fbpx

Red Swamp

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

red_swamp_press_photo_2017_1920X1200

A hét zenekara: Red Swamp

Műfaj: Stoner/ sludge metal

Alakulás éve: 2015

Város: Budapest

A 2015-ben alakult, stoner-sludge metalban utazó budapesti Red Swamp bár viszonylag fiatal alakulatnak mondható, már e pár év alatt is nem kevés mindent értek el az underground szintéren. Eddig egy EP-t (Red Swamp), valamint egy nagylemezt (Tiszassippi) tudhatnak maguk mögött, utóbbi 2016 szeptemberében jelent meg és nem más végezte a masterelését, mint Jens Bogren. Mindezek mellett itthoni szakmai elismeréseket is kaptak, többek között 2015-ben megnyerték az A38-as Talentométert is. Idén a fesztiválszezon jó néhány eseményén megmutatták már magukat, ráadásul nyár elején a Clutch előzenekaraként is felléptek. Terveik között szerepel egy 2018-as újabb nagylemez, valamint egy idén őszi, nemzetközi + hazai turné is.

A Hét Zenekara kérdéseinkre ezúttal a Red Swamp énekese, Kovács Gergely mellett az egyik gitárosuk (és vokalistájuk), Bereczki Zoltán válaszolt.

IMG_8533

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Szerintem az, hogy a súlyos zenében mindannyian megtaláljuk azt, ami a mindennapokból esetleg hiányzik. Részemről terápia, ezt biztosra mondhatom. A zene- és szövegírás, az éneklés, a hörgés, az ordítás, egy-egy dal előadása olyan fajta feszültség-levezetési forma, amit kreativitásba tudok oltani és senkiben nem okozok kárt (max néhány dobhártyában 🙂 ). A zenénken keresztül sokkal elemibb és ösztönösebb módon tudjuk elemezni, kezelni a minket ért ingereket és reagálni rájuk. Hozzájárul az is, hogy ha ez egy másik emberben megmozgat valamit, azonosulni tud vele, az egy olyan rendkívüli visszacsatolás, ami nagyon hosszú ideig jóérzéssel tölt el. (Gergő)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Mindannyiunk sok ideje zenél, az évek során a célok egyértelműbbek lettek és az oda vezető út egyre inkább letisztult. A végcél viszonylag egyszerű: a lehető legtöbb emberhez eljuttatnunk a zenénket. Annyi változott, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez mennyi idő, energia, erő, áldozat és kitartás szükséges, és azon vagyunk, hogy ezeken a területeken kihozzuk magunkból a maximumot. (Gergő)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Mint szövegíró, számomra nagyon fontos, hogy azt amit mondani akarok, a saját értékrendem szerint megfelelően közöljem. A legideálisabb, ha egy dalszöveg témája egyértelmű, de a téma megközelítése, illetve a fogalmazás teret enged annak, hogy a hallgatók többféle szempontból is értelmezni tudják az álláspontomat. A Tiszassippi nagylemezen nincs különösebb összefüggés a dalszövegek között, olyan témákról írok, amik foglalkoztatnak: vannak befelé tekintő, önmarcangoló dalok, melyekben a saját gyengeségeimet/hibáimat próbálom megérteni és feldolgozni; valamint vannak olyanok, amikben a rajtam kívül álló tényezőket és hatásokat értelmezem, bírálom, vagy vonom kérdőre (vallás, közélet, politika). (Gergő)

Szerencsés helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy énekesünk, Gergő, gyermekkorában pár évet az USA-ban élt, így neki az angol anyanyelvi szinten működik és eleve sokkal ösztönösebben jönnek neki a szövegek ezen a nyelven. Az a fajta zene, amit mi játszunk, erősen angolszáz gyökerekkel rendelkezik, a bandák, amiket mi is szeretünk és hallgattunk, szinte kivétel nélkül angolul tolják, így ez egy duplán szerencsés egybeesés. (Zoli)

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Az élő produkció hitelessége és profizmusa a legfontosabb szerintem, koncerten nem tudsz mismásolni, kijönnek a hibák és egyből szembetűnő, hogy egy produkció életképes-e. Folyamatosan azon vagyunk, hogy egyre jobbak, magabiztosabbak, rutinosabbak legyünk élőben és a visszajelzések alapján jó úton haladunk efelé. Koncerten ráadásul van egy olyan azonnali reakció a közönség részéről, amit muszáj kezelni, akár jó, akár nem, és ez egy olyan plusz töltetet és felelősséget ad, amit én például nagyon szeretek. Stúdiókörnyezetben rendkívül fontos, hogy olyan állapotok álljanak rendelkezésre, amik elősegítik a kreatív folyamatokat: ne szorítson az idő, legyen tere a kísérletezésnek, ki lehessen alakítani a megfelelő hangulatot egy adott dalhoz. A Tiszassippi felvételeit mind saját magunk csináltuk, így adottak voltak az előbb említett feltételek, azon leszünk, hogy ez a jövőben is így alakuljon. (Gergő)

A Tiszassippi lemezünk nagy része stúdió, illetve otthoni demo környezetben született, nem ment át a klasszikus “élő teszten”. A készülő második lemez dalait viszont már folyamatosan vinni fogjuk, illetve már visszük koncertekre. Figyeljük a rajongók reakcióját és bízunk benne, hogy így egy sokkal zsigeribb, élőben még jobban pusztító második lemezt tudunk az asztalra tenni. (Zoli)

