fbpx

Rocken Dogs

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

RD2

A hét zenekara: Rocken Dogs

Műfaj: hard rock/dirty rock

Alakulás éve: 2006

Város: Vác

A váci illetőségű Rocken Dogs kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de tizenkét éve vállal aktív szerepet a hazai rockéletben, és a mai napig sorra járják a hazai klubokat, amellett, hogy fennállásuk során megfordultak többek között a Rómeó Vérzik, és a Tankcsapda előzenekarjaként is. Ha koncertek híján azt gondolnád, hogy a hard rocker négyes éppen pihenőidejét tölti, akkor bizony tévedsz, hiszen gőzerővel dolgoznak új, idén ősszel megjelenésre kerülő nagylemezükön. A készülő nagylemezről, jövőbeli célokról, stúdiózásról kérdeztük a zenekart, kérdéseinkre pedig Bercelly Balázs (Berke), és Nagy Gábor (Gáffi) válaszolt.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója? 

Gáffi: A zene szeretete, a zenekar szeretete, a közönség reakciói. A lázadás. A múltjaink mocskai, amiket meg kellett élnünk ahhoz, hogy most azok legyünk, akik vagyunk, és hogy megmutassuk, hogy meg tudjuk csinálni.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Berke: Változnak az idők, változnak a célok. Ha valamit sikerül elérned, akkor kitűzöl valami mást, ez ilyen egyszerű. Mikor elkezdtem zenekarokban játszani, egy házilag összetákolt erősítővel meg egy ócska gitárral toltam. Örültem, ha tudtam venni egy normális húrkészletet. Ma már egy saját stúdióban próbálunk, olyan cuccokon játszom ami régen csak álom volt, olyan zenészek ismertek el akik példaképek voltak és még lehetne sorolni. Számunkra olyan, hogy “végső cél” nincsen, mi egyre magasabbra rakjuk a lécet és egyre többet akarunk.

Gáffi: Nekem zenészként az a célom hogy ezt csináljam örökké. Minden pillanatát élvezem, a jót is, a kényelmetlent is, a sikert is, a piázást is, egyszóval mindent. Szerintem abszolút jó irányban vagyunk, mindig is jó irányban voltunk, hullámok jönnek és mennek, mi meg itt vagyunk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel? 

Berke: Én azt szeretem, ha a zene és a szöveg kiegészíti egymást és egyik sem megy a másik rovására.  A szövegeket én jegyzem és szerencsére a legtöbbször sikerül ráéreznem egy-egy zenei alap hangulatára. Nyilván a legtöbb ihletet a saját életemből merítem, de aki szövegeket ír, az tudja, hogy inspiráció bárhonnan érkezhet. A témák tekintetében pedig nincsen tabu. A lényeg mindig az, hogy hitelesen hangozzon tőlünk az, amit énekelünk. Szerencsére a többiekkel egy hullámhosszon vagyunk, így ritkán szokott előfordulni az, hogy át kell fogalmaznom egy dalszöveget.

Gáffi: Nekem nagyon fontos a szöveg, Berke kivételes, zseniális szövegíró (is!), valahogy pontosan azt, és úgy fogalmazza meg, amit üvölteni akarok. Nekem inkább a zene a kifejező eszközöm, abban el tudok merülni, tudom formálni, erősebben érzem a dolgokat, mint ahogy pofázni tudok róluk.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél? 

Berke: Mindkettőt élvezem. A stúdiózásban szeretem azt a folyamatot figyelni, amikor az alapoktól kezdve felépül egy dal, és még közben is változnak dolgok, jön hozzá még pár ötlet, stb. A koncertezés pedig a sok próba, és a zenekarba fektetett energia megkoronázása. Azon kívül, hogy imádjuk csinálni, egyre jobban odafigyelünk, hogy élőben is fejlődjünk mint technikai mint előadás tekintetében.

