fbpx

Sequence

Fotó: Kispál László

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

Fotó: Kispál László

Fotó: Kispál László

A hét zenekara: Sequence

Műfaj: Metalcore, Modern Metal

Alakulás éve: 2014

Város: Zenta

Szerkesztőségünk eheti választottja egy igencsak friss formáció modern hangzással és kifejezetten energikus élő produkcióval. A banda tagjai nagyrészt határon túli magyar srácok, egy szegedi taggal erősítve. Már alakulásuk évében kihozták első klipjüket, amit intenzív turnézás és lemezfelvétel követett. 2016 februárjában megjelent első, 8 dalt tartalmazó lemezük Faith In Me címmel, melyet az Universal Music Romania terjeszt digitálisan. A GBOB tehetségkutató romániai döntőjéből kijutottak Berlinbe, amely köré szerveztek egy 7 állomásos mini-Európa turnét is. Mindezt összevetve pár éves alakulásuk óta megjelent 3 klipjük, 1 nagylemezük és játszottak 6 különböző országban, többek közt olyan bandákkal, mint az Jinjer(UK), Subscribe, Watch My Dying, Road, Leander Rising, Cadaveres. Ajánljuk, hogy csípjétek el őket élőben is, akár most pénteken Budapesten, a Moshing Rabbits fesztiválon, a Dürer Kertben! Addig is alább olvashatjátok a velük készült mini interjúnkat, melyre a Eszes Áron, a banda gitárosa válaszolt.

 

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Igazából nincs semmi különös mozgatórugó. Imádunk zenélni, és mindent, ami ezzel kapcsolatos: a próbák, az utazás, az őrültködések, és egyáltalában egymás társasága. Ezek miatt érdemes csinálni. Az, hogy esetleg közben írunk néhány számot, a végén pedig egy kész dolog (lemez) kerül ki a kezünkből, aminek megszólalása felidézi az elmúlt 2 évünket, és valami csoda folytán ez bejön a barátoknak, meg néhány idegennek… szóval ez csak hab a tortán.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Konkrét végső cél nincs. Mindig jön valami újabb. Tavaly előtt azt határoztuk el, hogy csinálunk egy több országos turnét, tavaly pedig azt, hogy 2017-ben fel akarunk lépni az újvidéki Exit fesztiválon. Ez csak két példa volt. Amit kitűzünk, azt igyekszünk elérni, és általában sikerül is. Nyilván lépésenként kell haladni, és mindig olyan dolgokat megfogalmazni, amelyek nem túl földtől elrugaszkodtak. Mikor így lépésenként menetelünk előre, akkor semmi sem tűnik elérhetetlennek, csak maximum nem a következő, hanem a a harmadik lépésben érjük el az adott célt.

A kérdés második felére reagálva: természetesen változtak. Egyre merészebbek és merészebbek vagyunk, mert azt látjuk, hogy ha keményen dolgozunk, akkor bármit elérhetünk. Természetesen vannak rajtunk kívül álló dolgok, amikre nincs kihatásunk, de ezekkel nem kell foglalkozni. Az elejében például annyi volt csak a cél, hogy otthon minél jobban megismerjenek. Mikor ez teljesült, akkor ezt a környező országokra vetítettük ki. Jelenleg ezen dolgozunk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Az általános „recept” játszik nálunk is. Külső behatásokra adott reakcióként születnek meg a szövegeink. Legyen az magánéleti, közéleti, vagy bármilyen jellegű impulzus. Aktuálisan felmerülő témák figyelhetők meg inkább, de néhány dalunkban elrejtettünk easter eggeket, vagyis utalásokat a többi dalainkra. Mivel Szerbiában és Magyarországon is (sőt Romániában, Szlovákiában, Németországban és Csehországban) koncertezünk, ezért kötelező az angol szöveg. Emiatt talán kicsit nehezebb a dolgunk, de igyekszünk minőségi munkát kiadni a kezünk közül. A következő anyagunkra azonban tervezünk 1-2 magyar szöveget is.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Aki látott bennünket koncertezni, az tudja, hogy imádjuk a színpadot, és ahogy a pénteki budapesti koncertünk ajánlójában is gyönyörűen meg lett fogalmazva: „az egész terem egy nagy színpad, ha a Sequence lép fel”. Igyekszünk lebontani azt a korlátot, amelyet az ember a zenekar és a közönség közé képzel. Az átlag néző, mint két elkülönült félre gondol a zenész és a néző esetén. Mi ennek a két félnek az összemosására törekszünk a koncerteken. Lemászkálunk a közönségbe, mondhatni több időt töltünk el ott, mint magán a színpadon.

Stúdiózni is nagyon szeretünk. Ott teremtődik meg mindaz, amit aztán a színpadon felhasználunk. Úgy gondolom, hogy nem lehet választani, hogy melyiket szeretjük jobban. A kettő együtt jár, nincs az egyik a másik nélkül.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Azt gondolom, hogy teljesen nyitottak vagyunk. Töben hallgatunk a zenekarban zenét a metálon kívül. Nikk és Zoli szereti az elektronikus zenét (Zoli a 80-as évek synthwave-jének a megszállotja). Én klasszikus zenét szoktam néha hallgatni. Ákos viszont nem ismer egy zenekart se a Slipknoton, meg a Nirvanán kívül, szóval ő a kivétel, aki a szabályt erősíti. 😀

Határon túli fiatal bandaként hirtelen kerültetek a magyar underground kiemelkedő zenekarai közé. Ez egy jól tervezett folyamat várható eredménye volt vagy spontán alakult, hogy sikerült viszonylag hamar, ilyen kiforrott bandaként megjelennetek a színtéren? 

Mivel korábban más név alatt, de éveken keresztül együtt zenéltünk, így egy összeszokott társaságként alapítottuk meg 2 éve a zenekart. A frekventált magyarországi koncertek igazából egy spontán dolognak a következményei. Mivel nagyon sok anyaországi zenekar szeretne Szerbiában is játszani, ezért hetente legalább 1-2 levelet kapok ezzel kapcsolatban. Természetesen minél több bandát igyekszünk elhozni, de lehetetlen mindenkit. Úgy alakult, hogy a Watch My Dyingot levittük egyszer Óbecsére, és visszafelé pedig budapesti bulit kaptunk. Ekkor valahogy bekerültünk a vérkeringésbe, és azóta is rendszeresen fellépünk a fővárosban.

Köszönjük!

A hét zenekara a zentai Sequence! Jövőhét szerdán egy újabb kiváló bandával jelentkezünk, addig is hangerő fel és üvöltsön az Identity!

 

Facebook Page: www.facebook.com/bandsequence

’Riverside’ Music Video: http://tinyurl.com/gqgzue3

’Identity’ Music Video: http://tinyurl.com/zsmqlf5

’Bloodshed’ Music Video: http://tinyurl.com/jf8alxk

Album: http://tinyurl.com/z8jo9ye

Deezer: http://tinyurl.com/gwd4ahy

Google Play: http://tinyurl.com/jmul6yq

// //