fbpx

“…olyasmik törnek elő belőlünk, amelyek számomra is az újdonság erejével hatnak.” – interjú Jánosi ‘Cicó’ Szabolccsal a Nomad zenekarból

A tavalyi ‘Márványmennyasszony’ című nagylemezükkel igazi áttörést elérő Nomad zenekar éppen tartó országos turnéja április 29-én Budapestre ér. A Showbarlangba szervezett állomás több szempontból is nagyon különleges estének ígérkezik, ennek kapcsán kérdeztük Jánosi ‘Cicó’ Szabolcs gitárost a koncertről, turnéról és az aktualitásokról.

NOMAD1

Csapjunk is bele a közepébe! Április 29-én kettő, igencsak különleges vendégzenekarral érkeztek a Showbarlangba. A nyíregyházi Karmapirin-el és a nem olyan rég újjáalakult legendás Slogan-el. Hogyan sikerült összehozni ezt az impozáns line-upot? Milyen kapcsolatban álltok a két bandával?

Valóban két nagyszerű zenekar társaságában lépünk fel. Az estét nyitó Karmapirin-nel játszottunk a turné nyíregyházi állomásán, és annyira jól tolták, hogy szerettük volna, ha ők is megmutathatják magukat Budapesten. Nagyon rendben van az egész csapat,  jó dalok, rutinus zenészek, jó énekes, és emellett végtelen alázat és szerénység. Azt én is csak mostanában olvastam, hogy korábban Oláh Ibolya is énekelt náluk. Egyébként pedig most jelenik meg az első lemezük. A másik banda, a Slogan mindenképpen különleges vendég, mivel ők számomra mindig is speckó zenekar voltak és maradtak a mai napig, mind a régi anyagukkal – elég, ha csak az Art of Ego-ra gondolok -, mind a vadonatúj lemezükről hallható friss nótával is teljesen különcök a magyar zenei masszában. Valami olyat nyújtanak, amire biztosan felkapod a fejed.  Rájuk kimondottan kíváncsi vagyok, mivel az újkori felállásukat nem sikerült látnom még ezidáig, ráadásul az albumuknak ez lesz a budapesti debütálása.

A szombati budapesti állomás egyfajta születésnapi buli is lesz, ha jól tudom. Hányadikat tartjátok és milyen érdekességekkel készültük ebből az alkalomból kifolyólag?

Igen, valóban a negyedik szülinapja lesz ez a zenekarnak, illetve egyben a Márványmenyasszony lemezbemutató turné budapesti állomása is. A két különleges vendégzenekar mellett mi is készülünk egy kis meglepivel, és lesz még egy harmadik vendégünk is, aki nem más, mint Hankó „Judy” Zoltán, a Bedlam gitárosa. De odatesszük a látványt is, mert új színpadképpel készülünk. A többi viszont maradjon titok.

Hogyan sikerültek a turné eddigi állomásai? Van olyan helyszín esetleg, amelyet kiemelnél a többi közül?

Ez az első önálló turnénk, és nagyon-nagyon jó érzés látni azt, hogy mindenhol mennyire lelkes a közönség. Sok városban most debütáltunk először, de ennek ellenére nagyszerű érzés volt megtapasztalni, hogy Nomad pólóban énekelték velünk a dalokat ezeken a helyeken is.  Kifejezetten tetszett Sopron, Nyíregyháza, Veszprém és Dunaújváros is, de kár lenne kiemelni bármelyiket is, mert egyformán jó volt eddig az összes állomás.

Evezzünk régebbi vizekre egy kicsit. NOMAD22012-ben új lendülettel, új felállással csaptatok bele a bandába. Mi adta a motivációt akkor, hogy újra beindítsd a Nomadot? Mennyire érzed másnak ezt a formációt, mint a régit?

Sok ötlet felhalmozódott, és így Újvári Petyával és Nagy Levivel elkezdtünk jammelni, amiből hamar kikerekedett néhány új nóta, amikhez aztán elkezdtünk énekest keresni. A szálak végül több oldalról is a Marcihoz vezettek. Mikor eljött próbára, az első sikoltása után azt éreztem, hogy készen áll a zenekar. Ott volt a vibrálás közöttünk, működött a kémia.  Hogy mennyiben más ez a Nomad? Teljesen más, mint a korábbi zenekaraim.

2016. október 21-én jelent meg a harmadik nagylemezetek ‘Márványmennyasszony’ címmel, amely jelentős sikereket ért el szakmailag és a közönség szemében egyaránt. HangSúly, Fonogram, Magyar Zenei Díj, Petőfi Zenei Díj jelölést is begyűjtöttetek. Te, mint alapítótag a kezdetektől egyengeted a bandát. Hogyan éled meg ezeket a sikereket, előrelépéseket?

Mint ahogy az előző válaszomnál is utaltam rá, számomra teljesen más ezzel a zenekarral dolgozni, mint az eddigi csapatokkal. Kicsit bővebben olyan ez az egész, mintha egy archeológusi munkafolyamatot látnék. Érzem, hogy valami van a föld alatt, és minél többet dolgozunk rajta, annál jobban jönnek elő az újabb és szebbnél szebb dolgok, amikről eddig nem is tudtuk, hogy ott rejlenek. Ezért nagyon izgalmas ez a zenekar, mert olyasmik törnek elő belőlünk, amelyek számomra is az újdonság erejével hatnak. Ennél nincs is szebb a zenélésben.  

Végezetül, milyen újdonságokra számíthatunk tőletek a közeljövőben?

Elég sok minden van betervezve 2017 végéig. A napokban az őszi turné is összeállt: az ØrdØg zenekarral járjuk majd be az országot. Hamarosan kijön majd egy új klipünk is, de már dolgozunk egy másikon is. A neves DJ, Sean Darin, készített egy átdolgozást az egyik dalunkhoz, ami hamarosan ugyancsak kijön. Seanról érdemes tudni, hogy dolgozott már együtt például Rúzsa Magdival is. Mindig nagyon megtisztelő, ha valaki feldolgoz tőlünk valamit, és tudtommal ő választotta ki a dalt, miután meghallgatta a lemezünket. Emellett készülgetnek az új számok is, vagyis remélhetőleg nem kell sokat várni a következő albumra sem.

Köszönjük!

Szombaton találkozzunk a Showbarlangban!

Facebook esemény

Jegyek

 

// //