fbpx

Suffocation, Belphegor, Nordjevel, Darkrise, Kill With Hate – beharangozó

Van, kinek nem dobban meg a szíve e zenekarnevek hallatán? Április 26-a lesz a Nagy Nap, amikor minden valamirevaló death metal rajongó csapot-papot hátrahagyva rohan, hogy tanuljon, okuljon, és átadja magát az extrém fémzene élményének, és részt vegyen az Eseményen a Dürer Kertben, az Emptiness Booking és a Cudi Purci Booking szervezésében. Hogy miért is?

Először is, lesz nekünk egy kellemes kis bemelegítés, amit a szeretett néhai Sin of Kain frontembere, Gyémánt Krisztián és csapata, a Kill With Hate fog celebrálni. Nincs kifogás, nem megyünk el sehová sörözni, hanem élvezzük együtt Magyarország egyik legjobb death metal csapatát! Egy kis ízelítő:

DarkRise… DarkRise… ízlelgessük csak szépen finoman a svájci brutal death metal csapat nevét. Már huszadik éve hallgathatjuk amerikai stílusú, grindcore-ral és blastolással fűszerezett zenéjüket, melyet eddig öt albumon osztottak meg a nagyérdeművel. Nem ismeretlenek errefelé; 2010-ben már láthattuk-hallhattuk őket az A38 fedélzetén, úgyhogy érdemes lenne frissíteni az emlékeket! Addig is egy kis emlékeztető:

Kicsit kilóg a sorból a 2015-ben alakult, így viszonylag fiatal norvég csapat, a Nordjevel. Persze nem pályakezdőket láthatunk-hallhatunk: itt van helyből a gitáros Thor Anders Myhren (közismetebb nevén Destructhor), aki például a Morbid Angel-ben és az 1349-ben játszott, ami mondjuk kezdésnek nem olyan rossz. A doboknál Nils Fjellström (Dominator) foglal helyet, akit ha máshonnan nem, a Myrkskog-ból, az 1349-ből és a Dark Funeral-ból ismerhetünk. Vegyünk még két, hasonlóan kellemes figurát, adjunk az egyiknek egy basszusgitárt, a másiknak egy mikrofont, és máris megkaptuk a Nordjevel-t. És igen, most itt fognak állni előttünk a színpadon, és így fognak szólni:

Demonic Staccato Erection. Fukk the Blood of Christ. Lucifer Incestus. Swarm of Rats. Seyn Todt in Schwartz. Shred for Sathan. Walpurgis Rites. Azt hiszem, ennél talán többet nem is kell mondanom Helmuth Lehner-ről és zenekaráról. Brutális, ütős, dallamos, kompromisszum-mentes, mindent eltipor. Ja, készüljetek a vérfürdőre, és köszöntsétek újra a Belphegort! Csak emlékeztetőül egy kellemes kis dalocska mindenféle kecskékről:

A Suffocation-t – nagyon remélem – nem kell részleteiben bemutatnom. Vannak, akik jók,  vannak, akik technikásak, vannak, akik már a csillagokat is lejátsszák az égről, és vannak, akik stílust teremtenek – ide tartozik az este főzenekara. Ebben a súlycsoportban nem elég zenélni tudni, itt olyat kell durrantani, ami utána 25 évig visszhangzik – és pontosan ezt tette a Suffocation az első lemezével. Ez már az az univerzum, ahol minden mindennel összefügg: ahol a Reincremation albumon George Fisher dúdol, és ahol az a Scott Burns irányítja a stúdiós munkálatokat, aki a Death Leprosy-ját vagy a Deicide első albumát rakta össze. Aznap este igazából nem is koncertre megyünk, hanem tanulni, reménykedve, hogy talán pár percre mi is részesei lehetünk az extrém metal történelmének, azaz ennek:

Jegyár: Early bird 4.500 Ft, elővételben 5.500 Ft, normál ár 6.500 Ft

// //