fbpx

Sötét szeánsz a Negrában – jön a Watain és a Rotting Christ!

Vannak, akik szerint a skandináv black metal már régen halott. Nos, ezen szkeptikusok figyelmébe ajánlanám a svéd Watain november 7-i fellépését. Idén januárban jelent meg a zenekar hatodik (micsoda szám, micsoda előjel!) nagylemeze, a Trident Wolf Eclipse, és a svéd black metal zenekar ismét bebizonyította, hogy lehet még újat mutatni és jó dalokat írni a mára sokak által már temetett stílusban. A zenekarnak távoli magyar vonatkozása is van: a 2017-es Nuclear Alchemy EP-n nem mástól, mint a Tormentor-tól hallhatjuk a Beyond feldolgozását. Facebook eseményért kattintsatok IDE!

  

Végzet, extázis, tűz, ördögi erő, pokoli lángok – mindez hangokba öntve, november 7-én a Barba Negra színpadán, ahol Håkan Jonsson, Pelle Forsberg és Erik Danielsson megmutatja majd: nemcsak hogy izzik a parázs, hanem fékevesztetten dühöng a pokol tüze.

Hátborzongatás, mégis profi, enyhén folkos kivitelezésben? A görög sátán megtestesítése? Vagy mégsem? Atomsötét zúzás? Enyhe spiritualitással átitatott rokkolás? Ezt is mind megkaphatjátok november 7-én, ugyanis az este másik fellépője a hellén Rotting Christ. Bulijaik igazi őserőtől duzzadó pusztítások, és elképesztő energiák szabadulnak fel egy-egy koncert alatt, nemcsak a kialakuló moshpitek alatt, hanem az egész antikrisztusi szeánsz alapján. A Rotting Christ a black metalnak – az ijesztő név és tematika ellenére – pontosan azt az ágát tolják, ami szinte minden metalos számára befogadható. Köze sincs  a rawhoz és a garázshangzáshoz, sokkal dallamosabb és dinamikusabb, rengeteg megjegyezhető témával, millió etnikum népi kultúrájából, zenéjéből és hiedelemvilágából merítve – sokszínűségükről ezen az estén is minden bizonnyal tanúbizonyságot adnak majd. Ha netalántán valaki elképzelni sem tudná, miről beszélek:

És el ne felejtsük, hogy fellép még az amerikai Profanatica is, akik a klasszikus new yorki black zászlóvivői. A tengerentúli csapat a második hullámos US black metal színtér képviselője, Paul Ledney vezetésével érkeznek hozzánk. A zenekar gyükerei egészen 1990-ig nyúlnak vissza, de elég hamar, 1992-ben fel is oszlottak. 2001 volt a vízválasztó, amikoris újraalkult a banda, és újúlt erővel vágtak bele a zeneírásba. Antikrisztus, istenkáromlás, sötétség és halál. Csak pár címszó a zenekar témái sorából. Legutóbbi anyaguk 2016-ban jelent meg, The Curling Flame of Blasphemy címmel.

Ugye, hogy kötelező?

Írta: Ágoston, Vica

// //