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Én abszolút mindenevő vagyok, a szintipoppon és a sabloncountry-n kívül mindent hallgatok és szeretek, ami igényes és jó. Zenei fejlődésem a poptól kezdve a hip-hop-on és a punk-on át vezetett a rockhoz, metalhoz és az elektronikus zenéhez. A legjobban azok a bandák izgatnak, akik a saját műfajuk határait úgy tudják feszegetni, hogy közben nem veszítik el az eredeti stílus jellemzőit (pl.: Faith No More, System of a Down). Nagyon atom dolgok történhetnek, amikor egy oda nem illő elemet valaki hirtelen odaillővé varázsol valahogy és ezzel akár egy új (al)műfajt teremt meg. Inspiráció pedig mindenhonnan jöhet: zene, könyvek, filmek, tudomány, mindennapok. (Gergő)

Én is mindenevő voltam világéletemben. Megvoltak a punk, grunge, britpop, reggae, hip-hop, rap, elektro, stb. korszakaim, de leginkább egyszerre volt jelen minden stílus, legfeljebb valamelyik hangsúlyosabb volt egy-egy időszakban. Az utóbbi időben talán a goa/psy-trance van előtérben, de az inkább kikapcsol, tetszik a monotonitása és a brutál bass soundok, főleg élőben. Az inspiráció viszont egy érdekes kérdés, mert az utóbbi pár évben inkább belülről jönnek az inspirációk, a dallamok, egyre kevésbe van az, ami régebben, hogy elkezdtem hallgatni egy új bandát és annak hatására írtam valamit. Talán inkább az szokott lenni, hogyha kitalálunk valami témát és az túlságosan hasonlít egy bandára, akkor az a riff vagy kuka, vagy átírjuk a saját szájízünkre. (Zol)

Ti is a ma egyre divatosabb stoner-sludge stílushoz soroljátok magatokat. Mit gondoltok, mi az, ami ebben a hullámban különlegessé teszi a Red Swampot?

Érdekes, hogy amikor a bandát elkezdtük, akkor én egyáltalán nem voltam tisztában vele, hogy “divatos” ez a műfaj, miután elkezdtünk koncertezni szembesültem azzal, hogy mennyi banda van aki ilyen zenét játszik, akár itthon (és milyen jól!), illetve, hogy a műfajhoz tartozó szubkultúra mennyire összetartó. Én egy metal bandába léptem be anno, ahol az ízlésemhez illő atom riffek és témák születtek és ahol az orgánumom nem volt megszokott, viszont működött abban, amit csinálni akartunk. Nem tudom mennyire vagyunk különlegesek, de az tuti, hogy az énekhangom magasabb az ebben a stílusban általánosabb hangoknál, ezért lesz, aki szereti és lesz, aki nem. Továbbá az új dalok írásánál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egysíkúság elkerülése végett kitoljuk ennek a stoner/sludge metal műfajnak a korlátait. (Gergő)

Engem személy szerint meglep, hogy ezt a stílust divatosnak titulálják. Hiába van a hazai színtérhez, piachoz képest igen sok kurvajó banda itthon, azért ez egy erősen underground cucc. Koncerteken pedig a relatíve tömegek azért még mindig a metalcore bulikon vannak. De igazából sosem foglalkoztatott ez minket olyan szinten, hogy most akkor bármit is meglovagoljunk. Azt játsszuk, ami maximálisan tetszik nekünk és azt csináljuk, amit szeretünk, különösebb kompromisszumok nélkül. (Zol)

Eddig egy EP-tek jelent meg, valamint egy nagylemezetek, a Tiszassippi, melynek Holy Burden című számához nemrég egy szöveges videót is készítettetek. Van tervben valamiféle új klip, esetleg valamilyen különleges videó? Új számok, új hangzóanyag mikorra várható? Mik a terveitek a közeljövőre vonatkozólag?

Jövőre tervezzük az új stúdióanyagot és elég jól állunk az új témákkal. Az, hogy ez megint nagylemez vagy egy-két 5 számos EP formájában fog megjelenni még kiderül, de tuti, hogy legkésőbb jövő év tavaszán új klipet dobunk ki. Addig se fogunk eltűnni, a Kill the Lights c. számunkhoz például már régóta érik, hogy forgassunk valami fasza cuccot, ez elképzelhető, hogy ősszel megjelenik majd, illetve a Clutch előtti koncertünket is felvettük több kameraállásból és a hangsávokat is rögzítettük, így arról is mindenképpen várható egy anyag valamilyen formában. A lehető legtöbbet szeretnénk koncertezni, miközben gyémántra csiszoljuk a következő stúdióalbum dalait, Ausztriában is megfordulunk egy rövid turné erejéig és Magyarországon is sok helyen tiszteletünket tesszük majd. Reméljük az összes korábbi rajongónkkal találkozunk és sok újat is meg fogunk tudni hódítani! (Gergő)

Köszönjük!

Ehéten a Hét Zenekarának tehát a budapesti riffmester, földbe döngölős stoner-sludge brigádot, a Red Swampot választottuk! Bár a napokban a zenekar tagsága némi átalakuláson esik keresztül, a srácok nem csüggednek, töretlen erővel tolják tovább a muzsikájukat! Alább néhány elérhetőségi link mellett a banda korábbi hangzóanyagai is végighallgathatóak, ám előbb lessétek meg ezt a live videót, melyből az is kiderül, hogy érdemes élőben is megbarátkozni a csapattal!

Facebook: https://www.facebook.com/swamp.band.budapest/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCWkoEfdVv80GB1N3kZ-BlKQ

Red Swamp EP (2015): https://www.youtube.com/playlist?list=PLF3XorYUDJJdySZIe1THVL5jU0Kq4N3m-

Tiszassippi LP (2016): https://www.youtube.com/playlist?list=PLF3XorYUDJJer-h63ffoztNbG7e_-YfBW

20447163_1804493632911577_406296948_o

// //