alapot, Deceiver a dobok mögött hihetetlenül, és feszesen hozza a kötelezőt, nem egyszer tapasztaltam, hogy éppen a dob ment meg egy-egy számot a monotonitás börtönétől.

Ha már fényezgetjük a tagok tudását, Steeler énekhangja is megér néhány dícsérő szót, hiszen az bebizonyosodott a kezdetekben is, hogy komoly tartalékok rejlenek ebben a torokban, viszont ő is kiteljesedett, erre talán a legjobb példa lehet a Beyond The Blade, ami már-már Mercyful Fate magasságokkal kacérkodik. Öröm azt tapasztalni, hogy szépen lassan kezdi levetkőzni a gátlásait az adottságokat illetően, örömmel felkiáltanék, hogy végre, és ezaz!

Nem akarok elfogult lenni, és bár tényleg alig vélek hibát felfedezni, vagy nagyon kell figyelnem, hogy találjak, az album közepe felé van azért némi ellaposodás, még akkor is, ha az introk változatosak próbálnak maradni. Kapásból ide sorolnám a Tyrantulát, de akár a Murderous Militát is, amelyek persze hozzájuk mérten remek számok, mégis erősen töltelékként hatnak közel tíz percben. Koncerten talán ez lenne az az időszak, amikor elkezdenék egyik lábamról a másikra állni, inkább csak az az érzés munkálkodik bennem, hogy időkibővítő szerepük van, persze hangzásukban megállják a helyüket, ez nem kérdés. Húzónótáknak egyébként se szeri se száma, ezen túltéve magam megjegyzem, nem lennék a fiúk helyében, amikor dönteni kell, mit dobnak be a setlistába koncerten, bár gyanítom, hogy a címadó dal, és a Stainless Glare előkelő helyen fog szerepelni élőben, utóbbi pont az, ami aztán megmenti a lemez végét az egyhangúságtól.

A Vulture bizonyított: felnőttek, és beért minden eddigi próbálkozás. Őszintén remélem, hogy megmaradnak ezen a csapásirányon, és ezt fokozzák még, ameddig tudják. Nálam kérdés nélkül jelesre vizsgáztak, annyira erős hallgatni valót dobtak az asztalra, hogy a gyengébb jellemvonásokat is le tudom nyelni az esetükben. Innentől egyértelmű, hogy a nagyobb színpadokra fog vezetni az út, ám addig még az őszi szezonban lemezbemutató gyanánt kisebb klubokban érhetjük tetten őket. Ahogy elnéztem a turnéállomásokat, Németországra, és Ausztriára hegyezik ki a találkozásokat, pedig szinte könyörögni tudnék egy itthoni kanyarért is. Sebaj, Bécs az abszolút elérhető közelségű kategória, így szeptember közepén nem lehet kérdés a személyes találkozás!

Írta: TM

 

// //