fbpx

Új dal a Lindemann második lemezéről – Itt a Knebel, meg egy bizarr látványvilágú, sztorizós videó

F & M címmel november 22-én érkezik a Lindemann projekt második albuma a Universal / Vertigo gondozásában. A némileg áthallásos rövidítés mögött a “Frau und Mann”, azaz “Nő és férfi” cím rejtőzik, de persze mindenki azt lát és hall bele, amit szeretne. Az viszont biztos, hogy a zenekar új klipje, a Knebel – magyarul Szájpecek, igazán költői – vizuálisan nem nagyon hagy kérdéseket, maximum azt illetően, hogy amit láthatunk, az vajon csak egy újabb mezei rémmese egy szexuális bűnözőről, netán egyfajta allegória, amelynek megfejtését az alkotók a nézőre bízzák.

A kisfilm ugyanis egy beteges, nemi perverziókról, kényszerítésről, meg hasonló nyalánkságokról regélő szürreális látomás, és bár a Rammstein pornófilmes klipje, meg a Liebe ist für alle da díszdobozos kiadása után már semmin sem lepődünk meg Till Lindemannal kapcsolatban, azon egyáltalán nem csodálkozhatunk, hogy a Youtube-ra csak cenzúrázott változatban került ki. Persze nem kell sokat guglizni, hogy megtaláljuk a cenzúrázatlan változatot, de ennek megtekintését szigorúan csak tizennyolc év feletti olvasóink számára javasoljuk, hiszen ahogy mondani szokás, a felvételek a a nyugalom megzavarására alkalmas hang- és képanyagot tartalmazhatnak. Viszont legalább tudjuk, hogy valóban leforgatták ezeket a képkockákat is, nem csak egy hatalmas, fekete alapon fehéren ordító “cenzúrázva” felirattal szúrják ki a jónép szemét a fiúk. Minden tiszteletünk egyébként Peter Tägtgrené, aki a forgatás során a legjobb mellékszereplő keserű kenyerét ehette, hiszen a cenzúrázott tevékenység még mindig sokkal élvezetesebbnek tűnik, mint világoskék öltönyben, akusztikus gitárral fetrengeni egy tóban, de nyilván ez állt a forgatókönyvben.

Az orosz és német helyszíneken egyaránt forgatott videót amúgy Zoran Bihac rendezte, akinek az előző felvezető dal, a Steh auf klipje is köszönhető, meg még egy hadseregnyi klip a Rammstein és a Lindemann eddigi portfóliójából. Az Ich weiß es nicht-tel együtt így már három dal látott napvilágot az albumról. A maradék nyolc – meg a deluxe változat két bónuszdala – november végén jön.

További információk a zenekar Facebookján.

// //