fbpx

Visszaszámlálás indul: 199… 198…

Mostanra már minden bizonnyal elültek az utolsó szabadtéri fesztivál hangjai, és ha a naptárra nézünk, immáron teljes bizonyossággal megállapíthatjuk: a nyári fesztiválszezon visszavonhatatlanul végetért, egyirányú út és zsákutca, kész, itt a vége. A következő szabadtéri fesztiválig – hacsak nem Anglia, Wales vagy Norvégia – nagyjából kilenc hónapot kell várni, ami azért meglehetősen hosszú idő, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ennyi idő alatt két icipici emberi sejtből mi mindent össze nem lehet hozni egy mozgalmasabb éjszaka során.

A naptár fölött történő búslakodás, a régebbi beszámolók depressziós olvasása, és a megállíthatatlan vedelés helyett célszerűbb úgynevezett kiutat keresnünk: lehet, hogy nem szabadtéri, de fesztivál azért akad nem (is olyan) sokára. Ezeken a hasábokon ódákat zengtünk a müncheni Dark Easter Metal Meeting-ről: három színpad, nagyjából négy tucat fellépő két napra, és válogatott minőségi death és black metal van az étlapon.

Az ajánlat nagyon jó, hiszen München vonattal Budapestről könnyen elérhető, a fesztivál a vasútállomástól pár megállónyira van. A helyi sörök részletes ismertetésével itt most nem foglalkoznánk, viszont egy, a témához szorosan illeszkedő bemutatóért át is adnám a szót a megkerülhetetlen mesternek, Para-Kovács Imrének: “Az első sör a kamaszkor habjaiból felmerülő németalföldi nőideál […], tenyeres-talpas démon, mélyhangú Mónika vagy Helén. Az első sör visszavonhatatlanul jelzi az est kezdetét napszaktól függetlenül, lehet reggel vagy éjszaka – amikor, akkor. Az első sör nehéz, sűrű ital, szemben a harmadikkal, de főleg az ötödikkel, valamiféle főzelék avagy leves, tápláló, gyógyító varázsital. Csak az egészen barbár iszik az első sör mellé töményet. Átlátszó, hazug érvelés az, hogy az Unicum gyógyszer és a vodka tiszta víz. Nem. Az első sörhöz még nem lehetünk hűtlenek, nem csalhatjuk kedvünk szerint pálinkával, likőrrel, csak ha már megadtuk neki, amit megérdemel, a csöndes áhítatot, az afrodiziákumnak kijáró szertartásos mélázást! […]

A témára koncentrálva, a fesztivál maga remekül szervezett, és ami hatalmas előny a hozzám hasonló türelmetlen black metal rajongók számára, hogy itt nem kell huszonöt ugribugri zenekart végighallgassák csak azért, hogy két minőségi fellépőt láthassak – kora reggel meg hajnalban. A lista már alakul, egyre impozánsabb (az elit: 1914, Belphegor, Bewitched, Gaahls Wyrd, Imperium Dekadenz, Katatonia, Primordial, a mezőny többi tagja: Ars Veneficium, Bethlehem, Crescent, Denial of God, Dordeduh, Eridu, Grave, Grave Desecrator, Memoriam, Mephorash, Mork, Perchta, Runemagick, Sulphur Aeon, Vargsheim, Wormwood), úgyhogy tessék figyelemmel követni a Dark Easter Metal Meeting honlapját!

Én már eldöntöttem. Még 199-et alszom, és már repülök is Unertl-t inni reggelire, és black metal-t hallgatni egész nap!

// //