Gáffi: Én is mindkettőt szeretem. Élvezem a zenekari munkát. Minden fázisnak megvan a maga varázsa. A stúdióban dolgozni nagyon bensőséges, ott csak az van, ami nekünk tetszik, aztán amint kész vagyunk egy új számmal, vagy egy lemezzel, és mi szeretjük, mehet a közönség arcába. Koncertezni totál más érzés, az nagyon közvetlen tapasztalat, egyszerűen imádom azt a „forróságot”! Az egy nagyon különleges energiaáramlás, nagyon beindulunk tőle.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból, más előadóktól a saját munkátokhoz? 

Gáffi: Nekem fontos hogy sokszínű skálán mozogjak, mert mindenhonnan lehet és kell is tanulni, rock, musical, komolyzene, retro disco, heavy metal, minden jöhet, de csak akkor, ha jó minőségű a cucc, az a lényeg hogy adjon valamit, a tucat-sz@rokat nem szeretem.

Berke: Abszolút nyitott vagyok mindenre, nálam csak a gépzene van tiltó listán. Jobb is, ha az ember nem skatulyázza be magát. Szerintem a zenénkben is érezhető, hogy több fajta műfajból merítünk.

Tizenkét éve működő zenekar vagytok, ennyi idő alatt komoly rajongói tábort építettetek ki magatok köré, és többek között a Tankcsapda vendégeként is láthattunk titeket koncertezni, azonban ti mégis mire vagytok a legbüszkébbek, mi az, amit a legnagyobb sikereteknek könyveltek el ennyi idő alatt?

Berke: Valóban 2006 óta létezünk, de azt fontos megemlíteni, hogy a kezdeti útkeresésen kívül sok passzív időszaka volt a zenekarnak, tagcserékből kifolyólag, vagy mert csak egyszerűen rosszul alakultak a dolgok. Szóval, ha az aktív éveinket nézzük, akkor lehet, hogy csak 6-7 évesek vagyunk.:) Az évek alatt rengeteg hozzánk hasonló zenekart ismertem/láttam akik abbahagyták, megunták, feloszlatták a zenekart ilyen-olyan okokból. Én a büszkeség helyett inkább azt mondanám: nagyon örülök annak, hogy mi még mindig talpon vagyunk.

Gáffi: Nekem mindig az a legnagyobb siker, amikor látom, hogy akik eljöttek, azok élvezik a bulit. Rohadt mindegy hogy épp’ előzenekar, vagy főfellépő vagyunk. Amire büszke vagyok az pedig a zenekar, a zenésztársaim, bennük megbízhatok, mindig kiállunk egymásért, a csapatért, a Rocken Dogs-ért, számíthatunk egymásra és összetartunk, ez ritka adomány egy ember életében.

Aki a március végi, Dürer Kertben megrendezésre került bulitokon részt vett, már hallhatott néhány új nótát, és a rajongók azt is tudni vélhetik, hogy ismét stúdióba vonultatok. Elárulnátok valamit az új anyagról, illetve mire számíthatunk tőletek lemezfronton a jövőben?

Gáffi: Igen, le szoktuk „tesztelni” az új szerzeményeinket élőben, még a kiadás előtt, nehogy utólag derüljön ki hogy szar. Másrészt meg szeretünk újdonságokkal, különlegességekkel készülni a fellépéseinkre.
És igen, új anyagon dolgozunk, hamarosan új Rocken Dogs nagylemez érkezik, 2018. őszre tervezzük megjelentetni, természetesen országos lemezbemutató koncertsorozattal egybekötve. A dalok nagy része már készen van, színesebb és mélyebb album lesz, ugyanakkor marad a nyers rock n’ roll. Nekem nagyon tetszik, több szerepet kapnak rajta a balladisztikusabb számok és a vokálok is, elég erős Rocken Dogs albumnak ígérkezik, szeretni fogjátok!

Berke: Az biztos, hogy aki ismer minket, az nem fog csalódni. Szeretünk kipróbálni új dolgokat  technikai szempontból is, amik színesíthetik a zenénket illetve lesznek olyan dalok a lemezen amik nem megszokottak tőlünk. Szóval változatos lesz, az biztos! 🙂

Köszönjük!

 

Rocken Dogs linkek, elérhetőségek:

HonlapInstagramFacebookYoutube

 

// //