fbpx

SLYTRACT – Slytract (2019)

ELŐADÓ: Slytract
ALBUM: Slytract
SZÁRMAZÁS: Magyarország
MEGJELENÉS ÉVE: 2019
STÍLUS: Death Metal, Thrash Metal
HONLAP: https://www.facebook.com/SlytractBand/
ÉRTÉKELÉS: 9/10

 

Az év egyik legnagyobb hazai visszatérése egyértelműen a Slytract nevéhez fűződik, ugyanis a banda 2012-es feloszlása után nem gondoltuk volna, hogy valaha hallunk még róluk. De hála az égnek most itt vannak újra, hallhatóan tele vannak energiával és brutalitással, mi pedig meghallgattuk milyen anyaggal jelentkeztek.

A miskolci gyökerekkel rendelkező zenekar elég nagy port kavart a hazai és nemzetközi underground metal zenei életben még a 2010-es évek környékén, akkoriban hoztak ki három év különbséggel két olyan albumot (Explanation: Unknown és Existing Unreal), ami nemzetközi szinten is megállta a helyét. Ezért volt meglepetés mindenki számára, amikor 2012-ben úgy döntött a zenekar, szögre akasztja a hangszereket. Ennek okairól és sok egyéb másról már beszélgettünk Melegh B. Gábor frontemberrel, a beszélgetést ide kattintva tudjátok elolvasni.

Szóval nem akármilyen előélettel rendelkezik a Slytract és mi így vártuk a harmadik album megjelenését, amit nemes egyszerűséggel Slytract címen adtak aki a srácok. Fel volt adva a lecke, mert a korábbi albumok magasra rakták a lécet, ráadásul a több éves szünet sem tesz jót mindig egy zenekarnak. A Gáborral történt interjúból azért kiderül, hogy a srácok nem összecsapott dalokkal töltötték fel a lemezt, hanem egy érett, minőségi anyaggal rendelkeztek már a lemez felvételének megkezdése előtt. Ez azért jól hangzik és hát nem is kellett csalódnunk, már az első pár dal alapján kiderül, hogy ez a zene össze van rakva rendesen.

A lemezen konkrétan egy olyan sötét atmoszféra uralkodik végig (természetesen pozitív értelemben), ami a korábbi albumokat tekintve szokatlan és új. Ha össze akarnám hasonlítani, akkor azt mondanám hogy az első két album olyan mint amikor valaki beront egy láncfűrésszel egy szobába és lemészárol mindenkit, ehhez képest a mostani album inkább olyan, mint ha valaki egy sötét lepelben és csuklyában (mint például a Son klipben Knapp Oszi) lassan benyitna egy késsel a kezében, de ugyanolyan kegyetlenséggel és hatékonysággal gyilkolna végig mindenkit szépen sorban. Más ez a lemez annyiban, hogy az előző anyagok inkább voltak “thrash-esebbek”, míg ez a lemez inkább “black-esebb”, viszont továbbra is “death-esen” brutális. Ennek legjobb bizonyítéka a Colony dal, ami lassabb mint eddig bármelyik daluk, viszont annál sötétebb is.

Az egész album úgy van egyben ahogy van, az Acid berobban az ember fülébe és megsemmisít, a Son pedig egyértelműen “sláger”, kötelező minden lejátszási listába berakni.  A Circle, a Law és a Years nóták dallamos, darálós menetelései pedig személyes kedvenceim. Számomra még óriási pozitívum, hogy bár a korábbi lemezek hangzása is jó volt, a mostanié kiemelkedően profi. Köszönjük Mick Kenney (ANAAL NATHRAKH) a mixelést és a mastert! Az pedig hogy a lemezen vannak elektronikus elemek, valami csodálatos vegyületet alkot ezzel a sötét és brutális hangzással, ráadásul úgy vannak beleszőve a dalokba, hogy azt akár tanítani is lehetne. A befejező Pieces például teljes meglepetésként hat, valahogy mégis tökéletesen beleillik az összképbe és olyan jó zárása a lemeznek, hogy a 46 perc után képtelenség nem kielégülten, bólogatva mosolyogni.

Összegezve, ez a lemez egy orgia, ahol a death, thrash, black sötét és brutális elemei a legtökéletesebben keverednek egymással, amit néhol elektronikával fűszereztek a tökéletességre való törekvés jegyében és egy szinte utánozhatatlanul sötét atmoszférát ad. Ezt a lemezt egyszerűen nem lehet csak egyszer meghallgatni, tele van meglepetéssel és sokadjára is élvezetes, mindig fedez fel valami újat és izgalmasat az ember. Tehát a visszatérés nagyon is jól sikerült, az ember azt hinné már nem is lehetne jobban fokozni… De igen, lehet, ugyanis a zenekar lemezbemutató koncertjét az A38 hajón tartja 2019. június 10-én a death metal legenda Cannibal Corpse vendégeként! Eseményért kattints ide!

A lemez meghallgatható ezen a linken: KATTINTS

Illetve megvásárolható fizikai formátumban: KATTINTS

Írta: Bányai Gábor “Bányu”

// //