fbpx

Santa Muerte

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNIVALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERTSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT.

A HÉT ZENEKARA: Santa Muerte

MŰFAJ: TRIP ‘n ROLL

ALAKULÁS ÉVE: 2017

VÁROS: Budapest

A nagy múltú Dirty zenekarból alakult Santa Muerte elődjénél összetettebb, mélyebb, eklektikus, nagyobb ívű produkció, amely rendkívül széles zenei világból merítkezik, miközben a dögös rock and roll alapok végig megmaradnak. Stílszerűen csak “Az első” címmel megjelent első nagylemezük egy igazi zenei utazás, ahol mindenki megtalálhatja a magának kedves dallamokat. Az ember minél többször hallgatja, annál érdekesebb zenei megoldásokra lesz figyelmes, valamint majdnem minden dalban van egy olyan fogós dallam, amelyet aztán hetekig dúdolgat az ember a zuhany alatt.

Ermivel, a zenekar gitárosával készített interjúnkat a dal után olvashatjátok! Jó szórakozást!

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Dalszövegeink igen változatosak, nagyjából olyan, mintha egy jegyzetfüzettel rohangálnék Juhász “Kicsi” Attila után és dokumentálnám az életét. Ezek az ő élményei, az ő élete az én látásmódommal, vagy az én szemszögemből. A zenei alapokért, a dalok formába öntéséért én felelek, de a feldolgozott témák mind “Kicsi” életéből eredeztethetőek. Ez az album, mondhatni “Kicsi” névjegykártyája.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

A stúdiózás része a dolognak a tömény meló. Igaz, sokat csiszolódnak a dalok, az elképzelt hangzás, de sokkal jobb élőben együtt lüktetni a többiekkel, látni melyik dal kit fog meg, ki hogyan reagál. Amikor a dalok megszületnek és elkészülnek az első demók, azok még nagyon jó pillanatok.

Mennyire vagytok nyitottak a rock/metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Persze, direkt egy színes album volt a célunk, a szövegek sokfélesége miatt a dalok stílusai is keveredtek, de jól összeférnek. A változatosság gyönyörködtet.

Santa Muerte. Nagyon érdekes és beszédes név. Beszélnétek nekünk kicsit arról, hogy mit is takar a név, honnan eredeztethető és hogyan esett erre a választásotok?

Elsőre azt is sugallhatná a név, hogy a Mikulás halott, de egy régi dologról van szó, még a szent inkvizíció sem tudta kiírtani kultuszát Latin-Amerikában. Ő maga a révész, a feloldozó, a segítő, a Szent Halál maga, aki átvezet a Nagy Vizen. Északon régen HEL-nek hívták, az alvilág úrnője, Loki lánya, a mi kultúránkban ő a Szépasszony. Az összes neve akár egy dallam, mindenhol másképp cseng. Arca egyik fele élő, a másik nem evilági, mindkét világ az otthona. Számunkra ő az a világlátás, ami a bátraké, akik érteni és élni akarják a mélyebb valóságot.

Az előző kérdéshez kapcsolódóan megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem, mit szóltok a sok Dél Amerikai lájkolóhoz? ?

Meglepő volt, főleg Mexikóból kedvelnek, írnak az emberek, nálunk mindig is fontos és szeretett volt Az Asszony, aki mindenkit átsegít a túlpartra.

A zenekar megalakulása több szempontból is tekinthető a Dirty zenekar egyfajta utódjának. Mennyire tudatosan próbáljátok azt a vonalat tovább vinni vagy ez a formáció egy teljesen új irányvonalnak tekinthető?

Viszünk tovább több régi dalt is jól felnitrózva, ma is állják a sarat, az irányvonal pedig mi vagyunk. Egy idő után az ember már csak a saját “szagát” tudja elviselni, képtelen hazudni, alakoskodni, így válnak a koncertek közös “gyónásokká”.

“Az első” című idén megjelent nagylemezetek nagyon változatos zenei világokba kalauzolja el a hallgatót, a gazdag hangszerelésnek köszönhetően. Mondanátok nekünk néhány háttér információt a dalszerzés folyamatáról és arról, hogy milyen módszerekkel tudjátok ezt visszaadni élőben?

Sok év alatt rengeteg réteg ragad ránk belül, egyre gazdagabb az ember, és csak ez számít. Aztán egyszer kényszert érez saját éveit zenévé formálni, és akár egy naplót nyitva hagyni másoknak is, így megy ez. Zenei alapokat is használunk az új dalokhoz, remekül kiegészítik az élő hangszereket, ez már rég nem új dolog, az igazi hangulathoz bizony kellenek.

Mi a következő nagy lépés a zenekar életében? Vannak már konkrét tervek?

A tervek az egekig érnek, mint az ötvenes években, az első egy új klip, aztán sok jó buli. Vetített látványvilággal, testfestéssel fogjuk továbbvinni a dalokat. A fővárosban a Backstage Pub-ban várunk mindenkit idén még kétszer. Trip ‘n Roll!

Nagyon köszönjük ezt a tartalmas interjút!

A hét zenekara a Santa Muerte! Jövőhéten ismét találkozunk, addig is pörögjön “Az első”!

Facebook

Youtube

// //