fbpx

TIANSEN – Our Weakness (2018)

 

ELŐADÓ: TIANSEN

ALBUM: Our Weakness

SZÁRMAZÁS: Magyarország

MEGJELENÉS ÉVE: 2018

STÍLUS: Swancore, Pop-progmetal

HONLAP: https://www.facebook.com/tiansenband/

ÉRTÉKELÉS: 9/10

 

 

 

 

A metal rétegzene, ezt jól tudjuk. Az is csak ront ezen a helyzeten, hogy amelyik dal egy átlagember számára „metal”, az nálunk jó néhány különböző subgenre képviselője lehet. Persze mi sem szeretjük az összes alfaját, ezért a kis csapatunk is több apró halmazra van osztva, rengeteg átfedéssel. Az egyik ilyen halmaz a progresszív metal, ami a maga módján külföldön, a modern metalon belül, egy elég mainstream irányzat jelenleg, a post-hardcore és a metalcore-ral karöltve, valamint keveredve.

 

Az utóbbi években több ilyen zenekar is kísérletezett a különböző stílusok ötvözésével, például a Polyphia (cikk itt ), az Issues, akik funky-hiphop-djent témákat játszanak, egy Backsteet Boys feelingű énekkel és mély screamekkel keverve (igen, elég furcsán hangzik, de nem rossz!), valamint a Dance Gavin Dance, akiknek olyan a munkássága, hogy már nemes egyszerűséggel prog-popmetal/prog-poprocknak nevezhetjük, habár ők a swancore szót használják erre. Hazánkban is akad hasonlóan bátran kísérletező képviselője a stílusnak, méghozzá a Kőbányai Zenei Stúdió néhány hallgatójából álló formáció, ami a TIANSEN nevet viseli (Hét zenekara is voltak nálunk, itt).

 

 

Jómagam nagy kedvelője vagyok ennek a stílusnak, ugyanis páratlanul sokszínű, összetett, újabb és újabb meglepetéseket tartogató, valamint szinte bárki számára hallgatható dalok születnek ebben az irányzatban. A Tiansen a korábban megjelent számaival már meg is nyert engem magának, rögtön beleszerettem a technikás riffekbe, és Radó Éden hangja is elvarázsolt, ezért izgatottan vártam ezt a lemezt, ami most végre megérkezett. Az Our Weakness nem okozott csalódást, méltó zárása az évnek.

 

 

Egy rövid, a hangulatot kellően felfokozó intro után be is robban az első dal, ami a Nobody Talks címet kapta. Dübörög a dob, futkároznak az ujjak a gitáron, stílusnak megfelelő riff, rögtön érezhetjük, hogy igen, ez bizony egy eléggé technikás és zeneileg összetett szám. Ekkor pedig megszólal az ének, fülbemászó, elragad és visz magával. Az egyik kedvencem lett, elég erős nyitás. Iszonyatosan egyben van az egész.

 

 

A Bored to see you, ami a korábban megjelent számok egyike, szintén kiemelendő. Ismerős az az érzés, mikor újra és újra felkapod a fejed, pedig végig az az egy dal megy? Ha nem, akkor most az lesz. Zseniálisak a váltások, könnyedén jönnek egymás után a különböző témák, és az összkép, amit alkotnak egyszerűen remek.

 

 

Különösen tetszett, ahogy a közel másfél perces, instrumentális Interlude, mintegy introként felvezeti a személyes kedvencemet, a Born in heaven, Born in hell című alkotást. Az Interlude, mint ahogy a neve is tükrözi, egy közjáték, nem több. Vagy mégis? Tökéletesen érezteti azt, hogy itt valami hatalmas, teátrális dolog fog jönni. Meg is érkezik, mikor berobban a Born in heaven, Born in hell, amit jobb kifejezés hiányában csak úgy tudnék jellemezni, hogy nagyon prog. Szaggat az a gitár.

 

 

 

Szintén a korábban megjelent művek egyike, a Rewind. Habár egy tipikus modern, metalcoreos riffel indul, olyan meglepetést is tartogat, hogy vissza kell néznie az embernek, tényleg még mindig ugyanazt a számot hallgatja-e. Nem is beszélek róla többet, a dal beszél magáért helyettem is.

 

 

A lemez többszöri meghallgatása után kijelenthetem, hogy a csapat zenéje egy híd. Híd a különböző stílusok között, de főként egy híd, amin keresztül a metal közelebb juthat azokhoz is, akik eddig elzárkóztak tőle. A könnyed, fülbemászó ének miatt minden dal bárki számára emészthető, szerethető, és ezért a háttérben megbúvó zúzós, vagy éppen technikás riffek is belophatják magukat a nem metalos szívekbe is.

Egy szó mint száz, mindenki, aki kicsit nyitottabb, és nem egy begyepesedett „true metal”, vagy „only techdeathcore” arc, az találhat valami számára szépet a Tiansen-ben, és szép alatt nem csak a csinos énekesnőre gondolok.

 

Írta: Juhász Gergő “Alta”

// //